Angstdæmpende medicin

 • Angstdæmpende medicin kan ikke kurere den underliggende årsag til angst. Den kan dog dæmpe nogle af symptomerne.
 • Normalt udgør angstdæmpende medicin ikke hele angstbehandlingen, men ordineres i kombination med psykoterapi.
 • Da angstdæmpende medicin kun hehandler symptomerne og ofte medfører bivirkninger, anvendes medicinen typisk kun, hvis angsten er så omfattende, at den forstyrrer terapien.

 

angstdæmpende medicin

 

Angstdæmpende medicin kan være en del af behandlingen af angst – men medicinen skal ikke udgøre selve behandlingen

 

 

For supplerende medicin henvises til artiklen: antidepressiv medicin

 

 

 

Generelt information

 

Under professionel vejledning af en autoriseret behandler kan angstdæmpende medicin lindre nogle af symptomerne på angst – for at opnå langvarige resultater og kontinuerlig afhjælpning af angst er behandling uden medicin dog nødvendig.

 

Dette skyldes primært, at medicin ikke kurerer den underliggende årsag og derfor (almindeligvis) ikke er en langsigtet løsning. Desuden er bivirkninger, sikkerhedsproblemer og risikoen for afhængighed alle negative faktorer, der følger med angstdæmpende medicin og derfor bør overvejes.

 

For at fastslå eller beslutte om angstdæmpende medicin er det rette for dig, er det vigtigt at du taler med din læge og vægter fordelene mod ulemperne. Når du har undersøgt dine muligheder – som bl.a. inkluderer terapi og ændringer i din livsstil – kan du tage en velovervejet beslutning på et korrekt grundlag.

 

Der findes mange forskellige typer medicin, der kan anvendes til at behandle eller dæmpe angst. Disse medicintyper kan være meget effektive, men skal ikke betragtes som hverken decideret behandling eller “mirakelkure”.

 

Angstdæmpende medicin kan forsyne patienten med en midlertidig lindring af symptomerne på den relevante angstlidelse – men medicinen behandler ikke den underliggende årsag til lidelsen.

 

Desuden skal man være klar over, at ophør af indtag af medicinen ikke altid er let; når man stopper med at tage angstdæmpende medicin, vender symptomerne på angst typisk tilbage med fuld styrke.

 

Det er i øvrigt vigtigt at være klar over risiciene ved angstdæmpende medicin; angstdæmpende medicin kan forårsage en lang række ubehagelige – og til tider farlige – bivirkninger.

 

Mange af disse medicintyper er også vandedannende og kan derfor gøre patienten fysisk afhængig, hvilket kan gøre det utroligt svært at stoppe med at tage medicinen.

 

I sidste ende kan angstdæmpende medicin være nyttigt, men det er ikke det rette valg af behandling for alle, og det er heller ikke den eneste behandlingsmulighed.

 

 

Alternative behandlingsmetoder

 

Der findes mange alternativer til angstdæmpende medicin, hvor kognitiv adfærdsterapi indtil nu er den mest udbredte, anerkendte og effektive alternative form for angstbehandling.

 

Læs evt. artiklen: kognitiv adfærdsterapi

 

 

For at komme angsten til livs én gang for alle er det desuden nødvendigt at foretage livsstilsændringer. Disse ændringer – der kan gøre en forskel på nivauet af angst – inkluderer:

 

 • Regelmæssig motion
 • Tilstrækkelig søvn
 • Bedre kost

 

Se evt. flere livsstilsændringer i artiklen: livsstil

 

 

Alternative behandlingsmuligheder kan i øvrigt være:

 

 • Samtaleterapi
 • Hypnoterapi
 • Biofeedback
 • Meditation
 • Akupunktur

 

Den største fordel ved behandlingsmulighederne, der ikke inkluderer angstdæmpende medicin, er at de almindeligvis kan medføre langvarig lindring og bedring.

 

Hvis din angst er så omfattende og alvorlig, at den forstyrrer terapien, kan angstdæmpende medicin dog være et godt kortsigtet middel til at få symptomerne under kontrol. Når først angsten er i et håndterligt niveau, kan man forsætte med andre behandlingsformer.

 

 

Relaterede artikler: behandling af angst