Blodsprængning i øjet

  • En blodsprængning i øjet er bristede blodkar under bindehinden.
  • Blodsprængninger i øjet kan ses, men ikke mærkes. Tilstanden er ganske normal og går som regel væk af sig selv inden for få dage.
  • Den fysiologiske årsag til blodsprængte øjne er ukendt, men til gengæld ved man, at nogle nogle medicintyper samt hoste, nysen, tunge løft og opkast kan føre til blodsprængninger i øjet.

 

En blodsprængning i øjet hos en patient

 

Blodsprængning i øjet hos en kvinde

(Klik på billedet for større version)

 

 

For supplerende information henvises til artiklen: blodsprængninger

 

 

 

Generelt om blodsprængninger i øjet

 

En blodsprængning i øjet opstår, når et lille blodkar brister lige under den klare, gennemsigtige overflade i øjet, som også kaldes bindehinden.

 

Ofte kan man ikke selv mærke eller føle en blodsprængning i øjet, så det opdages ofte først, når du ser dig selv i spejlet og opdager, at den hvide del af øjet er blevet rød.

 

Bindehinden i øjet er ikke i stand til at absorbere blod hurtigt. Derfor er blodet indelukket under denne gennemsigtige overflade. En blodsprængning i øjet kan se skræmmende og smertefuldt ud, men blodsprængte øjne er normalt en harmløs tilstand, som forsvinder inden for et par uger.

 

En blodsprængning i øjet opstår ofte uden nogen som helst øjenskade. Ofte er blodsprængte øjne resultatet af en kraftig nysen eller hosten.

 

Behandling af blodsprængninger i øjnene er yderst sjældent nødvendigt.

 

 

Symptomer på blodsprængning i øjet

 

Det mest tydelige symptom på blodsprængninger i øjnene er en lyst rød plet på det “hvide” i øjenene – også kaldet øjets senehinde (sclera). Trods dets blodagtige fremtræden forårsager et blodspængt øje ikke synsforstyrrelser, afløbende væske fra øjet eller smerte. Den eneste gene ved blodsprængning i øjet kan være kløe i overfladen af øjet.

 

Folk med diabetes eller højt blodtryk synes at have større risiko for blodsprængninger i øjnene. Tilstanden kan også ramme nyfødte pga. presset under fødslen.

 

Visse former for blodfortyndende medicin såsom aspirin kan desuden øge risikoen for blodsprængninger i øjnene. Hvis du har en (eller flere) tilbagevendende blodsprængning i øjet, så bør du opsøge læge.

 

 

Årsager til blodspræning i øjet

 

Årsagen til blodsprængning i øjet er normalt ukendt. Dog vides det, at følgende aktiviteter kan forårsage blodsprængte øjne:

 

  • Voldsom hoste
  • Kraftig nysen
  • Tunge løft
  • Opkast

 

 

Relaterede artikler: karsprængninger