Blodsprængninger

  • Blodsprængninger opstår, når blodtrykket i en blodåre er for højt til, at den kan klare blodgennemstrømningen.
  • Som regel forekommer blodsprængninger fortrinsvis i ben, fødder og ansigtet. De forveksles ofte med åreknuder.
  • Makeup og andre kosmetiske produkter kan typisk bruges til at skjule blodsprængninger. Kun i sjældne tilfælde behandles blodsprængninger kirurgisk.

 

Blodsprængninger er det samme som karsprængninger

 

Blodsprængninger på et ben

(Klik på billedet for større version)

 

 

For information om blodsprængninger i øjet, henvises der til artiklen: blodsprængning i øjet

 

 

 

Hvad er blodsprængninger?

 

Blodsprængningerogså kaldet karsprængninger – er en betegnelse for mindre områder eller netværk af ubrugelige blodkar, der er udvidede og findes nær hudoverfladen.

 

Almindeligvis forekommer blodsprængninger, når blodtrykket i en blodåre (vene) forøges og derved overskrider dens normale modtandsevne overfor blodgennemstrømning.

 

I langt de fleste tilfælde kan blodspræningninger findes i benene, fødderne og ansigtet. Blodsprængninger i ansigtet opstår sædvanligvis under øjnene eller omkring næsen.

 

 

Blodsprængninger og symptomer

 

Blodsprængninger er mest almindelige hos kvinder i alderen 30 til 70 år. Dog er der også en del mænd, som får blodsprængninger.

 

Ofte forveksles blodsprængninger med åreknuder. Hvorimod åreknuder er store og kan være temmelige smertefulde, forbliver blodsprængninger små og genkendelige med det blotte øje pga. deres tydelige farve.

 

Generelt er karsprængninger røde, blå eller lilla og er i særdeleshed synlige på kropsdele som lår, underben og ansigt.

 

Desuden er blodsprængninger snarere et symptom på aldring end på deciderede sygdomme eller lidelser. Åreknuder, derimod, forøger risikoen for blodprop i hjertet (akut myokardieinfarkt) eller slagtilfælde.

 

Selvom blodsprængninger generelt ikke udgør en helbredsrisiko, kan en sådan tilstand i nogle tilfælde forekomme uudholdelig i længere perioder.

 

 

Behandling af blodsprængninger

 

Det er stort set altid af kosmetiske årsager, at man bekymrer sig om blodsprængninger.

 

En selvforstærkende effekt har i særdeleshed den “hype”, som vi bombarderes med i reklamerne om, at vi skal være smukke og have perfekt hud. Selvom perfekt hud forbindes med skønhed, er et sådant ideal ikke altid lige realistisk.

 

For at fjerne de tydelige vener i huden, anvender mange dækkende makeup og andre kosmetiske produkter til at skjule blodsprængninger. Dog bliver mange skuffet over den manglende effekt, som disse produkter kan tilbyde. Der findes dog enkelte produkter, der kan anbefales mod blodsprængninger

 

Derfor vælger mange mennesker kosmetiske behandlinger for at fremskynde dannelsen af en pæn hud.

 

Behandling af blodsprængninger udføres som udgangspunkt ikke-invasivt eller mindre invasivt. Kirurgiske indgreb anvendes sjældent i tilfælde til behandling af blodsprængninger, men kan anvendes om nødvedigt.

 

Du kan læse mere om behandling af blodsprængninger (og karsprængninger) her