Cyster i underlivet

 • Cyster i underlivet er som regel ensbetydende med cyster på æggestokkene - også kaldet ovariecyster.
 • Det er vigtigt at være opmærksom på symptomerne på ovariecyster, så du hurtigst muligt kan blive undersøgt.
 • Selvom de fleste cyster på æggestokkene er godartede og forsvinder af sig selv, udgør ovariecyster en risiko for at udvikle kræft i æggestokkene. Læs om de forskellige behandlingsmuligheder her.

Cyster i underlivet

Cyster i underlivet er det samme som cyster på æggestokkene

(Klik på billedet for større version)

 

Cyster i underlivet er i virkeligheden det samme som cyster på æggestokkene. Denne artikel handler udelukkende om diagnostisering og behandling af cyster på æggestokkene.

 

For information om symptomer og årsager til cyster henvises til artiklen: cyster på æggestokkene

 

 

 

Diagnostisering af cyster i underlivet

 

Cyster i underlivet – eller cyster på æggestokkene – kan muligvis identificeres ved en underlivsundersøgelse. Ved mistanke om en cyste i underlivet anbefaler lægen typisk yderligere undersøgelse for at fastslå cystens type og om behandling er nødvendig.

 

Lægen vil typisk stille patienten adskillige spørgsmål for at diagnosticere cysten og afgøre hvilken behandlingsform, der passer bedst i det enkelte tilfælde. Lægen vil typisk undersøge cystens form, størrelse og type.

 

Væskefyldte cyster er som udgangspunkt stort set aldrig kræft-relaterede, mens solide cyster eller blandingsformer – cyster, som både er solide og væskeholdige – kan kræve yderligere evaluering, før det kan fastslås, om de er kræft-relaterede eller ej.

 

For at identificere cysten i underlivet kan lægen vælge at udføre følgende procedurer:

 

 • Graviditetstest: En positiv graviditetstest kan indikere, at din cyste er en såkaldt corpus luteum cyste – også kaldet det gule legeme – som kan udvikles, når den bristede follikel, som frigav dit æg, genlukkes og fyldes med væske.

 

 • Ultralyd af bækkenet: I denne smertefri procedure (i form af en gynækologisk undersøgelse) anvendes et stav-agtigt apparat (en transducer) til at sende og modtage lydbølger med høj frekvens (ultralyd). Transduceren kan skabe et billede af livmoderen og æggestokkene på en videoskærm. Dette billede kan derefter fotograferes og analyseres af din læge med henblik på at: 
  • Bekræfte tilstedeværelsen af en cyste
  • Hjælpe med at identificere cystens placering
  • Fastslå om cysten er solid, væskefyldt eller en blanding

 

 • Laparoskopi: Et smalt apparat kaldet et laparoskop føres ned i bughulen via et lille snit – din læge kan se dine æggestokke og fjerne cysterne på æggestokkene.

 

 • CA 125 blodprøve: blodværdier af et protein kaldet cancer antigen 125 (CA 125) er ofte forhøjede hos kvinder med kræft i æggestokkene. Hvis du udvikler cyster i underlivet, som er delvis solide og du er i risikozonen for kræft, kan din læge måle dine CA 125 værdier i blodet for at afgøre om cysterne kan være kræft. Forhøjede CA 125 værdier kan også opstå ved andre tilstande end kræft. Eksempelvis kan CA125 blodværdierne forøges ved endometriose, fibromer i livmoderen og underlivsbetændelse (salpingitis).

 

 

Behandling af cyster i underlivet

 

Behandling afhænger af din alder, størrelsen og typen af dine cyster i underlivet samt dine symptomer.

 

Din læge kan anbefale følgende behandlingsformer af cyster på æggestokkene:

 

 • Kontrolundersøgelser
 • Orale præventionsmidler
 • Kirurgisk indgreb

 

Læs videre i det følgende for information om hver enkelt behandlingsform.

 

Kontrolundersøgelser

 

Du kan vente og blive undersøgt igen efter 1-3 måneder, hvis du:

 

 • Er i den fødedygtige alder
 • Du ikke har nogle symptomer
 • Din ultralydsundersøgelse viser, at du har simple væskefyldte cyster

 

 

Din læge vil sandsynligvis anbefale opfølgende ultralydsundersøgelser i periodiske intervaller for at se om dine cyster i underlivet har ændret størrelse.

Kontrolundersøgelser – der inkluderer regelmæssig overvågning med ultralyd – er en anbefalet behandlingsmulighed, hvis en cyste i underlivet er væskefyldt og mindre end 2 centimeter i diameter, og kvinden har passeret overgangsalderen.

 

Orale præventionsmidler

 

Din læge kan anbefale orale præventionsmidler for at minimere risikoen for nye cyster i underlivet i fremtidige menstruationscyklusser. Orale præventionsmidler såsom p-piller og minipiller reducerer risikoen for kræft i æggestokkene betydeligt – jo længere du tager orale præventionsmidler, jo mindre bliver risikoen.

 

Kirurgisk indgreb

 

Din læge kan vælge at fjerne en cyste på æggestokken, hvis:

 

 • Cysten er stor og ikke ligner en funktionel cyste
 • Cysten vokser
 • Cysten ikke forsvinder i løbet af 2-3 menstruationscyklusser

 

Cyster, som forårsager smerter eller andre symptomer kan også fjernes ved et kirurgisk indgreb.

 

Nogle cyster i underlivet kan fjernes uden at fjerne æggestokken ved et indgreb kaldet cystektomi. Din læge kan også anbefale at fjerne den ramte æggestok og efterlade den anden (raske) æggestok intakt – et indgreb, som på fagsprog kaldes oophorektomi.

 

Begge kirurgiske indgreb kan muligvis sikre, at du bibeholder din frugtbarhed (fertilitet), hvis du stadig er i den fødedygtige alder. Ved at efterlade én æggestok intakt fortsætter produktionen af østrogen.

 

Hvis en cyste på æggestokken er kræft-relateret vil lægen dog råde patienten til at få foretaget en hysterektomi, hvor både æggestokkene og livmoderen fjernes. Efter overgangsalderen, øges risikoen for dannelse af nye cyster i underlivet.

Derfor er operation almindelig praksis, når cyster opstår på æggestokkene efter overgangsalderen.

 

 

 

Relaterede artikler: ovariecyster, cystercelleforandringer i underlivetcelleforandringer i livmoderhalsen