Diarre (tynd afføring)

 • Diarre er det samme som "tynd afføring" og er som regel ensbetydende med flere toiletbesøg.
 • Normalt varer symptomerne et par dage. Hvis diarren er vedvarende kan den være tegn på en tarmlidelse.
 • Normalt forsvinder diarre i løbet af 1-2 dage uden behandling. Ofte kan kostændringer eller medicin afhjælpe tilstanden. Hvis den tynde afførring skyldes en underliggende lidelse, tager behandling udgangspunkt i denne.
 

Der henvises til artiklen diarre og opkast for supplerende information.

 

Produkter der anbefales mod diarre, kan ses her

 

 

 

Hvad er diarre?

 

Diarre er vandagtig tynd afføring, som alle mennesker oplever ind i mellem. Diarre er normalt ensbetydende med flere toiletbesøg og en større mængde afføring.

 

I de fleste tilfælde varer symptomerne på diarre et par dage. Dog sker det nogle gange, at diarre kan stå på i ugevis. I disse situationer kan diarre være tegn på en alvorlig lidelse såsom en inflammatorisk tarmsygdom (IBD) – f.eks. i form af Crohns sygdom eller colitis ulcerosa – eller en mindre alvorlig tarmlidelse såsom irritabel tyktarm (IBS).

 

Diarrre kan medføre tab af betydelige mængder vand og salte. Mange forekomster af diarre forsvinder af sig selv uden behandling. Til gengæld bør du opsøge læge i tilfælde af vedvarende diarre, dehydrering eller blod i afføringen.

 

 

Symptomer på diarre

 

Følgende tegn og symptomer kan være forbundet med diarre:

 

 

 

Hvornår bør man opsøge læge?

 

Voksne bør opsøge læge i tilfælde af følgende symptomer:

 

 

Hos børn – især yngre børn – kan diarre hurtigt føre til dehydrering. Kontakt din læge, hvis dit barns diarre ikke forbedres inden for 24 timer eller hvis din baby:

 

 • Ikke har haft våd blå i mindst 3 timer
 • Har kropstemperatur på mere end 39 grader
 • Har blodig eller sort afføring
 • Har mundtørhed eller græder uden tårer
 • Er usædvanligt søvnig, døsig, passiv eller irritabel
 • Hvis maven, øjnene eller kinderne fremstår indsunkne

 

 

Årsager til diarre

 

Diarre opstår, når drikke- og madvarer bevæger sig for hurtigt og/eller i for store mænger igennem din tyktarm. Normalt absorberer din tyktarm væsker fra de fødevarer, du har fordøjet og efterlader en halvfast afføring. Men hvis væskerne fra fødevarerne ikke absorberes, kan din afføring få en vandagtig konsistens.

 

Der findes en række sygdomme og lidelser, der kan forårsage diarre. Udbredte årsager til diarre er:

 

 • Virusinfektion: Diarre kan forårsages af vira såsom Norovirus, Cytomegalovirus og Viral hepatitis. Hos børn er Rotavirus den hyppigste årsag til akut diarre.

 

 • Bakteriel- og parasitisk infektion: Fordærvede fødevarer kan overføre bakterier og parasitter til din krop. Parasitter såsom Giardia lamblia og cryptosporidier kan være årsag til diarre. Almindelige bakterielle årsager diarre kan være bakterierne campylobacter, salmonella, shigella og Escherichia coli. Diarre forårsaget af bakterier og parasitter forekommer ofte under ophold i udviklingslande og kaldes også rejsediarre.

 

 • Medicin: Mange former for medicin kan medføre diarre. Den mest udbredte årsag til diarre er antibiotika, som både dræber godartede og ondartede bakterier, hvilket kan ødelægge den naturlige bakterielle balance i tarmene. Denne forstyrrelse kan nogle gange føre til en bakteriel infektion kaldet Clostridium difficile, som også kan forårsage diarre.

 

 • Laktoseintolerans (mælkesukker-intolerans): Laktose er mælkesukker. Mange har svært ved at fordøje laktose og oplever diarre efter indtagelse af mælkeprodukter. Din krop producerer et enzym, som hjælper med at fordøje laktose, men hos de fleste mennesker falder niveauerne af dette enzym hurtigt efter barndommen. Herved opstår en øget risiko for laktoseintolerans, efterhånden som man bliver ældre.

 

 • Frugtsukker (fruktose): Et naturligt forekommende sukkerstof i frugt og honning, der anvendes som sødestof i nogle drikkevarer. Frugtsukker kan forårsage diarre hos personer, som har problemer med at fordøje det.

 

 • Kunstige sødestoffer: Sorbitol og mannitol er kunstige sødestoffer, som findes i tyggegummi og andre sukkerfrie produkter. Kunstige sødestoffer kan føre til diarre hos nogle ellers sunde mennesker.

 

 

 • Andre fordøjelsesforstyrrelser: Kronisk diarre har en række andre årsager såsom: Crohns sygdom, ulcerøs colitis, cøliaki, mikroskopisk colitis og irritabel tyktarm.

 

 

Diagnostisering af diarre

 

Følgende diagnostiske undersøgelser kan anvendes til at fastslå årsagen til diarre:

 

 • Fysisk undersøgelse: Din læge kan undersøge din mave for at lokalisere præcist, hvor du har mavesmerter. Lægen kan også lytte til din mave med et stetoskop.

 

 • Revurdering af din medicin: Din læge vil typisk stille dig spørgsmål om alle de typer medicin, du tager.

 

 

 • Afføringsundersøgelse: Din læge kan anbefale en afføringsundersøgelse med henblik på at identificere, hvorvidt det er en bakterie eller parasit, som forårsager din diarre.

 

 

Behandling af diarre

 

De fleste tilfælde af diarre går væk af sig selv inden for et par dage uden behandling. Hvis du uden held har forsøgt at ændre livsstil for at komme af med din diarre, kan din læge anbefale medicinering eller anden behandling.

 

 • Antibiotika: Antibiotika kan hjælpe med at dræbe de bakterier og parasitter, som er årsag til din diarre. Hvis et virus er årsagen, hjælper antibiotika ikke.

 

 • Erstatning for tab af væske og salte: Din læge vil sandsynligvis forsøge at erstatte den tabte mængde af væsker og salte i forbindelse med din diarre. For de flestes vedkommende er det ensbetydende med indtagelse vand, saft eller suppe. Hvis indtagelse af væske irriterer din mave eller medfører diarre, kan intravenøs væsketilførsel i form af drop i armen være aktuelt.

 

Indtagelse af vand er ikke tilstrækkeligt til at afhjælpe diarre, da vand ikke indeholder alle de salte og elektrolytter, som kroppen har behov for.

Forstyrrelser i væske- og mineralniveauet kan give en elektrolytisk ubalance, som kan være alvorlig. Det hjælper især at drikke frugtsaft (indeholder kalium) eller suppe (indeholder natrium) for at vedligeholde niveauet af elektrolytter.

 

 • Justering af din medicin: Hvis din læge fastslår, at antibiotika har forårsaget din diarre, ændres din behandlingsplanen ved at nedsætte din dosis eller at skifte til en anden medicin.

 

 • Behandling af de underliggende tilstande: Hvis din diarre er forårsaget af mere alvorlige sygdomme eller lidelser såsom inflammatorisk tarmsygdom, vil din læge arbejde på at kontrollere den tilstand. Du kan blive henvist til en specialist såsom en gastroenterolog, som kan hjælpe med at lave en behandlingsplan.

 

Produkter der anbefales til behandling og forebyggelse af diarre, kan købes her

 

 

Forebyggelse af diarre

 

Forebyggelse af viral diarre

Vask dine hænder hyppigt for at undgå at smitte andre med diarre. Du bør altid:

 

 • Vaske hænder hyppigt: Vask dine hænder efter madlavning, toiletbesøg, bleskifte, nysen, hosten og næsepudsning.

 

 • Indsæbning af hænderne: Efter indsæbning af dine hænder, bør du gnide dine hænder sammen i mindst 20 sekunder.

 

 • Brug desinfektionsmiddel, når håndvask ikke er mulig: Brug desinfektionsmidlet på samme måde som håndcreme ved at sikre at både forsiden og bagsiden af begge hænder tildækkes. Brug et produkt, som indeholder mindst 60% alkohol.

 

Forebyggelse af diarre forårsaget af fordærvede fødevarer

 

 • Servér maden med det samme: eller nedkøl den efter madlavningen eller genopvarmningen. Det fremmer væksten af bakterier, at efterlade madvarer i stuetemperatur.

 

 • Vask køkkenoverflader hyppigt: for at undgå at overføre bakterier fra en madvare til en anden. Vask dine hænder og køkkenoverladerne adskillige gange under madlavningen.

 

 • Brug køleskab til optøning af frosne madvarer: Optø ikke madvarer på køkkenbordet (i stuetemperatur).

 

Forebyggelse af rejsediarre

 

Diarre rammer generelt personer, som rejser til udviklingslande, hvor diarre nogle gange skyldes utilstrækkelig sanitet og fordærvede fødevarer. For at reducere risikoen for diarre bør du:

 

 • Holde øje med, hvad du spiser: Spis varme, veltilberedte madvarer. Undgå rå frugt og grøntsager, medmindre du kan skrælle dem selv. Desuden bør du undgå dårligt tilberedt kød og mælkeprodukter.

 

 • Holde øje med, hvad du drikker: Indtag vand, sodavand, øl, vin og andre drikkevarer fra deres originale flaske eller dåse. Undgå postevand og isterninger. Brug vand i flaske til tandbørstning. Drikkevarer fra kogt vand – såsom kaffe og te, er sandsynligvis sikkert. Husk, at alkohol og koffein kan forværre diarre og dehydrering.

 

Produkter der anbefales mod diarre, kan købes her

 

 

Relaterede artikler: madforgiftning, mavekatar, maveinfluenza