Diskusprolaps i nakken

  • Diskusprolaps i nakken opstår relativt sjældent. Ca. 95% af alle diskusprolapser forekommer i lænden.
  • Hvis en diskus i den øverste del af rygsøjlen bryster, kan dens bløde indre klemme sig ud og trykke på en nerverod i rygmarvskanalen; dette er årsagen til diskusprolaps i nakken.
  • Det mest typisk symptom er kraftige nakkesmerter, som kan stråle ud i skuldre og arme. Samtidig kan der opstå en snurrende fornemmelse, følelsesløshed og muskelsvaghed i de selvsamme områder.

 

En diskusprolaps i nakken

 

På billedet ses et røntgenbillede af en diskusprolaps i nakken hos en mand

(Klik på billedet for større version)

 

 

For supplerende information henvises til artiklen: diskusprolaps

 

Produkter der anbefales mod smerter i nakken, kan ses her

 

 

 

Diskusprolaps i nakken – generelt

 

Nakkesmerter og symptomer forårsaget af diskusprolapser er helbredsproblemer, som rammer mange voksne på et tidspunkt i livet.

 

Nakken består af mange forskellige anatomiske strukturer såsom muskler, knogler, ledbånd (ligamenter) og led. Enhver af disse strukturer i nakken har nerverødder, som opfanger smerter, når de opstår.

 

En diskus i nakken er vævet, som sidder mellem nakkehvirvlerne.

 

En diskus i nakken udgør således et led mellem nakkehvirvlerne i rygsøjlen, og fungerer som en stødpude, der giver rygsøjlen stabilitet og sikrer, at enhver nakkehvirvel kan bevæge sig.

 

Disci (flertal af diskus) består af et blødt gummi-agtigt centrum og en sej, hård ydre skal. Når den ydre skal brister, kan den indre bløde midte klemme sig ud gennem åbningen. En sådan udbuling kaldes en diskusprolaps.

 

Hvor en diskuskolaps i nakken opstår mellem nakkehvirvlerne, opstår en diskusprolaps i lænden mellem ryghvirvlerne. Diskusprolaps i nakken forekommer forholdsvis sjældent i forhold til diskusprolaps i lænden.

 

 

Årsager til diskusprolaps i nakken

 

Efterhånden som vi bliver ældre, kan vores disci i rygsøjlen miste deres smidighed og elasticitet. Ledbåndene der omgiver vores diski, bliver skøbelige og overrives lettere.

 

Ved en diskusprolaps i nakken, kan nærliggende nerver i rygsøjlen eller i rygmarven blive indeklemte. Udbulingen fra en den bristede diskus kan trykke på en nerverod, hvilket kan forårsage voldsomme smerter.

 

 

Symptomer på diskusprolaps i nakken

 

En diskusprolaps i nakken kan medføre voldsomme smerter i nakken, som nogle gange skyder ned i skulderen og videre ud i armen. I nogle tilfælde kan der opstå følelsesløshed eller snurrende fornemmelser i armen eller hånden.

 

Følgende kan være symptomer på en diskusprolaps i nakken:

 

  • Smerter i nakken
  • Skuldersmerter/armsmerter (ofte det første tegn på en diskusprolaps i nakken)
  • Stikkende, brændende fornemmelse
  • Følelsesløshed eller snurrende fornemmelse
  • Muskelsvaghed (typisk svaghed i armmusklerne)

 

 

Diagnose

 

Diagnostisering af en diskusprolaps i nakken tager udgangspunkt i en grundig undersøgelse af nakken, armene og de lavere ekstremiteter som f.eks. hænderne.

 

Lægen undersøger din nakke for smidighed, bevægelighed (læs evt. mere om stivhed i nakken her) samt tegn, som indikerer, at dine nerverødder eller din rygmarv påvirkes af diskusprolapsen.

 

Du kan muligivs blive bedt om at udfylde et diagram, som kortlægger, hvor dine sympomer opstår (nakke, skulder, arm, hånd osv.). Diagrammet beskriver desuden symptomer såsom smerte, følelsesløshed, snurren, svaghed osv.

 

En røntgenundersøgelse eller en MR-scanning kan i øvrigt anvendes.

 

 

Behandling af diskusprolaps i nakken

 

Selvom nedslidning af rygsøjlen er en normal del af aldringsprocessen, kan degenerative tilstande (såsom diskusprolaps i nakken) forårsage voldsomme nakkesmerter og andre symptomer.

 

Kun meget få patienter opereres for diskusprolaps i nakken. Langt størstedelen mindsker symptomerne vha. fysioterapi, kiropraktik og medicinering.

 

For yderligere information om behandling af diskusprolaps henvises til artiklen: behandling af diskusprolaps

 

Produkter der anbefales mod smerter i nakken, kan ses her