Artikler med f

Facetledssyndrom

Facetledssyndrom kaldes også thorakalt facetsyndrom og er en ryglidelse, der minder meget om hold i ryggen eller diskuspolabsFacetledssyndrom behandles mest effektivt vha. kiropraktik.

Falsk strubehoste

Falsk strubehoste er en tilstand, der hovedsagligt forekommer hos børn under 5 år. Falsk strubehoste opstår i området omkring luftvejene og stemmebåndet.

Fedme

Fedme kan med rette betegnes som én af dette århundredes værste epidemier – i hvert fald i Vesten. Usund livsstil har medført et utal af livsstilssygdomme såsom overvægt og fedme. I Danmark er fedme et reelt problem og betragtes nærmest som en folkesygdom.

Fedtknude

Fedtknuder er små fedtholdige buler, der typisk sidder på lårene, overkroppen, armene og halsen. Fedtknuder er som regel ufarlige og kræver derfor ikke nødvendigvis behandling.

Fedtstoffer (lipider)

Fedtstoffer er vigtige bestanddele i menneskets kost. Fedtstoffer anvendes i fødevareindustrien til at fremhæve og forbedre smagen i fødevarer – på trods af at et overdrevet indtag kan medføre overvægt.

Fedtsugning

En fedtsugning er en operation, hvor man fjerner fedt fra fedtlommer på kroppen. Fedtsugning bør kun foretages på patienter, der er i rimelig fysisk form, og ikke lider af alvorlige sygdomme, der f.eks. påvirker immunforsvaret betydeligt.

Fibersprængning

En fibersprængning forekommer, når fibrene i en muskel sprænges, hvilket kan medføre mange smerter. Hvor lang tid det tager før en fibersprængning heler, afhænger af mængden af fibre, der rives over.

Fibersprængning i læggen

Fibersprængning i læggen er en hyppigt forekommende skade – især hos sportsfolk. En fibersprængning i læggen kan man ofte selv behandle ved forholdsvis simpel pleje. Behandlingen bør startes hurtigst muligt, idet man herved mindsker risikoen for en forværring af skaden.

Fibromyalgi – symptomer

Symptomerne på fibromyalgi varierer meget fra individ til individ og kan også variere i perioder hos den enkelte. Det primære symptom på fibromyalgi er muskelsmerte.

Fjerne mandler (tonsillektomi)

Hvis mandlerne i menneskets hals irriteres, eller bliver betændte, kan man fjerne dem. Konsekvenserne af at fjerne mandler er endnu ikke helt klare, men man mener, at det medfører en øget risiko for infektioner i halsen.

Flad mave

Hvordan får man en flad mave? Mange drømmer om at få maven strammet op eller få en sixpack. Her er en udførlig guide til, hvordan du får en flad mave

Fladlus

Fladlus lever udelukkende på varme og behårede områder af menneskets krop. Behandling af fladlus foregår typisk ved afvaskning af de ramte hår med en speciel luseshampoo.

Flimmer for øjnene

Flimmer for øjnene opstår enten som følge af sygdomme, påvirkning af hjernen eller defekter i øjet. I mange tilfælde er årsagerne til flimmer for øjnene dog blot midlertidige og forsvinder derfor hurtigt igen.

Flyskræk

Flyskræk er angst, der baserer på frygten for at være sårbar. Den bedste måde at behandle flyskræk på, er vha. kognitive strategier, som er en terapeutisk praksis, der hovedsagligt anvendes af psykologer.

Flyvegigt

Flyvegigt er en udefineret diagnose, der typisk dækker over diffuse smerter i kroppen, der har en tendens til at komme og gå. Flyvegigt diagnosticeres i øvrigt ofte som fibromyalgi.

Fnat – symptomer

Symptomerne på fnat er primært kløe og udslæt. I sjældne tilfælde kan såkaldt skorpefnat dog medføre fnat symptomer, der er langt mere alvorlige.

Fodsvamp

Fodsvamp opstår i reglen via smitte eller hvis fødderne er udsat for meget fugt og indelukkethed. Fodsvamp er en mild svampeinfektion, som er relativ let at behandle.

Fodvorter

Human Papillomavirus er viruset der er skyld i fodvorter. Fodvorter er i reglen ikke en alvorlig sygdom og kræver derfor ikke nødvendigvis lægetilsyn, men de bør dog altid behandles.

Fordøjelsesproblemer

Fordøjelsesproblemer skyldes typisk livsstilsvaner som f.eks. usund kost. Almindelige symptomer på fordøjelsesproblemer inkluderer luft i maven, oppustethed, diarre, mavesmerter, konstipation samt kvalme og opkast.

Forhudsbetændelse (balanoposthitis)

Forhudsbetændelse kaldes balanoposthitis på fagsprog og er en tilstand, der opstår på penishovedet og i forhuden. Forhudsbetændelse behandles almindeligvis vha. topiske cremer – kun i meget alvorlige tilfælde er omskæring nødvendig.

Forkølelse – Gode råd

De gode råd mod forkølelse kan opdeles i to: 1) de naturmedicinske råd og 2) de videnskabeligt dokumenterede råd. Ét af de rigtigt gode råd mod forkølelse er at vaske hænder regelmæssigt.

Forkølelsessår

Forkølelsessår forårsages af herpes simplex virus type 1, som bliver i kroppen resten af livet. Hos nogle mennesker genopblusser forkølelsessår, mens andre aldrig får symptomer.

Forstoppelse

Forstoppelse er et problem, som mange danskere døjer med. Læs om årsagerne til forstoppelse samt om hvordan tilstanden normalt kan forebygges vha. en simpel omlægning af livsstil.

Forstoppelse – behandling

Behandling for forstoppelse kan normalt begrænses simple livsstilsændringer. Således er behandling for forstoppelse i et større indtag af fiberrig kost samt mere motion. I sjældnere tilfælde kan et menuelt eller kirurgisk indgreb omlægning være nødvendigt.

Forstoppelse – symptomer

Symptomerne på forstoppelse er normalt lette at identificere. Symptomer på forstoppelse kan dog være mere end blot hård afføring og sjældne toiletbesøg.

Forstoppelse baby

Forstoppelse hos babyer er et fænomen, som kun optræder hos flaskebørn. Ammebørn er aldrig rigtigt forstoppede. Læs om årsagerne til forstoppelse hos flaskebørn og hvordan forstoppelse hos babyer og mindre børn behandles.

Forstørret lever

En forstørret lever kaldes hepatomegali på latin og er almindeligvis et symptom på en sygdom eller tilstand. I mange tilfælde opdager patienten ikke selv, at vedkommende har forstørret lever.

Forstørret prostata

Forstørret prostata kaldes også “forstørrelse af blærehalskirtlen” og er en tilstand, der kun udvikles hos mænd. Forstørret prostata kan medføre impotens.

Forstuvet ankel

En forstuvet ankel skyldes en ligamentskade og opstår normalt som følge af vrid i ankelleddet. En forstuvet ankel er i øvrigt den hyppigst forekommende type forstuvning, der findes.

Forstuvet finger

En forstuvet finger skyldes normalt en skade på et af ledbåndene på siden af fingerleddet. En forstuvet finger er en af de eneste forstuvningstyper, man kan behandle ved såkaldt taping.

Forstuvet fod

En forstuvet fod er et resultat af en skade på et eller flere ligamenter i et af fodens led. Behandlingen af en forstuvet fod varierer afhængig af årsag, omfanget af skaden på ligamentet samt alvorligheden af smerterne.

Forstuvet haleben

Et forstuvet haleben forekommer kun sjældent, og der er en tendens til at mange patienter “selv-diagnosticerer” sig med betegnelsen. Faktum er imidlertid, at smerter i halebenet ofte skyldes andre årsager end netop et forstuvet haleben

Forstuvet håndled

Et forstuvet håndled skyldes ligamentskader i håndleddet og kan ofte være meget generende, idet vi bruger vores hænder meget. Et forstuvet håndled har ét symptom som andre forstuvningstyper ikke har; kildende eller brændende fornemmelser omkring leddet.

Forstuvet knæ

Et forstuvet knæ er almindeligvis en længerevarende skade, der involverer genoptræning. Øvrige dele af behandlingen af et forstuvet knæ kan bl.a. inkludere krykker, skinner, varme og fjernelse af væske fra knæet.

Forstuvet tå

En forstuvet tå er et resultat af en kraftig forstrækning af ledbåndene under en af tæerne. En forstuvet tå er et meget almindeligt fænomen, der almindeligvis ikke kræver behandling.

Forstuvning

En forstuvning er resultatet af en skade på ledbånd (ligamenter) i et af kroppens led. I de fleste tilfælde opstår en forstuvning i forbindelse med sport, dans, arbejde eller andre fysisk belastende aktiviteter.

Fødder

Menneskets fødder er et af naturens mange oversete mesterværker, som man typisk først lægger mærke til, når der er noget galt (med dem). En gennemsnitsperson går ca. 80.000 km. på sine fødder i løbet af sit liv.

Fødselsdepression (efterfødselsreaktion)

En fødselsdepression kaldes også en efterfødselsreaktion og er et meget almindeligt fænomen blandt nybagte mødre. Her kan du læse om hvordan en fødselsdepression/efterfødselsreaktion påvirker individet.

Fransk rosen

Fransk rosen er en lidelse, der opstår i huden, og hovedsagligt forekommer hos unge mennesker. Fransk rosen forårsages sandsynligvis af en virus – selvom forskerne endnu ikke er helt sikre herpå, og heller ikke ved hvilke(n) virus, der kan være årsagen.

Fregner

Fregner skyldes en stigning i produktionen af et stof kaldet melanin i huden (et pigmentstof der giver huden farve). Hvis man vil undgå fregner, er det nemmere at forebygge end at behandle.

Fuglebryst

Et fuglebryst er et fremspring i brystkassen, hvor det i grunden er brystbenet, der buler ud. Fuglebryst har store psykologiske konsekvenser for de fleste patienter; det anbefales derfor, at man gennemgår en operation for at afhjælpe tilstanden.