Forkølelsessår

 • Forkølelsessår (herpes libialis) skyldes Herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Når man først er smittet med virussen, bliver den i kroppen resten af livet.
 • Typiske symptomer er smerte og snurrende fornemmelse i læberne efterfulgt af 1-2 uger med væskefyldte blærer i området omkring munden - især på læberne.
 • Sårene forsvinder af sig selv uden behandling. Helingstiden kan dog fremskyndes ved brug af læbepomade.

 

forkølelsessår

Her ses et forkølelsessår

 

 

For supplerende information henvises til artiklen: herpes genitalis

 

Produkter der anbefales mod forkølelsessår, kan ses her

 

 

 

Hvad er et forkølelsessår?

 

De fleste danskere er smittet med den virus, som er årsag til forkølelsessår. Der er tale om herpes simplex virus type 1, som bliver i kroppen resten af livet. Derfor oplever mange en genopblusen af forkølelsessåret i formvæskefyldte blæreagtige læsioner på læben – af den grund er forkølelsessår også kendt under betegnelsen herpes libialis.

 

Hvis du tidligere har haft forkølelsessår, genkender du muligvis den snurrende fornemmelse i læben, der opstår i forbindelse med dannelsen af et nyt forkølelsessår. Forkølelsessåret er opstået endnu engang – muligvis på et dårligt tidspunkt – og kan være svær at skjule og få til at forsvinde hurtigt nok.

 

Forkølelsessår er ret forskellige fra blister i munden (også kaldet blæner eller after) – en anden udbredt tilstand, som mange nogle gange fejlagtigt forbinder med forkølelsessår. Selvom forkølelsessår ikke kan helbredes eller forebygges, kan hyppigheden og varigheden af forekomsten reduceres.

 

 

Symptomer

 

Forkølelsessår er forbundet med følgende symptomer:

 

 • Små, smertefulde, væskefyldte blærer på et hævet rødligt hud eller slimhinde – typisk omkring munden.

 

 • Smerte og snurrende fornemmelse (prodromalsymptomer), som ofte opstår 1-2 dage før herpesblærerne. Den normale går blærerne væk efter 10-14 dage

 

 • Forkølelsessår fremkommer hyppigst på læberne. I nogle tilfælde også opstå i dine næsebor, på hagen eller fingrene. Undgå at pille i forkølelsessåret, da virusen kan smitte andre steder på kroppen. Forkølelsessår går normalt væk inden for et par uger. Blærerne dannes, brister og udsondrer. Derefter dannes en gul skorpe, som til sidst falder af og blotlægger lyserød hud, som heler uden et sår.

 

I meget sjældne tilfælde kan forkølelsessår desuden manifestere sig inde i munden – især på gummerne eller mundens loft. Sår på andre bløde væv inde i munden såsom indersiden af kinderne eller under tungen er sjældent forkølelsessår, men snarere blister i munden.

 

Symptomerne på forkølelsessår vil muligvis ikke mærkes eller ses op til 20 dage efter udsættelse for herpes simplex virus (HSV) – dog optræder symptomerne hyppigst inden for en uge.

 

 

Hvornår bør man opsøge læge?

 

Forkølelsessår går generelt væk af sig selv uden nogen form for behandling. Dog bør du opsøge læge i følgende tilfældende:

 

 • Du har en underliggende helbredstilstand, som har har nedsat dit immunforsvar
 • Dine forkølelsessår heler ikke af sig selv ikke inden for 1-2 uger
 • Symptomerne er voldsomme
 • Du har hyppigt tilbagevendende forkølelsessår
 • Du oplever irritation i øjnene

 

 

Årsager til forkølelsessår

 

Svækkelse af immunforsvaret ved eksempelvis forkølelse har en aktiverende effekt på herpes simplex virus type 1 – deraf navnet ”forkølelsessår”.

 

Visse typer af herpesvirus forårsager forkølelsessår. Herpes virus type 1 udløser normalt forkølelsessår. Herpes simplex virus type 2 forbindes normalt med genital herpes. Dog kan såvel herpes simplex virus type 1 som herpes simplex virus type 2 medføre sår på omkring munden og på kønsdelene.

 

Forkølelsessår er en infektionssygdom – dvs. dit første udbrud af herpes stammer fra en anden person, som har smittet (inficeret) dig med herpes simplex virus type 1.

 

Sygdommen overføres ved kontakt med såret eller spyt som indeholder virus. Derfor er der stor risiko for smitte at blive smittet eller at smitte andre, hvis du kysser eller deler håndklæde, barbergrej, kop eller bestik med andre.

 

Desuden kan en genital form for herpes simplex virus type 1 opstå ved oralsex.

 

Såsnart du er blevet inficeret med herpes, ligger virusen sig i en dvaletilstand i nerverødderne indtil en udløsende årsag aktiverer virusen, som angreber overhudens celler og manifesterer væskefyldte herpesblærer på eller i nærheden af det inficerede område.

 

Gradvis trænger virusen igen ind til nerverødderne via nervebanerne – indtil den igen aktiveres – og forkølelsessåret forsvinder inden for 1-2 uger. Du kan opleve kløe eller snurrende fornemmelse på læberne (såkaldte prodromalsymptomer), hvilket ofte er tegn på, at et nyt udbrud af  forkølelsessår er under optræk.

 

Bestemte forhold kan aktivere den latente perpes simplex virus type 1 og dermed fremprovokere forkølelsessår. Følgende faktorer kan være udløsende årsager til forkølelsessår:

 

 • Feber
 • Menstruation
 • Stress
 • Træthed
 • Stærkt sollys

 

 

Forkølelsessår og blister i munden

 

Selvom forkølelsessår adskiller sig en del fra blister i munden, forveksler mange disse to tilstande. Forkølelsessår smitter og er udløses af en genaktivering af herpes simplex virusen. Blister i munden smitter ikke. Desuden opstår blister forbundet med forkølelsessår normalt ikke inde i munden.

 

Læs evt. om blister i munden her

 

 

Behandling af forkølelsessår

 

Forkølelsessår forsvinder normalt af sig selv uden behandling inden for et par uger. Ofte kan man forebygge forkølelsessår med læbepomade eller solblokker, da stærk sollys menes at være en udløsende årsag til forkølelsessår. Mange herpeshæmmende midler kan fås i håndkøb.

 

Din læge kan ordinere medicin mod herpes simplex virus for at forebygge tilbagevendende forkølelsessår – især hvis du:

 

 • Hvis du har meget hyppigt udbrud af forkølelsessår
 • Oplever betydelig relateret sygdom under et udbrud af forkølelsessår
 • Har en identificérbar udløser af tilbagevendende forkølelsessår såsom sollys, og du forventer at blive udsat for denne udløsende årsag til forkølelsessår.

 

Produkter der anbefales mod forkølelsessår, kan købes her

 

 

Relevante artikler: herpes, blister på tungen