Hængende øjenlåg og ptose

  • Hængende øjenlåg skyldes en svækkelse af øjenlågenes muskel- og bindevæv. Hvis dit synsfelt er indskrænket, kaldes tilstanden ptose.
  • Ptose er som regel aldersbetinget, men kan i sjældne tilfælde skyldes sygdom. Øjenlågene hænger mere, hvis man har været vågen i længere tid, da de bliver trætte.
  • En operation kan udføres af såvel kosmetiske som praktiske grunde.

 

Hængende øjenlåg - ptose

 

Her ses et barn med hængende øjenlåg/ptose

(Klik på billedet for større version)

 

 

For supplerende information henvises til artiklerne: tunge øjenlåg, poser under øjnene

 

 

Hvad er hængende øjenlåg?

 

Hvis dine øjenlåg hænger, er øjenlågenes muskel- og bindevæv svækket. Dvs. de små muskler, som løfter øjenlåget, fungerer ikke tilstrækkeligt.

 

Har du så hængende øjenlåg, at dit synsfelt er indskrænket, lider du af ptose – en tilstand, som ofte er aldersbetinget. Derfor ser man ofte hængende øjenlåg hos ældre mennesker, når øjenlågenes løftemuskler begynder at blive svage.

 

Det ses ofte, at mennesker med hævede øjenlåg løfter øjenbryn, rynker pande eller læner nakken tilbage for at kunne se tilstrækkeligt ud af øjenene.

 

Normalt hænger øjenlågene mere, når man har været vågen I lang tid. Det skyldes, at øgenlågets muskler bliver trætte.

 

 

Årsager til ptose

 

Årsagerne til medfødt ptose kendes ikke. Børn kan være født med ptose på ét eller begge øjenlåg . Såfremt de ikke bliver behandlet for ptose i en tidlig alder, kan den forsinkede synssudvikling forårsage et såkaldt “dovent øje” (på fagsprog amblyopi).

 

Årsager til ptose kan sammenfattes som:

 

  • Aponeurotisk ptose: Dette er den mest hyppige årsag til hængende øjenlåg. Aponeurotisk ptose er en alders-relateret degenerativ forandring af aponeurosen – en slaphed i ligamenterne, som påvirker øjenlågets løftemuskler – hhv. tarsalmusklen og levatormusklen. Ptosen kan påvirke dit ene øje eller begge dine øjne.

 

  • Neurologiske sygdomme: Denne type sygdomme kan såvel medfødte som pådragede. De mest almindelige neurotiske sygdomme, som kan forårsage ptose er Horners Syndrom eller myastenia gravis. Desuden kan fysiske traumer beskadige vigtige nerver forbundet med øjenlågets løftemuskel.

 

 

 

Behandling af ptose

 

Hængende øjenlåg kaldes nogle gange fejlagtigt for et “dovent øje”. Dog kan kan et ubehandlet hængende øjenlåg i alvorlige tilfælde forårsager andre lidelser såsom et dovent øje, som normalt forbindes med amblyopi. Derfor er det vigtigt, at børn med hængende øjenlåg behandles i en tidlig alder.

 

Hvis en underligggende sygdom diagnosticeres, vil behandlingen tage udgangspunkt i denne. De fleste forekomster af ptose er forbundet med aldring, og ingen sygdom er involveret.

 

En operation kan udføres af såvel kosmetiske som praktiske grunde:

 

  • Udseendet forbedres, idet de hængende øjenlåg ikke længere
  • Et normalt synsfelt opnås

 

 

Relaterede artikler: øjenlågsoperation, hævede øjenlåg, rynker omkring øjnene