Herpes i skeden

  • Herpes i skeden - dvs. herpes genitalis hos kvinder - involverer skeden, skedeåbningen, livmoderhalsen, urinrøret, skamlæber, mellemkødet samt balder og lår.
  • Ved det første udbrud af herpes opstår der typisk smertefulde sår, mens tilbagevendende tilfælde ikke altid involverer sår eller udslæt.
  • Eftersom virussen aldrig forlader kroppen, bør man forsøge at forebygge herpes samt undgå at smitte andre.

 

Herpes i skeden hos en kvinde

 

Her ses herpes i skeden (herpes genitalis) hos en kvinde

(klik på billedet for større version)

 

For supplerende information henvises til artiklen: herpes genitalis

 

Produkter der kan anvendes til at behandle herpes i skeden, kan ses her

 

 

 

Symptomer på herpes hos kvinder

 

Det første udbrud af herpes genitalis er normalt voldsommere end tilbagevendende udbrud. Kvinder har tendens til at få voldsommere symptomer end mænd. Samtidig er risici for komplikationer højere hos kvinder.

 

Herpes genitalis kan ramme skeden, skedeåbningen, urinrøret, livmoderhalsen, skamlæber, mellemkødet samt balder og lår. Det første udbrud varer normalt ca.2-3 uger.

 

Andre symptomer på herpes kan desuden være hævede lymfeknuder i lysken og svie i urinrøret.

 

Symptomer på underlivsbetændelse kan let forveksles med herpes i skeden eller på livmoderhalsen. Herpes i urinrøret kan desuden fejldiagnosticeres som urinvejsinfektion.

 

Hvor smertefulde sår normalt opstår, når herpes bryder ud første gang, er tilbagevendende episoder af herpes ikke nødvendigvis forbundet med udslæt. Mange kvinder oplever kun irritation uden udslæt.

 

 

Komplikationer

 

 

Ca. halvdelen af nyfødte babyer med herpes (såkaldt neonatal herpes) får hjerneskader eller dør.

 

 

Herpes i skeden og smitte

 

Så snart man udsættes for herpes simplex virussen (HSV), kan der gå op til en uge fra smitte til symptomerne optræder. Dvs. under inkubationstiden er der ingen symptomer, og virussen smitter ikke.

 

Det skal dog understreges, at symptomene på et et herpesudbrud ikke altid er synlige eller mærkbare. Derfor kan man sagtens have herpes uden at vide det. Kræv derfor altid, at din partner bruger kondom – i hvert fald indtil, du og din partner er blevet testet for kønssygdomme og er i et fast forhold, hvor I begge ikke har sex med andre.

 

Et udbrud af herpes er normalt kulminationen af en infektion af huden, som manifesterer sig i form af kløe og en prikkende fornemmelse efterfulgt af rødme og dannelse af små væskefyldte blærer, der brister og bliver til smertefulde sår.

 

Efter nogle dage dannes en skorpe på sårene, som heler uden ardannelse.

 

Herpes simplex virussen forbliver i din krop, selvom alle tegn på infektionen er væk. Symptomerne kommer og går fra tid til anden hos de fleste mennesker, mens andre aldrig får flere udbrud. Dog synes hyppigheden og alvorsgraden af herpesudbruddene at aftage med tiden.

 

Mennesker, som lige har haft et udbrud, kan forvente adskillige tilbagendende episoder inden for det første år – det er ikke ualmindeligt med 3-5 udbrud.

 

 

Herpes i skeden under graviditet

 

Risici for at smitte barnet under fødslen

 

Herpes hos nyfødte babyer kan være dødeligt. Hvis du har herpes i udbrud lige før fødslen, er risikoen for at smitte babyen forøget. Hvis du til gengæld tidligere har haft episoder af herpes er risikoen minimal, da barnet er beskyttet af moderens antistoffer. Alligevel vælger man altid kejsersnit, hvis kvinden har et førstegangsudbrud ved fødslen.

 

Eftersom ikke alle udbrud er synlige eller mærkbare, kan man ikke altid vide, om man har herpes – enten i form af forkølelsessår (herpes simplex virus type I) eller herpes genitalis (herpes simplex virus type II).

 

Derfor er det ligeså svært at vide, om du ikke har én eller begge af disse former for herpes. Af den grund er du i risikozonen for at blive smittet af din partner.

 

For at forebygge risikoen for få førstegangsudbrud af herpes ved fødslen bør du undgå samleje og oralsex de sidste par måneder inden fødslen.

 

 

Behandling

 

Herpes genitalis kan ikke helbredes, da herpes simplex virussen (HVS) ikke forlader kroppen. Dog kan antivirale præparater som aciclovir, valaciclovir og famciclovir forkorte udbruddet og alvorsgraden – de kan endda forbygge udbrud. Valaciclovir kan endda mindske risikoen for smitte. Du kan købe anbefalede produkter mod herpes i skeden her

 

Det er vigtigt, at kvinder med tilbagevende symptomer i skeden testes for herpes og andre kønssygdomme.

 

 

Forebyggelse

 

For at undgå at overføre virussen til andre steder på kroppen eller at smitte andre mennesker bør du følge disse forholdsregler:

 

  • Hold det inficerede område rent og tørt
  • Undgå at røre herpes-sårene
  • Vask hænder, hvis du har rørt det inficerede hudområde
  • Undgå samleje i tidsrummet fra de første symptomer til sårene er helet

 

 

Produkter der kan anvendes til at behandle herpes i skeden, kan ses her