Kolde fingre

 • Kolde fingre er normalt kroppens naturlige reaktion på kulde, idet den altid først afskærer blodforsyningen til ekstremiteterne (f.eks. fingre, tæer og ører) for at sikre, at mindst muligt blod afkøles.
 • Nogle lidelser og tilstande kan påvirke denne naturlige regulering af kropstemperaturen så voldsomt, at kolde fingre bliver en kronisk tilstand, der kan forårsage symptomer såsom smerter og snurren i fingrene.
 • Se oversigten over lidelser og tilstande, der kan medføre kolde fingre i denne artikel.

 

Kolde fingre hos et menneske

 

Kolde fingre er en naturlig reaktion på kulde – men kan også skyldes andre underliggende tilstande

 

 

For supplerende information om kolde fingre henvises til artiklerne: kolde hænderkolde fødder

 

Produkter der anbefales mod kolde fingre, inkluderer:

 

 

Alle ovenstående naturlægemidler er godkendt af Lægemiddelstyrelsen til behandling af kolde fingre.

 

 

 

Generelt om kolde fingre

 

Får du kolde fingre og hænder, selvom det ikke er køligt? Dette fænomen er slet så ikke usædvanligt endda. Dette skyldes, at kolde fingre og hænder er en del af kroppens naturlige reaktion på kulde – en automatisk regulering af kropstemperaturen.

 

Kroppen sørger altid for, at mindst muligt blod afkøles (ved at trække blodårerne sammen).

 

Det er altid ekstremiteter som fingre, hænder, tæerfødder, hage, næsetip og ører, som først afskæres deres blodforsyning, når blodårerne trækker sig sammen pga. kolde temperaturer.

 

Ved f.eks. tilstanden Raynauds syndrom er denne naturlige mekanisme så voldsom, at selve sammentrækningen i blodårerne forårsager smerter og blokerer blodtilførslen i en sådan grad, at fingrene bliver helt blege og hvide.

 

Den voldsomme belastning bevirker, at de kolde fingre bliver røde eller lilla, når blodårene åbnes og blodtilførslen vender tilbage. Desuden kan man opleve dunken og snurren i fingrene.

 

 

Kolde fingre og hænder som symptomer

 

Kolde fingre og hænder kan være et symptom på et dårligt blodomløb eller et problem med nerverne i dine fingre eller hænder. Endvidere kan symptomer på kolde fingre forårsages af følelsesmæssig eller fysisk stress.

 

Hvis du har været udenfor i ekstremt koldt vejr, kan kolde fingre være et symptom på forfrysninger.

Midlertidigt kolde fingre skyldes sædvanligvis koldt vejr eller berøring af kolde ting såsom f.eks. et glas isvand.

 

Kolde fingre bliver blege/hvide og ofte følelsesløse. Denne tilstand kan også ramme tæerne og i nogle tilfælde endda næsetippen og ørerne.

 

Efterhånden som blodcirkulationen vender tilbage, bliver fingrene normalt røde eller lilla. Samtidigt opleves smerte samt en ubehagelig dunken og snurren i fingrene. I nogle tilfælde kan man også konstatere hævelser i fingrene.

 

Symptomer på kolde fingre, fødder og hænder

 

Øvrige – mere generelle – symptomer der kan knyttes til kolde fingre, fødder og hænder, kan være:

 

 • Ændring af hudfarve; såsom hvid, rød eller lilla
 • Følelsesløshed og snurren
 • Åbne sår og blæner
 • Stram og hård hud

 

 

Årsager til kolde fingre og hænder

 

Selvom årsager til kolde fingre og hænder kan være noget så enkelt som kolde omgivelser eller din krops naturlige reaktion til opretholdelse af dens naturlige temperatur, kan vedvarende problemer med kolde fingre og hænder tage udgangspunkt i en række forskellige årsager.

 

Årsager til kolde fingre og hænder kan være:

 

 • Blodmangel (anæmi)
 • Buergers sygdom
 • Diabetes
 • Forfrysninger
 • Perifer arteriesygdom eller PAD (peripheral arterial disease)
 • Raynauds syndrom

 

Andre årsager til kolde fingre og hænder kan være:

 

 • Rygning
 • Stramtsiddende tøj
 • Manglende brug af handsker, når det er koldt udenfor

 

 

Diagnose og behandling af kolde fingre

 

Eftersom kolde fingre og hænder kan være symptomer på en alvorlig underliggende helbredstilstand såsom diabetes, er det en god ide at opsøge læge. Derfor tager behandling udgangspunkt i at diagnostisere den underliggende årsag til de kolde fingre og hænder. I så fald kan en sådan potentiel sygdom desuden opdages i tide.

 

Heldigvis er det forholdsvis sjældent, at kolde fingre og hænder er de eneste symptomer på underliggende tilstande som f.eks. diabetes eller hjertesygdomme, da disse tilstande ofte udviser andre symptomer.

 

Hvis lægen ikke diagnostiserer en underliggende sygdom som årsagen til de kolde fingre eller hænder, så fokuseres der udelukkende på at stabilisere blodomløbet og øge blodforsyningen til hænderne og fingrene.

 

En diagnose stilles med udgangspunkt i en række indikatorer. Ofte foretages diagnostiske tests såsom blodprøver, elektromyografi (EMG) samt evaluering af skjoldbruskkirtlens funktion og niveauet af B12 vitamin.

 

Din læge stiller normalt spørgsmål, som relaterer til andre symptomer end dine kolde fingre og hænder – f.eks. som kronisk træthed eller åndenød (dyspnø), som netop er symptomer, der kan associeres med bindevævssygddomme.

 

 

Raynauds syndrom og kolde fingre

 

Raynauds syndrom er en mindre kendt, men stadig forholdsvis almindelig årsag til kolde fingre og hænder.

 

Det er vigtigt at være opmærksom på, at Raynauds syndrom kan være et tegn på en mere alvorlig underliggende helbredstilstand. Underliggende tilstande inkluderer en række autoimmune bindevævssygdomme såsom lupus, systemisk sklerose (sklerodermi) og kronisk leddegigt (reumatoid artritis).

 

Andre underliggende tilstande i forbindelse med kolde fingre og hænder kan også relatere til tilbagevendende traumer eller tidligere skader, forstyrrelser i skjoldbruskkirtlen, forhøjet blodtryk i lungepulsåren (pulmonal hypertension), karpaltunnelsyndrom eller kemisk kulde.

Desuden kan visse medikamenter såsom betablokkere, migrænemedicin og østrogen udløse Raynauds syndrom.

 

 

Behandling

 

Raynauds syndrom

 

Ved medicinsk behandling af kolde og hænder i forbindelse med Raynauds syndrom anvendes ofte calciumblokkere.

 

Hvad enten du oplever kolde fingre eller hænder fra Raynauds syndrom eller følelsesmæssig stress er det vigtigt at forebygge tilstanden.

 

Stresshåndtering ekan i denne forbindelse anvendes til at forhindre nervesystemet i at afskære blodtilstrømningen til hænder og fingre.

 

Øvrige årsager

 

I tilfælde hvor de kolde fingre ikke skyldes Raynauds syndrom anbefales følgende produkter mod kolde fingre:

 

 


 

Produkter der anbefales mod kolde fingre, inkluderer:

 

 

Alle ovenstående naturlægemidler er godkendt af Lægemiddelstyrelsen til behandling af kolde fingre.

 


 

 

Relaterede artikler: snurren i fingrene, slidgigt i fingrene