Kvalme og ondt i maven

 • Kvalme og ondt i maven er ofte to ledsagesymtomer til mave/tarm-lidelser.
 • Normalt skyldes kvalme og maveonde mindre fordøjelsesproblemer eller en virusinfektion, som hurtigt går væk igen.
 • Almindelige årsager er maveinfluenza, mavekatar, forstoppelse, mavesår, fødevareallergi, bugspytkirtelbetændelse, kronisk tarmbetændelse samt obstruktiv urinvejssygdom.
 

 

For supplerende information henvises til artiklen: kvalme efter måltider

 

Vi anbefaler især dette produkt mod kvalme og ondt i maven:

 

 

 

 

Generelt om kvalme og ondt i maven

 

Kvalme og ondt i maven er almindelige symptomer, som alle oplever på et tidspunkt i livet. Hvis du har maveproblemer såsom diarre og mavesmerter, vil du som ofte opleve kvalme.

 

Som regel skyldes kvalme og maveonde mindre problemer med fordøjelsen eller en virusinfektion, som forholdsvis hurtigt forsvinder igen.

 

Det er vigtigt at få stillet en diagnose, da den underliggende årsag til symptomerne kan forværres, hvis patienten ikke får den rette behandling.

 

I nogle tilfælde kan kvalme og ondt i maven indikere en alvorligere tilstand, som kan kræve behandling.

 

 

Årsager til kvalme og ondt i maven

 

Kvalme og ondt i maven er ofte to ledsagesymptomer forbundet med mave-tarm-lidelser, der medfører problemer med fordøjelsen.

 

Følgende årsager forbindes typisk med kvalme og ondt i maven:

 

 

 

 • Mavekatar (gastritis): Hvor maveinfluenza er en virusinfektion, er mavekatar en bakteriel infektion. Bakterien Helicobactor pylori irriterer eller beskadiger mavesækkens eller tolvfingertarmens slimhinde, hvilket gøre ondt i maven og medføre problemer med fordøjelsen. Pga. forringet optagelse af næringsstoffer kan der desuden opstå kvalme.Læs evt. artiklen: mavekatar

 

 

 • Mavesår: Mavesår er en bakteriel infektion, som danner åbne sår i mavesækkens eller tolvfingertarmens slimhinde. De typiske symptomer er mavesmerter og kvalme. Symptomerne er tiltager ofte om natten.

 

 

 

 • Betændelse i bugspytkirtlen (pancreatitis): Bugspytkirtlen er et organ, som ligger bag mavesækken op mod den bageste del af bugvæggen. Dens funktion er at producere enzymer med henblik på at fremme fordøjelsen og optagelse af mad. Mavesmerter, som gradvis bevæger sig mod ryggen og ledsaget af kvalme og opkast er de mest almindelige klager hos patienter med bugspytkirtelbetændelse. Et stort alkoholforbrug, galdesten og lungesygdomme såsom cystisk fibrose er typiske risikofaktorer forbundet med bugspytkirtelbetændelse.Læs evt. artiklen:  bugspytkirtelbetændelse

 

 

 • Galdesten: Dannelse af galdesten i galdeblæren kan også resultere i kvalme og ondt i maven. Galdeblærens funktion er bl. a. at opbevare galde, som producers i den nærliggende lever. Kolestorolen i galden kan med tiden gøre galden hård, hvilket kan medføre dannelsen af galdesten. Galdesten inflammerer typisk galdeblæren. Symptomerne er normalt mavesmerter i højre side samt kvalme.

 

 • Forstoppelse: Oplever du daglig forstoppelse, er det sandsynligt at du får kvalme. Kvalmen kan ledsages af maveonde, som ofte forværres under og efter måltider.Læs evt. artiklen: forstoppelse

 

 

 • Inflammatorisk tarmsygdom (IBD): Inflammatorisk tarmsygdom er en kronisk betændelsestilstand i tarmen og er samlebetegnelsen for Crohns sygdom og colitis ulcerosa. Ondt i maven, kvalme og appetitløshed er typiske symptomer på kronisk tarmbetændelse. I alvorlige tilfælde kan der udvikles så alvorlige sår i tarmen, kroppens optagelse af næringsstoffer forringes. I så fald kan der opstå kvalme.Læs evt. artiklen: tarmbetændelse

 

 

 • Nyresten: Dannelse af nyresten kan også være årsag til kvalme og ondt i maven. Som regel oplever mennesker med nyresten ingen symptomer. Dog kan store nyresten spære for urinvejene, hvilket forårsager pludeslige stikkende smerter i maveregionen, ryggen eller lysken. Kvalme er ofte et ledsagesymptom.Læs evt. artiklen: nyresten

 

 

 • Tarmobstruktion: Blokering af tyk- eller tyndtarmen forhindrer passagen af fødevarer gennem tarmene. Som regel skyldes tarmobstruktion enten tumorer, sammenvoksninger (adhærencer) og indeklemt brok. Typiske symptomer på tarmobstruktion er mavesmerter, kvalme og opkast.

 

 • Blindtarmbetændelse: Som regel forbindes blindtarmbetændelse med voldsomme mavesmerter i højre side. For uden have ondt i maven er ledsagesymptomer typisk kvalme, opkast og appetitløshed. Blindtarmbetændelse behandles ved en kirurgisk fjernelse af blindtarmen.

 


 

Vi anbefaler især dette produkt mod kvalme og ondt i maven:

 

 


 

 

Relevante artikler: svimmelhed og kvalme, mavesmerter, dårlig fordøjelse, ondt i maven