Mælkesyrebakterier

 • Mælkesyrebakterier (probiotika) lever naturligt i menneskets tarm- og urinvejssystem.
 • Mælkesyrebakterier har en dokumenteret gavnlig effekt på tilstande som f.eks. diarre.
 • Her kan du se en liste over lidelser og tilstande, som mælkesyrebakterier kan afhjælpe.
 

 

Anbefalede produkter der indeholder mælkesyrebakterier, kan ses her

 

 

 

Hvad er mælkesyrebakterier?

 

Mælkesyrebakterierne er en stor gruppe bakterier, der har gavnlige egenskaber i forhold til menneskets fordøjelse og generelle helbred. Mælkesyrebakterierne forekommer naturligt i vores tarmsystem og urinvejssystem.

 

Fælles for alle mælkesyrebakterier er, at de producerer mælkesyre som slutprodukt af gæringsprocessen (gæringsprocessen er her en proces, hvor mælkesukker omdannes til mælkesyre).

 

Mælkesyrebakterier går også under betegnelsen probiotika, hvilket sætter dem i kategori med andre sundhedsfremmende mikroorganismer.

 

 

Mælkesyrebakterier som medicin

 

Mælkesyrebakterier har en dokumenteret gavnlig virkning på diarre – både forebyggende og behandlende.

 

Mælkesyrebakterier anvendes imidlertid i mange andre sammenhænge som en form for medicin eller behandling – især mod tilstande der relaterer til tarmsystemet. Disse øvrige anvendelser mangler imidlertid alle lægevidenskabelig dokumentation, og kan således ikke forventes at være virksomme eller afhjælpende.

 

Nedenfor findes en oversigt over alle de sygdomme og tilstande, hvor mælkesyrebakterier muligvis kan lindre eller afhjælpe symptomerne eller årsagerne:

 

Mælkesyrebakterier virker muligvis mod:

 

 

Mælkesyrebakterier har sandsynligvis ingen effekt på:

 

 

Mælkesyrebakterier kan heller ikke forventes at afhjælpe eller forebygge:

 

 

Som nævnt ovenfor findes der ingen videnskabelige beviser for, at mælkesyrebakterier kan afhjælpe eller behandle ovenstående helbredsmæssige problemer.

 

 

Kan mælkesyrebakterier være farlige?

 

Selvom mælkesyrebakterier er naturligt forekommende i menneskekroppen og generelt betragtes som gavnlige, findes der nogle tilfælde, hvor mælkesyrebakterierne kan være skadelige – eller hvor man i hvert fald bør være påpasselig med at tilføre kroppen flere mælkesyrebakterier end den i forvejen indeholder. Disse tilfælde inkluderer følgende:

 

 • Brug af antibiotika: Når kroppen invaderes af skadelige bakterier i et omfang, hvor den har besvær med at bekæmpe disse, anvender man ofte antibiotika til at hjælpe kroppens immunforsvar i kampen mod de fremmede organismer. Antibiotika dræber imidertid ikke kun de skadelige bakterier – mælkesyrebakterierne nedkæmpes også af antibiotika. Hvis man vil undgå, at et antibiotikum hæmmer de gavnlige mælkesyrebakterier, bør man sørge for at der går mindst 3 timer mellem indtag af antibiotika og mælkesyrebakterier (og omvendt).

 

 • Immunsuprimerende medicin: Denne type medicin anvendes til at mindske immunforsvarets styrke og bruges f.eks. til behandling af autoimmune sygdomme. Risikoen ved at tage immunsuprimerende medicin og samtidig tilføre kroppen mælkesyrebakterier udefra består i, at immunforsvaret – pga. dets svækkede tilstand – ikke kan holde væksten af mælkesyrebakterierne under kontrol, hvilket kan resultere i en øget risiko for visse sygdomme og infektioner.

 

 • Svækket immunforsvar: På samme måde som med den immunsuprimerende medicin (af de samme årsager) bør mennesker med et svækket immunforsvar være påpasselige med indtagelse af mælkesyrebakterier. Eksempler herpå kan være AIDS/HIV patienter, patienter i behandling for kræft samt mennesker der netop har gennemgået en organtransplantation.

 

 • Korttarmspatienter: Patienter der har fået fjernet størstedelen af tyndtarmen kaldes korttarmspatienter (pga. den kortere tarm) og har en øget risiko for at udvikle infektioner pga. mælkesyrebakterier.

 

 • Graviditet, amning og mælkesyrebakterier: Den mest udbredte mælkesyrebakterie lactobacillus acidophilus – der bl.a. findes i A-38 og tykmælk – er sandsynligvis sikker for gravide og ammende kvinder. Der findes imidlertid mange andre typer mælkesyrebakterier, som ikke er undersøgt tilstrækkeligt i forbindelse med graviditet og amning, hvilket betyder, at man bør undlade at indtage dem, hvis man ammer eller er gravid.

 

 

Mælkesyrebakterier i føden

 

Mælkesyrebakterier har været anvendt til gæring af føde- og drikkevarer og som biokultur i samme i mindst 4000 år. Mælkesyrebakterier anvendes især i mælkeprodukter, idet de naturligt optræder heri. Typiske eksempler på fødevarer der indeholder mælkesyrebakterier kan være:

 

 • A38
 • Youghurt
 • Ost
 • Smør

 

Selvom mælkesyrebakterier forekommer hyppigst i mælkeprodukter, anvendes de også i f.eks. vinproduktion, syltning, bagning og fremstilling af pølser.

 

Mælkesyrebakterier anvendes primært af 3 årsager i føde- og drikkevarer:

 

 • De forlænger holdbarheden
 • De ændrer smagen
 • De ændrer konsistensen

 

Mælkesyrebakterier har desuden en evne til at forbedre tarmfloraen hos mennesket, hvilket er endnu et incitament til at anvende dem i vores føde.

 

Kilde: eufic.org

 

Anbefalede produkter der indeholder mælkesyrebakterier, kan købes her

 

 

Relaterede artikler: ølgær