sundhedslex - forside

Mandelolie

 

Mandelolie stamer fra søde og bitre mandler

 

Mandelolie stammer bl.a. fra søde mandler, som er de mest udbredte og almindelige – og stort set den eneste type der fås i Danmark

(Klik på billedet for større version)

 

Om mandelolie

  • Generelt om mandelolie
  • Mandeloliens virkning
  • Fordele ved mandelolie
  • Typer af mandelolie
  • Historien bag mandelolie
 

For supplerende information henvises til artiklen: oliemassage

 

 

 

Generelt om mandelolie

 

Mandelolie udvindes af såkaldte bitre mandler (aprunus amygdalus amara) samt af søde mandler (prunus amygdalus). Mandelolie anvendes som essentiel olie (i f.eks. behandling), til huden, håret, massage samt i madlavning.

 

Selve mandelolien er næsten altid klar eller lys i farven med en gullig nuance.

Duften af mandelolie er sød, nøddeagtig, og leder tankerne hen på rigtige mandler(!).

 

 

Mandeloliens virkning

 

Mandelolie har et væld anvendelser og gavnlige egenskaber. Til hårpleje: Fugt fingerspidserne med nogle dråber mandelolie og massér nænsomt olien ind i hovedbunden. Pleje af hovedbunden med mandelolie forebygger tab af hår (ikke hårtab), plejer folliklerne (hårsækkene), hjælper på tør hovedbund, og forsyner håret med glans og styrke.

 

Til huden er mandelolie også meget anvendeligt, idet det passer til alle hudtyper. Man kan fugte huden med mandelolie for at lindre irriteret hud og udslæt (f.eks. efter barbering eller ved allergi), sprukne læber og tør, flaget hud. Desuden lindres inflameret hud også, og ved regelmæssig brug kan man opnå en sund udstråling.

 

Den indre del af kroppen: Her hjælper mandelolie især på fordøjelsen. I den indiske kultur mener man, at mandelolie virker smertestillende, og i øvrigt er en kurerer forhøjet kolesterol – disse teorier er dog langt fra anerkendte i den vestlige lægevidenskab.

 

 

Fordele ved mandelolie

 

Mandelolien fra søde mandler (der primært anvendes til kropspleje) er en effektiv massageolie. Herudover har den gavnlige egenskaber for både hud og hår, idet den er fugtgivende.

 

Mandelolie egner sig til alle hudtyper, og lindrer kløe, ømhed samt tørhed. Ydermere trænger mandelolie ikke så dybt ind i huden som andre typer olie, hvilket gør at den egner sig godt til aromaterapeutisk massage. Desuden har den en behagelig duft og fedter ikke.

 

Mandeolie er også kendt for sine dæmpende effekt på inflammation og muskelsmerter.

 

 

Typer af mandelolie

 

Søde mandler anvendes til forarbejdelsen af de kosmetiske mandeolier. De bitre mandler anvendes primært gastronomisk som f.eks. i madlavning og i den kendte italienske likør Amaretto.

 

 

Historien bag mandelolie

 

Mandler og mandelolie har en lang og rig historie. De første optegnelser stammer den græske mythologi, senere taler Shakespeare om mandelolie, og i dag anvendes olien i flere sammenhænge.

 

Da det moderne Tyrkiet hed Anatolien anvendte man mandelolie til madlavning, lys, medicin og parfume. Igennem tiden har mandelolie primært været anvendt som fugtighedsgivende middel til huden.

 

 

Relaterede artikler: oliemassage, ansigtsbehandling, ansigtsmassage

 

 

 

Tweet

 

 



Relaterede artikler

  • Oliemassage
  • Hørfrøolie
  • Massageolie
  • Mandler i halsen
  • Ansigtsbehandling
    Glykæmisk indeks

    Det glykæmiske indeks anvendes til at vurdere kvaliteten af kulhydrater...

    Leverpletter

    Leverpletter er harmløse mørke pletter, der forekommer på huden...

    Musearm

    En musearm er et udtryk, der dækker over en række skader på musklerne...

    Ligamentsmerter

    Ligamentsmerter forekommer i graviditeten og forårsages af bånd...

Kontakt | Annoncering | Disclaimer

Informationen på denne side kan udelukkende anvendes til informationsmæssige formål og erstatter ikke professionel rådgivning eller lægekonsultation
© Copyright www.sundhedslex.dk 2010 - 2012