Nyregrus

  • Nyregrus er små nyresten, som skyldes en overmætning af mineraler eller syrer i urinen, der medfører en udfældning af krystaller.
  • Smerterne er normalt ikke så voldsomme som ved nyresten, da nyregrus er væsentligt mindre i størrelsen end nyresten.
  • Normalt er rigelig væskeindtagelse tilstrækkeligt til at skylle nyregrus ud af urinvejene. Desuden anbefales det, at man skærer ned på mængden af kost med oxalat.
 

 

 

 

Hvad er nyregrus?

 

Nogle nyresten kan være så store, at de fylder hele nyrebækkenet. Nyregrus er til gengæld meget små nyresten.

 

Nyregrus opstår som følge af en overmætning af mineraler eller syrer i urinen, hvilket fører til en udfældning af krystaller, som klistrer sig sammen sammen og bliver til små nyresten.

 

For at forebygge overmætningen af uopløselige stoffer, som udfælder små krystaller af kalk, urinsyre, struvit eller cystin, er det derfor en god ide at drikke rigeligt med vand. 2-3 liter vand dagligt vil være et være et passende supplement til de i urinen naturligt forekommende opløselige stoffer, der normalt hæmmer krystaldannelse og deraf følgende nyregrus.

 

 

Symptomer på nyregrus

 

Idet nyregruset bevæger sig gennem urinlederen og videre ned mod urinblæren, breder smerterne sig mod lænden, lysken, testiklerne eller skedeåbningen. Smerterne kan være voldsomme og kommer normalt i ryk.

 

Læs meget mere om symptomerne på nyregrus her

 

 

Behandling

 

Nyregrus er heldigvis så små, at ingen invasiv behandling er nødvendig. Normalt kan rigelig væskeindtagelse være nok til at skylle nyregrus ud af urinvejssystemet samtidig med, at smertestillende medicin kan dæmpe eventuelle smerter.

 

Desuden rådes det at mindske indtagelsen af oxalat i fødevarer såsom spinat, rabarber, soya-produkter og nødder, da den mest udbredte type nyregrus består af calcium og oxalat – også kaldet kalksten eller oxalatsten.

 

 

 

Relevante artikler: smerter i lysken