Penicillin og alkohol

  • Det er en skrøne, at det er farligt at indtage alkohol, når man er på penicillin.
  • Alkoholen modvirker ikke penicilinens gavnlige virkninger og de to stoffer interagerer heller ikke, som myten ellers foreskriver.
  • Læs mere om baggrunden for myten i artiklen nedenfor.

 

Penicillin og alkohol kan tages sammen

 

Der er intet skadeligt i at kombinere penicillin og alkohol

 

 

 

 

 

Indtagelse af alkohol, når man er på penicillin

 

Der er i dag delte meninger i spørgsmålet om, hvorvidt det er forsvarligt at indtage alkohol, når man samtidig behandles med penicillin.

 

Den mere konservative tankegang er, at man aldrig drikker alkohol, når man tager penicillin. Den anden holdning påpeger at alkohol og penicillin ikke har nogen effekt på hinanden, og at man derfor ikke absolut skal afholde sig fra alkohol.

 

Videnskabeligt set er det sidstnævnte tankegang, der er korrekt: Selvom det strider meget imod hvad vi har lært (og hørt) gennem livet, er der ingen problemer ved at kombinere penicillin og alkohol.

 

At blande de to substanser er altså ikke farligt. Det er en skrøne, at alkoholen hæmmer eller ødelægger de gavnlige virkinger ved penicillin.

 

 

Myten om penicillin og alkohol

 

Myten om, at man ikke må blande penicillin og alkohol, stammer sandsynligvis fra et gammelt lægeråd: Før i tiden, når lægerne (i nogle lande) skulle behandle patienter for kønssygdomme, gav de dem penicillin.

 

Når lægerne fortalte patienterne, at de ikke måtte blande penicillin og alkohol, var det for at undgå, at patienterne drak sig berusede og derefter smittede andre mennesker med den pågældende kønssygdom – altså inden penicillinen kunne nå at virke (penicillin har en virketid på ca. 1 uge).

 

Penicillin og alkohol i dag

 

Mange læger vil dog fortsat råde patienter til at undlade at indtage alkohol, mens de tager penicillin (eller andre antibiotika). Dette skyldes dog mere en generel bekymring om patientens helbred, idet alkohol som sådan ikke er sundt for kroppen.

 

Man kan da også argumentere for, at det uforsvarligt at drikke alkohol, når man er så syg, at man har behov for antibiotika (som f.eks. penicillin).

 

Antibiotika anvendes til at behandle mange typer infektioner, og når kroppen bekæmper infektioner, er det en bedre ide at fylde den med sunde næringsstoffer end med alkoholiske drikke.

 

Selvom alkohol i små mængder ikke er ekstremt usundt, er det ikke til nogen nytte for kroppen, når den prøver at nedkæmpe en infektion. Når man behandles med penicillin eller andre antibiotika, er vand uden tvivl den bedste væske man kan indtage.

 

 

Allergi over for penicillin

 

Vores kroppe er designede til at kunne hele og behandle dem selv, men i nogle tilfælde anvendes antibiotika – som f.eks. penicillin – til at nedslå infektioner, som kroppen ikke kan håndtere hurtigt nok uden hjælp.

 

I den forbindelse er det ikke usædvanligt, at nogle mennesker oplever en allergisk reaktion overfor antibiotikatyper som penicillin (såkaldt penicillinallergi). Derfor findes der i dag forskellige typer penicillin på markedet.

 

En allergi over for penicillin kan manifestere sig selv på flere måder. Eksempler herpå kan være hævelser i ansigtet og halsen eller et udslæt, der udvikles hurtigt.

 

Hvis man oplever allergi overfor penicillin, bør man straks stoppe indtaget og konsultere sin læge mhp. at få recept en ny penicillintype.

 

 

Relaterede artikler: alkoholafvænning, antabus bivirkninger