Røde prikker

  • Røde prikker manifesterer sig på huden og skyldes som regel irritation (som f.eks. ved skægpest, kontakt med kemikalier el.lign.).
  • Normalt forsvinder prikkerne i løbet af få dage. Hvis tilstanden ikke går væk af sig selv, bør du opsøge læge.
  • I mere alvorlige tilfælde kan de røde prikker på huden være et symptom på fnat, mæslinger, rosacea, skoldkopper, medicinske bivirkninger osv.

 

Røde prikker i form af spider nævi

 

 

På billedet til højre ses spider nævi – et eksempel på en årsag til røde prikker på huden

(Klik på billedet for større version)

 

 

 

 

 

 

Generel information

 

Røde prikker kan opstå overalt på huden, men forekommer hyppigst på hænderne, kønsdelene og i ansigtet. I nogle tilfælde skyldes røde prikker irritation af huden som følge af f.eks. kontakt med kemikalier, mens de i andre kan være et symptom på en helbredsmæssig tilstand.

 

I de fleste tilfælde er røde prikker dog ikke tegn på noget alvorligt, og de forsvinder almindeligvis af sig selv i løbet af et par uger.

 

Man bør kontakte lægen, hvis de røde prikker er til gene, ikke forsvinder i løbet af en uges tid samt hvis de breder sig eller på anden vis forværres. Når røde prikker er et symptom på en alvorlig sygdom eller tilstand, har man almindeligvis en mistanke herom.

 

 

Årsager

 

Røde prikker kan skyldes en eller flere årsager – og mange forskellige årsager.

 

De mest almindelige årsager er:

 

 

Ovenstående er en liste over de mest udbredte og almindeligt forekommende årsager til røde prikker, hvor man er i stand til at stille en diagnose. I mange tilfælde finder man ikke forklaringen på, hvorfor røde prikker opstår. Dette skyldes først og fremmest, at de fleste mennesker ikke opsøger læge for røde prikker, der forsvinder af sig selv.

 

På spædbørn og småbørn kan rødeprikker være modersmærker eller skønhedspletter, der endnu ikke er færdigudviklede.

 

Hvis de røde prikker er tilbagevendende, bør man kontrollere om de evt. skyldes fødevareallergi (prøv dig frem med en mad-dagbog eller udelukkelsesmetoden), vaksepulver, sæber, parfumer osv.

 

I nogle sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne røde prikker eller mærker vha. laserbehandling

 

 

Røde prikker på penis

 

Røde prikker på penis skyldes almindeligvis irritation, men kan i sjældne tilfælde forårsages af kønssygdomme eller kræft (cancer).

 

Det bør dog understreges, at røde prikker på penis – ligesom på resten af kroppen – almindeligvis ikke er tegn på noget alvorligt. I grunden er det meget sjældent, at røde prikker på penis er et symptom på en sygdom; men hvis man er i tvivl, bør man konsultere sin læge eller opsøge en urolog.

 

 

Røde prikker på glans

 

Ligesom med røde prikker på resten af penis (eller området omkring) er røde prikker på glansen sjældent et symptom på en underliggende sygdom eller tilstand.

I de fleste tilfælde skyldes prikkerne irritation fra f.eks. sæbevask eller samleje.

 

 

Relaterede artikler: røde knopper, røde knopper efter barbering, rosacea