Skummende urin

  • Skummende urin skyldes typisk, at man er en smule dehydreret. Herudover kan det også skyldes kraftigere urin, der er mere koncentreret end normalt.
  • En anden mulig årsag til skummende er protein i urinen - også kaldet "proteinuri". Protein i urinen opstår, når kroppen indtager mere protein end den kan absorbere.
  • En tredje mulighed er, at den skummende urin opstår som følge af en urinvejsinfektion.

 

Skummende urin

 

Skummende urin er almindeligvis blot et tegn på lettere dehydrering

 

 

 

Med en Medi-Test Combi kan du teste din urin for 10 sygdomme på én gang!

 

 

 

Generelt om skummende urin

 

Oplever du skummende urin efter endt vandladning?

 

Skummende urin er tilstedeværelsen af en hvid boblet skum i toiletkummen, når du har tisset.

 

Skummende urin i toiletkummen efter endt vandladning skaber panik hos en del mennesker – selvom der ikke nødvendigvis er nogen grund til at gå i panik.

 

Normalt er skummende urin blot et tegn på kraftig vandladning – muligvis med en mere koncentreret urin, i tilfælde af at du er en smule dehydreret.

 

I nogle tilfælde kan skummende urin dog være tegn på en urinvejsinfektion eller større mængder protein i urinen, hvilket kan indikere en alvorlig nyrelidelse. Læs herom i det nedenstående.

 

 

Årsager

 

 

Protein i urinen

 

Hvis du oplever, at den skummende urin bliver mere og mere påfaldende over en længere periode, kan det være tegn på protein i urinen (proteinuri), hvilket kræver en lægeundersøgelse.

 

Skummende urin kan således være et symptom på, at kroppen indtager mere protein end den kan absorbere.

 

Hvis du har protein i urinen, reagerer proteinen med luften og vandet, hvorved den skummende urin dannes. Store mængder af protein i urinen kan i øvrigt indikere en alvorlig nyrelidelse.

 

Hvis du oplever skummende urin det meste af tiden, bør du opsøge læge. Din læge vil typisk anbefale en urinanalyse. Hvis urinen inderholder protein, vil lægen foretage yderligere undersøgelser for at finde årsagen til, at urinen er proteinholdig.

 

Læs evt. mere om protein i urinen her

 

En Medi-Test Combi kan bl.a. afsløre, om du har protein i urinen

 

 

Urinvejsinfektion

 

En anden hyppig årsag til skummende urin kan være såkaldt urinvejsinfektion. Når mikroorganismer inficerer urinrøret, er skummende urin der optræder sammen med svie i urinrøret et af de mest almindelige symptomer på urinvejsinfektion. Her er det mikroorganismerne – som har inficeret urinen – der får urinen til at skumme.

 

Læs evt. mere om urinvejsinfektion her

 

Du kan desuden købe en urinvejsinfektionstest her

 

 

Relaterede artikler: mørk urin, nitrit i urinen, leukocytter i urinen, blod i urinen