Slidgigt i lænden

 • Slidgigt i lænden kaldes også spondylose. Lænden udsættes for megen slid og belastning i løbet af livet, hvilket er en væsentlig årsag til, at lidelsen opstår.
 • Typiske symptomer er smerter, som i nogle tilfælde kan stråle ud i arme og ben. Desuden kan slidgigten begrænse rygsøjlens bevægelighed og medføre sentoriske og motoriske problemer i benene.
 • Risikofaktorer er uhensigtmæssig belastning af rygsøjlen, genetik samt kropsvægt.

 

slidgigt i lænden

 

Her ses en protese, til at erstatte rygsøjlens nedslidte diskus ved slidgigt i lænden

(klik på billedet for større version)

 

 

OBS: for information om diagnosticering og behandling af slidgigt i lænden henvises til artiklen: slidgigt i ryggen

 

Produkter der anbefales til behandling af slidgigt i lænden, inkluderer:

 

 

Venustorn er ét af de eneste naturlægemidler, der er godkendt til behandling af slidgigt af Lægemiddelstyrelsen.

 

 

 

Hvorfor opstår slidgigt i lænden?

 

Slidgigt i lænden kaldes også spondylose og betragtes som en ledsygdom, selvom eksperterne er i tvivl om, hvorvidt slidgigt i det hele taget er en sygdom eller ej.

 

For at forstå hvorfor slidgigt i lænden opstår, er det nødvendigt at kende en smule til menneskets anatomi og den slid, vores skelet udsættes for.

 

 

Rygsøjlen og lænden

 

Menneskets rygsøjle består af 24 knoglehvirvler, der hænger sammen i led. Mellem hver af disse hvirvler sidder de såkaldte diskus, som er en form for bløde bruskskiver.

Rygsøjlens diskus fungerer som en slags støddæmpere, idet de aftager impakten (trykbelastningen) mellem knoglehvirvlerne. De sørger desuden for bevægelighed og fleksibilitet i rygsøjlen.

 

Rygsøjlen opdeles i 3 dele:

 

 • Halsdelen: cervical vertebrae – består 7 knoglehvirvler
 • Brystdelen: thoracic vertebrae – består 12 knoglehvirvler
 • Lændedelen: lumbar vertebrae – består 5 knoglehvirvler

 

Lænden er den nederste del af rygsøjlen og kaldes også lænderyggen. Lænden udsættes for meget slid og belastning gennem et menneskeliv, hvilket man mener kan medvirke- eller være årsagen til, at slidgigt i lænden opstår.

 

 

Symptomer på slidgigt i lænden

 

Det er ikke alle mennesker, der oplever symptomer på slidgigt i lænden. Dette bidrager også til uenigheden om, hvorvidt slidgigt skal opfattes som en decideret sygdom eller ej.

 

De kendte symptomer på slidgigt i lænden inkluderer følgende:

 

 • Smerter i lænden
 • Begrænset bevægelighed i rygsøjlen – særligt i lænden
 • Sensoriske symptomer; følesansen i armene eller benene kan være utilregnelig
 • Motoriske symptomer; kontrollen af benene kan være hæmmet
 • Ømhed i musklerne omkring lænden
 • Smerter der stråler ud i armene eller benene

 

 

Årsager til slidgigt i lænden

 

Slidgigt i lænden (og slidgigt andre steder i kroppen) har en tendens til at komme med alderen. Den egentlige årsag til at slidgigt i lænden opstår, er at rygsøjlens diskus nedslides, hvilket medfører smerter ved bevægelse af de ryghvirvler, der normalt skulle aflastes af denne diskus.

 

Årsagerne til at man udvikler slidgigt i lænden, er ukendte – men man mener, at der findes flere faktorer, der kan øge risikoen for at man udvikler sygdommen. Faktorerne, der muligvis kan bidrage til udvikling af slidgigt i lænden, er:

 

 • Fysiske aktiviteter: Tunge løft, hårdt fysisk arbejde eller flytning kan forårsage direkte belastning på lænden, hvilket sandsynligvis kan bidrage til udvikling af slidgigt i lænden

 

 • Arvelighed: Nogle undersøgelser peger på, at slidgigt i lænden kan “ligge til familien”. Desuden har forskere identficeret en gendefekt, der angiveligt skulle nedsætte produktionen af ledbrusk hos nogle af de mennesker der lider af slidgigt.

 

 • Kropsvægt: Der er flere undersøgelser der indikerer at overvægt kan være en risikofaktor for udvikling af slidgigt i lænden.

 

 • Skader: Mennesker der tidligere i livet har pådraget sig skader direkte på lændedelen af rygsøjlen, har en øget risiko for at få slidgigt i lænden.

 

Det bør nævnes, at alle mennesker udvikler slidgigt i lænden – og andre steder i kroppen – i større eller mindre omfang med alderen. På baggrund af dette mener forskerne, at slidgigt er en naturlig del af nedslidningen på menneskets skelet.

 

 

Produkter mod slidgigt

 

Produkter der anbefales til behandling af slidgigt i lænden, inkluderer:

 

 

Venustorn er ét af de eneste naturlægemidler, der er godkendt til behandling af slidgigt af Lægemiddelstyrelsen. 

 

 

Relaterede artikler: slidgigtsmerter i lændendiskusprolaps i lændenrygsmerterhekseskudfacetledssyndrom