Tarmbetændelse

  • Der findes flere former for tarmbetændelse. "Colitis" er betændelse i tyktarmen, mens "Enteritis" er betegnelsen for betændelse i tyndtarmen.
  • Den mest omfattende type af tarmbetændelse er Inflammatorisk Tarmsygdom (IBD), som er som er en non-infektiøs, kronisk og autoimmun sygdom med en genetisk forstyrrelse, hvor immunsystemet angriber tarmens slimhinde.
  • Inflammatorisk Tarmsygdom (IBD) inddeles i Colitis ulcerosa (som udelukkende rammer tyktarmen) og Crohns Sygdom (som kan optræde hvor som helst i fordøjelseskanalen).

 

Tarmbetændelse

 

Der findes flere forskellige former for tarmbetændelse – på fagsprog skelner man mellem “enteritis” som betændelse i tyndtarmen og “colitis” som er betændelse i tyktarmen

 

 

For supplerende information henvises til artiklen Crohns sygdom (Morbus Crohn)

 

 

 

Hvad er tarmbetændelse?

 

Tarmbetændelse kan opstå i tyndtarmen og i tyktarmen. Hvor betændelse i tyndtarmen – den mest udbredte form for tarmbetændelse – på fagsprog går under betegnelsen enteritis, kaldes en infektion i tyktarmen colitis.

 

Tarmbetændelse er inflammation af tarmens slimhinde, som mindsker tyndtarmens evne til at optage næringsstoffer og væske. Længerevarende diarre fører ofte til dehydrering. Dette opleves i ekstrem grad i den tredje verden, hvor f.eks. kolera kan medføre et dagligt væsketab på op til 20 liter. I udviklingslande dør millioner af mennesker årligt af mave-tarm-infektioner – hovedsageligt børn.

 

Tarmbetændelse opstår ofte sammen med mavekatar (gastritis), hvilket typisk samles under betegnelsen mave-tarm-infektion eller maveinfluenza (gastroenteritis), hvor mave-tarmkanalen er inflammeret.

 

 

 Typer af tarmbetændelse

 

  • Betændelse i tyndtarmen (Enteritis): Denne form for tarmbetændelse, hvor tyndtarmens slimhinde er inflammeret, er den mest udbredte.

 

  • Viral tarmbetændelse: De fleste forekomster af tarmbetændelse er virale.Viral tarmbetændelse er det samme som maveinfluenza (viral gastroenteritis) og kendetegnes ved diarre – nogle gange blodig diarrre (dysteri) – mavekramper, kvalme eller opkast, dehydrering, hovedpine og mulig feber.Denne mave-tarm-infektion er yderst smitsom – en kendt variant er Roskilde-syge, som skyldes den luftbårne Noro-virus (også kaldet Norwalk).

 

  •  Bakteriel tarmbetændelse: Denne mave-tarm-infektion kan f.eks. skyldes bakterier som shigella, salmonella, stafylokokker, coli-bakterier, campylobakter og kolera. Hver af disse bakterier medfører en smule forskellige symptomer, men resulterer alle i diarre.F.eks. angriber salmonella-forgiftning og infektion af shigella-bakterier angriber tarmens slimhinde, hvilket kan resultere i en pusfyldt og blodig diarre. Salmonella typhi udløser tyfus, mens shigella-bakterier kan give dysenteri.

 

  • Parasitisk tarmbetændelse: I modsætning til tarmbetændelse forårsaget af bakterier og vira går parasitisk tarmbetændelse sjældent væk af sig selv. Derfor giver vedvarende tarmbetændelse eller tarm-mave-infektion bestyrket mistanke om en parasit-infektion.En undersøgelse af afføringen kan diagnosticere parasitter såsom Giadia lamblia, Cryptosporidium parvum og Entamoeba histolytica, som kan smitte via kontimeret vand. Et hyppigt symptom på tarmbetændelse foråraget af parasitter er blodig diarre.

 

 

 

  • Non-infektiøs kronisk tarmbetændelse: Denne form for tarmbetændelse kan være akut eller kronisk (autoimmun). De mest almindelige typer af betændelse i tyktarmen er Colitis ulcerose og Crohns sygdom, som er de to autoimmune og kroniske varianter af Inflammatorisk Tarmsygdom (IBD).Inflammatorisk Tarmsygdom er en kronisk tarmlidelse, som mange læger mener er en autoimmun sygdom med en genetisk forstyrrelse, hvor immunsystemet angriber tarmens slimhinde. 

    Hvor Colitis ulcerosa udelukkende rammer tyktarmen, kan Crohns Sygdom optræde hvorsomhelst i fordøjelseskanalen fra mund til tarmåbning. Det kan være svært at stille en diagnose, da symptomerne på disse to tarmlidelser ofte overlapper hinanden.

 

 

Diagnosticering af tarmbetændelse

 

Diagnosen kan stilles ved en laboratorieundersøgelse af afføring eller blod. Lægen kan også vælge en vævsprøve (biopsi) fra tarmen for at afgøre, hvorvidt der er tale om en bakterie, virus eller en parasit.

 

Normalt udvikles tarmbetændelse via kontakt med med en inficeret person eller indtagelse af fordærvede fødevarer. Hvis du ellers har et godt helbred, vil du komme dig helt uden komplikationer. Dog kan denne form for tarmbetændelse være livstruende for spædbørn, ældre og generelt mennesker med et nedsat immunforsvar.

 

I modsætning til tarmbetændelse forårsaget af bakterier eller parasitter, findes der ingen effektiv behandling for viral tarmbetændelse. Derfor er forebyggelse essentiel – f.eks. bør man undgå fordærvede fødevarer og huske regelmæssigt at vaske hænder grundigt.

 

 

Behandling

 

Som udgangspunkt afhænger behandlingen af tarmbetændelse eller mave-tarm-infektion af, hvilken type mikroorganisme der er tale om. De fleste behandlingsformer behandler symptomerne og ikke årsagen til lidelsen.

 

Dehydrering er et kendetegnende symptom på tarmbetændelse og mave-tarm-infektioner i det hele taget. Derfor lægger behandlingen stor vægt på at erstate salt- og væsketabet.

 

I mere alvorlige tilfælde kan det værer nødvendigt at behandle med antibiotika. Dog vil antibiotika ikke have nogen effekt på mave-tarm-infektioner forårsaget af bakterier.

 

 

Relevante artikler: årsager til mavekatar, madforgiftningdiarre og opkast