Artikler med u

Udbrændthed

Udbrændthed er en særlig form for stress, hvor man både føler sig psykisk og fysisk udkørt. Alment praktiserende læger er den befolkningsgruppe, der hyppigst rammes af udbrændthed, men alle mennesker kan rammes.

Udflåd – graviditet

Udflåd og graviditet hænger uløseligt sammen, idet kvindekroppen gennemgår en række hormonelle forandringer under graviditeten, der kan resultere i udflåd. Udflåd ved graviditet kan dog være et tegn på komplikationer og bør derfor ikke ignoreres.

Udflåd fra skeden

Udflåd fra skeden forekommer naturligt hos alle kvinder. Udflåd fra skeden kan være forskellig i mængde, farve, konsistens og lugt – afhængig af årsagen til udflådet.

Udrensning (detox)

Udrensning af menneskekroppen handler om at fjerne giftstoffer og evt. ophobelse af samme. Der er endnu ingen lægevidenskabelige beviser for, at udrensninger og udrensningskure skulle have gavnlige effekter hos mennesket. Ordet udrensning kan dog også betyde en udpumpning af mavesækkens indhold (udført af professionelle behandlere), hvilket f.eks. kan være nødvendigt i forbindelse med alkoholforgiftning.

Udrensningskur (detox kur)

Det engelske udtryk for udrensningskur er “detox”. En udrensningskur går kort fortalt ud på at fjerne giftstoffer fra kroppen med henblik på at opnå et bedre helbred.

Udviklingshæmmede

Fokusen på- og interessen for udviklingshæmmede mennesker i Danmark er steget de senere år – en tendens der ligeledes ses i resten af Europa. Det er ikke kun forskernes og lægernes interesse for de udviklingshæmmede, der er tiltaget; også iblandt den almene befolkning ses tendensen.

Udviklingshæmning

Udviklingshæmning er en tilstand, der involverer nedsat intellektuel funktion og manglende evner til at kunne fungere optimalt i hverdagen. Udviklingshæmning forekommer i alle samfund og rammer globalt 1-4% af befolkningen.

Ufrivillig abort – symptomer

Symptomerne på en ufrivillig abort er typisk smerter og mavekramper samt blødning fra skeden. I mange tilfælde er udsondring af væv fra skeden ligeledes et symptom på ufrivillig abort

Ultralydsscanning

En ultralydsscanning er en diagnostisk undersøgelse af kroppens organer og andre bløde dele, der f.eks. kan anvendes ved mistanke om kræft. En ultralydsscanning kan også bruges til at evaluere fosterets udvikling under graviditeten.

Underlivssmerter

Underlivssmerter er ofte svære at diagnosticere, selvom de forekommer hos mange kvinder. Underlivssmerter kan f.eks. skyldes infektioner, allergi (eller overfølsomhed) samt irritation af nerver omkring venusbjerget.

Underlivssvamp

Underlivssvamp opstår på grund af overvækst af Candida-svamp i området omkring kønsdelene. De fleste tilfælde af underlivssvamp kan behandles med antifungal medicin over en kort periode.

Uønsket hårvækst

Mange kvinder har uønsket hårvækst. Uønsket hårvækst skyldes hormonelle forandringer, hvor det typisk er en stigning i produktionen af et mandligt hormon, der er årsagen.

Uregelmæssig hjerterytme (Arytmi)

En uregelmæssig hjerterytme kaldes på fagsprog “arytmi”, og betyder egentlig forstyrrelser i hjerterytmen. Det er helt normalt, at hjertet slår uregelmæssigt – en gang imellem. Når det bliver mere alvorligt kaldes tilstanden uregelmæssig hjerterytme.

Urinblæren

Hos mennesket kan urinblæren indholde mere end en halv liter urin – almindeligvis vil trangen til vandladning dog forekomme, inden urinblæren fyldes.

Urinretention

Urinretention er en tilstand, hvor patienten har problemer med at lade vandet. Urinretention kan skyldes mange årsager, og i øvrigt være en livstruende tilstand, hvis ikke den behandles.

Urinrør/svie i urinrøret

Urinrøret er ét af de områder af kroppen, man ikke lægger mærke til, før der er noget galt med det. Det typiske symptom er svie i urinrøret.

Urinsyre

Urinsyre er slutproduktet af nedbrydningen af puriner i kroppen. En høj koncentration af urinsyre i blodet kan med tiden aflejre urinkrystaller i leddene – også kaldet urinsyregigt eller podegra.

Urinsyregigt

Urinsyregigt opstår, når koncentrationen af urinsyre i blodet er så høj, at al urinsyren ikke når at blive udskilt fra kroppen via urinen. Denne utilstrækkelige udskilning forårsager urinsyregigt, idet urinsyren ophober sig i leddene i form af urinkrystaller.

Urinsyregigt – behandling

Behandling af urinsyregigt foregår normalt kun ved medicinering. Læs om de forskellige typer medicin, som anvendes i behandlingen af urinsyregigt.

Urinsyregigt – symptomer

Det primære symptom på urinsyregigt er normalt voldsomme ledsmerter i storetåen. Dette symptom på urinsyregigt går også under betegnelsen podagra.

Urinsyregigt og kost

Selvom kun en lille del af urinsyren i blodet skyldes kosten, kan kost have en mærkbar effekt på urinsyregigt. Få et indblik i sammenhængen mellem urinsyregigt og kost.

Urinvejsinfektion

En urinvejsinfektion er en infektion, der starter i urinvejssystemet – dvs. enten urinblæren, urinrøret, nyrerne eller i urinlederne. En urinvejsinfektion er i reglen uskadelig, men den kan være farlig, hvis den forekommer i nyrerne.