Urinsyre

  • Urinsyre er et bidrodukt af kroppens nedbrydning af såkaldte "puriner", der findes i de fleste fødevarer.
  • Hvis urinsyre overmættes, kan det nedfældes i urinkrystaller og aflejres i et led, hvilket kan forårsage voldsomme smerter. Lidelsen er kendt som "urinsyregigt".
  • Se hvilke faktorer der kan medvirke til en høj koncentration af urinsyre i blodet.

 

urinsyre

 

Urinsyre er et biprodukt af kroppens nedbrydning af de såkaldte “puriner”

 

 

 

 

 

Hvad er urinsyre?

 

Urinsyre er et biprodukt fra kroppens nedbrydning af puriner – en substans, som også findes i de fleste fødevarer. Normalt findes urinsyre i blodet og udskilles gennem nyrerne og løber ud i urinen.

 

Urinsyre er nok mest kendt som kilden til urinsyregigt, hvor urinsyren krystalliserer sig i kroppens led – især i stortåens grundled. Denne lidelse er mest kendt under betegnelsen podagra.

 

Urinsyregigt er en lidelse, som skyldes en overproduktion eller utilstrækkelig udskillelse af urinsyre. Hvis urinsyren bliver længe i kroppen, kan den aflejres i leddene i form af urinkrystaller. Krystalliseringen sker, når urinsyren binder sig til natrium. Natriumurat er uopløseligt og er derfor tilbøjelig til at krystalisere (ofte sammen med urinsyre).

 

 

Høje niveauer af urinsyre

 

Et højt niveau af urinsyre (hyperuricemi) er en overdrevet koncentration af urinsyre i blodet. Tilstanden forårsager ikke nødvendigvis problemer, men konstateres ofte før udvikling af for højt blodtryk, hjertesygdomme og kronisk nyrelidelse.

Dog er det ikke påvist, hvorvidt høje mængder af urinsyre i blodet er en direkte årsag eller blot et tidligt advarselstegn på udviklingen af disse lidelser.

 

Følgende faktorer kan føre til en høj koncentration af urinsyre i blodet:

 

 

 

Relaterede artikler: behandling af urinsyregigt, symptomer på urinsyregigt