Nitrit i urin

  • Nitrit i urinen er et biprodukt af skadelige bakterier og indikerer en urinvejsinfektion - typisk blærebetændelse.
  • I denne artikel kan du læse om, hvad nitrit i urinen skyldes, hvilke symptomer det medfører og hvordan det diagnosticeres.
  • Herudover kan du også læse om urinvejsinfektioner.

Nitrit i urin

 

Nitrit i urinen kan være tegn på en urinvejsinfektion

 

 

 

Du kan købe en anbefalet urinvejsinfektionstest her (testen måler nivauet af nitrit i urinen)

 

 

 

Generel information

 

Nitrit er et biprodukt af skadelige bakterier. Nitrit fra bakterier i kroppen filtreres ikke ud gennem nyrerne, der ellers netop er til for at rense blodet for og danne urin.

 

Nitrit kan derimod opsamles i urinen, efterhånden som urinen bevæger sig fra nyrerne, ned gennem urinlederne og videre ind i blæren.

 

Nitrit i urinen er næsten altid tegn på en urinvejsinfektion (især blærebetændelse).

 

 

Urinvejsinfektioner

 

Urinvejsinfektioner forårsages af bakterier, som inficerer urinrøret. Den mest almindelige form for urinvejsinfektion skyldes colibakterien E. coli – en bakterie, som findes i afføring.

Hvis bakterien slipper igennem dit immunforsvar og ind i urinrøret (det sidste rør inden urinen udskilles fra kroppen), vil det begynde at inkubere og inficere urinrøret.

 

Eftersom det tager tid før bakterier vokser og inkuberer, vil din læge bede dig om tage en urinprøve den følgende morgen – eller når du nu engang står op. Hvis urinprøven både identificerer leukocytter i urinen og nitrit i urinen, vil diagnosen være en urinvejsinfektion.

 

Læs evt. artiklen: urinvejsinfektion

 

Du kan købe en anbefalet urinvejsinfektionstest her (testen måler nivauet af nitrit i urinen)

 

 

Diagnosticering af nitrit i urinen

 

En tidlig diagnose af en urinvejsinfektion er yderst vigtig. Det vil være ideelt for din læge at behandle infektionen, inden den når at brede sig til nyrerne og forårsage en nyresygdom – nyresygdomme er meget sværere at behandle end urinvejsinfektioner. Så jo hurtigere behandling sker, jo bedre.

 

Ud over nitrit i urinen kan følgende være symptomer på urinvejsinfektioner:

 

  • Hyppig vandladning
  • Svie i urinrøret ved vandladning
  • Feber

 

Hvis man har mistanke om at have nitrit i urinen (og dermed en urinvejsinfektion) kan man evt. tage en urinvejsinfektionstest, inden man opsøger læge – men lægen bør altid bekræfte diagnosen.

 

Kvinder har et kortere urinrør end mænd og er derfor mere udsatte og modtagelige overfor urinvejsinfektioner.

Desuden har mennesker med et kateter (en gummislange der løber til urinblæren via urinrøret) en forholdsvis stor risiko for at pådrage sig urinvejsinfektioner.

 

 

Du kan købe en anbefalet urinvejsinfektionstest her (testen måler nivauet af nitrit i urinen)