D-vitaminer i mad/fødevarer
- Langt fra alle fødevarer indeholder D-vitamin - og de fødevarer indeholder D-vitamin, indeholder vidt forskellige mængder.
- Det er primært fisk og andre fede animalske fødevarer, der indeholder D-vitamin.
- I denne artikel finder du en liste over D-vitaminindholdet i en række udvalgte fødevarer samt generel information om øvrige kilder til vitaminet.
Det er især de fede fødevarer såsom fisk, æg, kød og mælkeprodukter, der indeholder D-vitamin
(Klik på billedet for større version)
Om D-vitamin
Vi anbefaler følgende D-vitamin tilskud:
Du kan se flere D-vitamin tilskud her
Hvorfor er D-vitamin vigtigt?
- Muskler: D-vitamin er nødvendig for at opretholde en normal muskelfunktion
- Knogler: D-vitamin hjælper kroppen med at absorbere calcium fra føden. Calcium er nødvendigt for at udvikle- og opretholde stærke knogler, hvilket er vigtigt igennem hele livet
- Børn har brug for D-vitamin for at forebygge rakitis (engelsk syge), hvilket kan være årsagen til hjulben, kalveknæ og svage knogler
- Hos ældre mennesker kan et dagligt tilskud af D-vitamin og calcium hjælpe forebygge knoglebrud og knogleskørhed
Liste over fødevarer der indeholder D-vitamin
D-vitamin findes især i fede fisk (makrel, laks, sild, hellefisk m.fl.) og i en del andre fede animalske fødevarer (som f.eks. mælkeprodukter, æg, margarine, olier, kød mv.). Fordi D-vitamin er fedtopløseligt, skal det indtages i et fedtholdigt mÃ¥ltid for at blive optaget pÃ¥ optimal vis – og her er det praktisk, at D-vitamin primært findes i fede madvarer.
Langt fra alle fødevarer indeholder imidlertid D-vitamin – og de fødevarer indeholder D-vitamin, indeholder vidt forskellige mængder. Nedenfor ses en oversigt over indholdet af D-vitamin i udvalgte fødevarer:
Fødevare | Indhold af D-vitamin* | % af ADT** |
Levertran (sej) | 500 | 10.000 |
Levertran (torsk) | 250 | 5.000 |
Laks, gravad | 30 | 600 |
Laks, røget | 5 | 100 |
Sild, marineret101 | 10,10 | 202 |
Sildepostej | 8 | 160 |
Makrel, røget | 5,20 | 104 |
Tunfisk (på dåse i vand) | 2,90 | 58 |
Makrel i tomat | 2,38 | 47,6 |
Æg, rå | 1,75 | 35 |
Kyllingelår (kød+skind), rå | 1,5 | 30 |
Remoulade | 1,02 | 20,4 |
Bacon i tern, rå | 0,74 | 14,8 |
Spegepølse | 0,690 | 13,8 |
Rullepølse | 0,555 | 11,1 |
Svinemørbrad | 0,504 | 10,08 |
Hamburgerryg, kogt | 0,440 | 8,8 |
Ost, blå/hvidskimmel | 0,411 | 8,22 |
Oksemørbrad, rå | 0,400 | 8 |
Ost, fast, +41 | 0,232 | 4,64 |
Hytteost | 0,110 | 2,2 |
Yoghurt, naturel | 0,101 | 2,02 |
Letmælk | 0,085 | 1,7 |
Skummetmælk | 0,075 | 1,5 |
* Mikrogram (µg) pr. 100 gÂ
** ADT = Anbefalet Daglig Tilførsel. I skemaet er der taget udgangspunkt i ADT for voksne; 5 mikrogram. ADT for børn samt gravide kvinder er dobbelt så høj; 10 mikrogram pr. dag. Disse oplysninger stammer fra Fødevarestyrelsens anbefalinger
Alle skemaets data om indholdet af D-vitamin i specfikke fødevarer stammer fra Fødevaredatabanken
I forbindelse med tilberedning af D-vitaminholdige fødevarer er det værd at bemærke, at D-vitamin ikke nedbrydes af varme, men af eksponering for lys (i modsætning til mange andre vitaminer).
Solen som kilde til D-vitamin
NÃ¥r vores hud eksponeres for sollys, producerer huden D-vitamin – og solen kan nemt dække vores daglige behov for D-vitamin. Faktorer sÃ¥som grÃ¥vejr, skydække, indendørsophold, beklædning osv. er imidlertid med til at begrænse vores kontakt med sollyset og mindsker derved vores egen produktion af D-vitamin.
Vær desuden opmærksom på at følgende soleksponeringer ikke medfører produktion af D-vitamin i huden:
- Soleksponering gennem en glasruder
- Soleksponering hvor huden er smurt med solcreme eller sololie
- Soleksponering om vinteren (i Danmark)
Hertil kommer, at der er god grund til at beskytte sig mod solens stråler, idet de kan bidrage til udvikling af hudkræft. Eksperternes anbefaling er derfor, at man forlader sig på kost og kosttilskud fremfor solen for at få dækket sit daglige behov for D-vitamin.
Relevante produkter
Vi anbefaler følgende D-vitamin tilskud:
Du kan se flere D-vitamin tilskud her
Relaterede artikler:Â D-vitaminmangel – symptomer
Test dig selv

Tema om D-vitamin
