Gurkemeje-planten
Om gurkemeje
Gurkemeje og kosttilskud med gurkemeje kan købes her:
Klik her for at se flere kosttilskud med gurkemeje
Hvad er gurkemeje?
Gurkemeje (Curcuma longa) er en urteagtig staude af ingefær-famlien (Zingiberaceae), der hører hjemme i det tropiske Sydasien.
Planten gror vildt i Sydøstasiens skove, hvor den trives under temperaturer mellem 20 og 30 grader celsius og store mængder regn.
Gurkemeje-planterne høstes årligt på grund af deres rodstokke (rhizomer). Hvor nogle af rodstokkene gensås i den følgende sæson, er andre er indvundet til krydderi.
Gurkemeje i madlavning
Gurkemeje er blevet hovedingrediensen i mange indiske, persiske, thai og malaysiske retter – ikke kun i karryretter, men også i masak lemak, rendang m.f. Krydderiet anvendes ofte til at farve ris. Det lettest puttes i gryderetter også, hvor de angiveligt gavnlige virkninger bedst træder frem, hvis retten også tilsættes sort peber. Nogle bruger ligeledes curcumin i smoothies.
I andre dele af verden er gurkemeje nogle gange brugt i opskrifter som et stof til at give en rig sennepagtig gul farve. Desuden anvendes gurkemeje i drikkevarer, bagte produkter, mælkeprodukter, is, yoghurt, kager, appelsinjuice, småkager, glasur, morgenmadsprodukter, saucer, gelatiner osv.
Gurkemeje er et væsentligt ingrediens i størstedelen af kommercielt karrypulver, og er det, der giver karry sun gule farve.
Selvom gurkemeje normalt er anvendt som pulver, kan det sagtens tilberedes friskt i lighed med ingefær.
Gurkemeje har – frisk som tør – adskillige anvendelsesmuligheder i Fjernøstens kulinariske opskrifter som f.eks. friske pickles, der indeholder store lunser af blød gurkemeje.
Gurkemeje-rod (frisk gurkemeje)
Desuden har gurkemeje en praktisk funktion, da den benyttes til at beskytte madvarer mod sollys.
Oleoharpiksen fra gurkemeje bruges til olieholdige produkter. Curcumin-opløsningen eller cucumin-pulver opløst i alkohol er brugt til vandholdige produkter. Overfarvning – såsom i pickles og sennep – er også sommetider brugt til at kompensere for falmen.
I kombination med anatto (E160b) anvendes gurkemeje endvidere til at farvning af ost, yoghurt, tørblandinger, salatdressinger, vintersmør og margarine. Desuden er gurkemeje brugt til give farve til f.eks. konserveret hønsekødsbouillon. Generelt anvendes gurkemeje som en billig erstatning for safran.
Som krydderi
Rodstokkene koges i adskillige timer og tørres i varme ovne for derefter at blive stødt til et orange-gult pulver. Dette “gurkemeje-pulver” er almindeligvis brugt som et farvende krydderi i karryretter og til at bibringe farve til sennepkrydderier i det sydasiatiske og mellemøstlige køkken.
Gurkemeje i pulverform
Gurkemeje som krydderi er et yderst populært i det indiske køkken. Dette populære krydderi har en distinkt jordagtig, let bitter, let stærk peberagtig smag og sennepagtig lugt.
Den vigtigste curcuminoid i gurkemeje er curcumin. Curcuminoider er grunden til, at gurkemeje har en stærk gul farve. Curcuminoider er polyfenoler og en gruppe af antioxidanter. På fødevaredeklarationer kan gurkemeje findes som et tilsætningsstof ved E-nummer E100.
I middelalderens Europa blev gurkemeje kendt som “indisk safran”, da dette krydderi var anvendt i vidde kredse som et godt alternativ til det langt dyrere safran-krydderi.
Erode – en by i den sydindiske delstat Tamil Nadu – er verdens største producent af gurkemeje. Udover at være Asiens vigtigste handelscentrum for gurkemeje er Erode også historisk kendt som “den gule by”.
Et andet vigtigt handelsmetropol for gurkemeje er Sangli, der ligger i den vestindiske delstat Maharashtra.
Kosttilskud med gurkemeje og andre gurkemeje-produkter kan købes her
Naturmedicin
I den 7000 år gamle indisk medicinske holitiske lære Ayurveda spiller gurkemeje en central rolle, da det regnes for at have mange medicinske egenskaber.
I Sydasien er gurkemeje ofte brugt som et hurtigt tilgængeligt desinfektionsmiddel til rifter, brandsår and blå mærker. Desuden er gurkemeje anvendt som et antiseptisk stof.
I nogle asiatiske lande er gurkemeje endvidere benyttet som et kosttilskud, der angiveligt hjælper mod maveproblemer og andre lidelser. Gurkemeje er endda en populær te i Okinawa i Japan.
I Pakistan bruges gurkemeje også som et anti-inflammatorisk stof og som et hjælpemiddel mod fordøjelses- og marvetarmslidelser såsom f.eks. irritabel tarm – i daglig tale kaldt IBS (Irritable Bowel Syndrome).
I Aghanistan og den nordvestlige del af Pakistan er gurkemeje desuden brugt på et stykke brændt klud, som placeres på sår for at rense og hele såret.
Udover dets ayurvediske egenskaber bruger indere gurkemeje i en lang række af forskellige hudcremer, som også eksporteres til nabolande.
I forskningen bliver gurkemeje i øjeblikket undersøgt for sin gavnlige indvirkning på Alzheimer´s sygdom, kræft, leddegigt og andre biologiske lidelser. Disse nyttige egenskaber tilskrives stoffet curcumin.
Der findes dog endnu ingen dokumentation for, at gurkemeje kan bruges til at behandle, forebygge eller på anden vis afhjælpe nogle af alle ovenstående sygdomme eller helbredsmæssige problemer.
Curcumin
I forskningens verden har der de seneste år været en eksplosiv interesse for gurkemeje; nogle undersøgelser har peget på følgende:
- Curcumin forebygger ældning
- Curcumin forebygger grå stær
- Curcumin har antoxidante egenskaber forebygger gigtsmerter. De anti-inflammatoriske egenskaber kan ligeledes mildne inflammatoriske gigtformer.
- Curcumin reducerer mængden af kolesterol og forebygger herved hjerte-kar-sygdomme
Herudover har nogle undersøgelser også påpeget, at:
- Curcumin i gurkemeje forbedrer produktionen af BDNF (brain-drived neurotrophic factor), som hjælper hippolampus til at vokse i hjernen, hvorved koncentrations- og indlæringsevnen forøges. Der for kan curcumin muligvis forebygge demens og depression.
- Curcumin modvirker dannelse af blodkar i kræftsvulster og dermed deres vækst. Især skulle stoffet have en hæmmende effekt på tyktarmkræft og brystkræft.
Disse kræftforebyggende egenskaber forbundet med gurkemeje er muligvis årsagen til, at der findes en væsentligt lavere forekomst af kræft i Indien end i den vestlige verden.
På trods af at curcumin muligvis har gavnlige effekter på vores helbred, har medicinalfirmaerne vist manglende vilje til at investere penge i videre forskning. Dette skyldes især, at curcumin forekommer naturligt i gurkemeje og derfor ikke kan patenteres. Hertil kommer, at alle de ovenstående egenskaber endnu ikke er videnskabeligt dokumenterede.
Der findes dog kosttilskud med gurkemejer, ligesom det kan købes som pulver. Kroppen har svært ved at indoptage curcumin, men det hjælper det aktive stof i sort peber, piperin, med. Køb derfor altid kosttilskud, der indeholder sort peber/piperin.
Anbefalede produkter
Klik her for at se flere kosttilskud med gurkemeje
- Gurkemeje har muligvis flere medicinske anvendelsesmuligheder. Det er især indholdet af curcumin, der gør gurkemeje interessant i forhold til sygdomme o.lign.
- Gurkemeje er desuden den vigtigste ingrediens i mange asiatiske retter - deriblandt karryretter.
- Curcumins virkning på mennesket er dog endnu ikke undersøgt særligt grundigt og de påståede gavnlige egenskaber er derfor endnu ikke videnskabeligt dokumenterede.