Vitamin, protein og pre-workout: Her er 3 tips til en stærkere træning

Sidst redigeret af redaktionen den 23.06.2023

 

Er du også vild med at løfte noget tungt i træningscenteret? Udfordre dig selv med en session krævende hot yoga? Eller måske løbe lange ture i skoven? Så skal du sikre dig, at din krop er veludrustet med de rette vitaminer og mineraler.

 

Træning er sundt og sjovt, især hvis energien og humøret er højt. Hvis du gerne vil føle dig endnu mere fresh, når du springer op på træningsmaskinen, hitter vægtene eller snører løbeskoene, kan du tjekke op på din kost og supplementer.

 

Vitamin, protein og pre-workout
Attribution: Unsplash

 

1. Tank op på vitaminer med kosttilskud

En sund og varieret kost er et godt udgangspunkt for mange ting i livet – ikke mindst en bomstærk træning, hvor du kan yde dit yderste. Imidlertid kan det være udfordrende fuldstændig at få dækket kroppens behov for vitaminer og mineraler gennem kosten.

 

Det kan der være flere grunde til: Måske føler du dig ikke super kreativ hver eneste aften; måske spiser du vegetarisk eller vegansk; måske har du allergier. Uanset hvad er det heldigvis muligt at rette op på ubalancen.

 

Det kan du gøre ved hjælp af kosttilskud, der forsyner dig med de vitaminer og mineraler, du mangler. På den måde kan du få tanket op på alt fra B- til C- og D-vitamin. Det kan give dig dén energi, du mangler, så du er frisk og oplagt til at give den gas i træningscenteret.

 

I tvivl om du mangler vitaminer?

Det kan godt gå under radaren, at man er i underskud af et vitamin eller et mineral. Derfor kan det være godt at være opmærksom på dit generelle energiniveau og din trivsel i hverdagen. Føler du dig sløv? Bliver du nemt småsyg? Mangler din hud kulør? Sommetider kan årsagen være, at din krop savner vitale vitaminer og mineraler.

 

Hvis du er i tvivl, kan du kontakte din læge. Han eller hun kan også hjælpe dig med at afdække, om du har brug for et standardiseret kosttilskud eller ét, der giver dig et ekstra boost af et bestemt vitamin eller mineral.

 

2. Spark træningen i gang med pre-workout

Har du hørt om pre-workout? Det er et kosttilskud, der indtages inden træning, og som er særligt fremstillet til at gøre dig gearet til aktiviteten. Det kan således indeholde forskellige ingredienser, som bidrager til alt fra mere energi og større udholdenhed til muskelopbygning.

 

Pre-workout kan eksempelvis indeholde en sammenkædning af aminosyrer (BCAA), som stimulerer proteinsyntesen, øger musklernes optag af glukose og forebygger nedbrydning af muskelvævet. Tilskuddet kan også indeholde koffein, der som bekendt giver energi og modvirker udmattelse. Derudover kan det være forsynet med stoffer som l-carnitin, l-citrullin og l-glutamin.

 

Kort sagt er pre-workout stopfyldt med aktive stoffer, som gør dig i stand til at performe på et nyt niveau. Det kan være en skøn opdagelse, hvis du træner tidligt om morgenen, sent om aftenen, eller hvis du træner på et meget seriøst eller professionelt plan.

 

Er pre-workout farligt?

Måske har du hørt rygter om, at pre-workout kan være skadeligt. Det er heldigvis i stor udstrækning bare rygter, for her i Danmark skal produkterne nemlig leve op til strenge krav og regler. Disse krav skal sikre, at produkterne ikke indeholder sundhedsskadelige stoffer. Der kan selvfølgelig altid være individuelle undtagelser, og hvis du er i tvivl, kan du forhøre dig hos din læge.

 

1. Low på protein? Prøv proteinpulver

I forbindelse med træning er protein alfa og omega. Det kaldes meget sigende for “musklernes byggesten”, fordi det er disse aminosyrer, som skal til for at opbygge dine muskler. Får du ikke nok protein, kan du omvendt risikere ligefrem at miste muskelmasse.

 

Desuden vil den hårde træning være spildt, i dén forstand at du ikke opbygger muskler. Derfor kan det altså være fornuftigt at finde ud af, om du får nok protein. Mange danskere får rigeligt med protein, men det er alligevel ikke en ubetydelig del, som er i underskud.

 

Der kan være flere grunde til, at man mangler protein. Hvis du styrketræner hårdt og meget, kan du have brug for mere protein end ellers. Det kan også være, at du lever vegetarisk eller vegansk, så du kun får lidt eller ingen protein fra animalske kilder.

 

Her kan proteinpulver være et godt supplement til kosten, som samtidig understøtter din træning. Det hjælper dig nemlig med at opbygge, vedligeholde og reparere dit muskelvæv, så muskelmassen kan øges.