Talgknopper

  • Talgknopper er hudceller, der indeklemt i små lommer på overfladen af huden. Lommerne manifesterer sig som små hvide knopper på huden. Disse kan fjernes ved eksfoliering.
  • En anden betydning af talgknopper er talgkirtler i huden, der udskiller talg for at holde huden fugtig. Denne form for talgknopper bør ikke fjernes.
  • Se hvordan talgknopper effektivt behandles ved eksfoliering.

 

 

 

Følgende produkter anbefales til fjernelse af talgknopper:

 

 

 

 

 

Generelt om talgknopper

 

Talgknopper er en små knopper, der sidder overalt på menneskets hud – kun med undtagelse af fodsålerne og håndfladerne.

 

Talgknopper forekommer hyppigst i områder på huden, hvor der også vokser hår. Dette skyldes bl.a. at talgknoppernes funktion er at smøre hud og hår, så disse ikke udtørres.

 

Vedrørende behandling af talgknopper findes der i dag kun én anerkendt metode; exfoliering. Det bør dog nævnes, at man skal være meget nænsom, når man behandler talgknopper, idet de nemt bliver betændte.

 

 

Hvad er talgknopper?

 

Talgknopper er mikroskopiske talgkirtler i huden, der udskiller et olieagtigt stof – kaldet “talg” – hvis funktion er at smøre huden og håret. Næsten alle talgkirtler udmunder i hårsækkene, hvis fordybninger i hudoverfladen også kaldes for porer.

 

Talgknopper manifesterer sig som små hvide knopper på huden som følge af, at hudceller sidder klemt inde i små lommer på overfladen af huden.

 

For at forstå talgknoppers funktion er det hensigtsmæssigt at forstå, hvorfor talgknopper udskiller talg. Talg har følgende funktion:

 

  • Talg beskytter og imprægnerer hår og hud – talg er vandafvisende
  • Talg afholder hud og hår fra at blive tør, skrøbelig og sprækket af dehydration
  • Talg modvirker væksten af nogle mikroorganismer på huden – bl. a. bakterier

 

Talg produceres af talgkirtelcellerne og er en sammensætning af voksarter, fedtsyrer, kolesterol og triglycerider.

 

Talg er lugtfri, men dets bakterielle sammenbrud kan udløse lugte – f.eks kan det olielignende sekret smegma preputii fra talgknopper på penis udløse en ubehagelig lugt ved overdreven forekomst eller manglende hygiejne.

Dette sekret kaldes i daglig tale “nakkeost” og er resultatet af en blanding af smegma, døde hudceller, hudfedt og evt. sædrester og urin, som samler sig under mænds forhud.

 

Du kan læse om nakkeost her

 

Aktiviteten af talgknopper stiger i løbet af puberteten grundet et øget androgent niveau.

 

 

Hvor på kroppen findes de?

 

Talgknopper er en forgrenet type kirtel, der findes overalt på huden på nær håndfladerne og fodsålerne. Ofte er der en overflod af talgknopper i hovedbunden, i ansigtet, på kønsdelene og i endetarmsåbningen.

 

Talgknopper findes normalt i behårede områder af huden, hvor de er forbundet med hårfolliklerne (hårsækkene). Talgkirtlerne udskiller talg til hårene, som når frem til hudoverfladen langs hårskaftet. Strukturen bestående af hår, hårfollikel, de små muskler (muskulus arrector pili) og talgknopper (talgkirtler) – alt sammen kaldes en pilosebaceøs enhed.

 

Talgknopper findes også i ikke-behårede områder såsom øjenlåg, brystvorter, næse, penis og ydre skamlæber.

 

I det følgende kan du se, hvilken rolle talgknopper spiller i forskellige ikke-behårede områder af kroppen:

 

Øjenlåg

 

På øjenlågene findes der store talgknopper, der udskiller et sekret af talg, der borttransporterer tårevæske fra øjenlågsranden. Dog kan det ikke forhindre tårevæsken i at flyde over øjenlågsranden ved gråd

 

Brystvorter

 

På brystvorter findes der 10-15 talgkirtler på Areola, dvs. på det pigmenterede område, der omgiver brystvorten. Disse talgkirtler på Areola kaldes de Montgomery´ske kirtler (glandulae areolares). Talgkirtlerne på Areola producerer et hvidt sekret, hvis funktion er at beskytte brystvorten under amningen. Disse talgkirtler ses især tydeligt, når brystvorterne er erigerede – dvs. når man har stive brystvorter.

 

Penis

 

Talgknopper på penis er ikke en kønssygdom, men et naturligt beskyttende lag mod udtørring. Talgknopper på penis ses som små hvide knopper på underkanten af penishovedet, når forhuden trækkes tilbage.

 

Disse talgknopper på penishoved danner fedtstoffet smegma preputii, hvis funktion er at smidiggøre huden på penishovedet og forhuden. Herved undgås smerte ved friktion og forhuden kan således bevæge sig let og smidigt.

 

Foruden talgknopper på penis oplever drenge og mænd også en anden slags knopper langs skaften, ved penisroden og på pungen – disse er ikke talgknopper, men hårsække. Hårsækkene er så tydelige her, at de ligner talgknopper, fordi der ikke er noget fedt under huden – i modsætning til andre steder på kroppen, hvor hårsækkene altid har et fedtlag under huden.

 

Det manglende fedtlag under huden på pungen og omkring penisroden skyldes, at sædproduktionen i testiklerne ikke er mulig ved en så høj temperatur, som findes i kroppen.

 

Talgknopper på penis er hormonelt betingede. Derfor reduceres antallet af talgknopper på penis ofte med alderen, men almindeligvis forsvinder de ikke helt.

 

Skamlæber

 

Talgknopper på skamlæberne er – ligesom talgknopper på penis – ganske naturlige. De hvide talgknopper kan sidde på såvel de indre- som de ydre skamlæber. Talgknopper er ikke en kønssygdom, og de smitter ikke. Talgknopperne er helt naturlige og kan ikke fjernes, så det nytter ikke at kradse i dem. Du risikerer bare, at der går betændelse i dem.

 

Dine talgknopper holder huden fugtig og smidig, da de udskiller et hvidt sekret på skamlæberne, der på fagsprog kaldes smegma clitoridis.

 

 

Behandling af talgknopper

 

Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at man ikke må fjerne talgknopper på kønsdelene og i hovedbunden, idet de er essentielle for at holde huden sund og smidig.

 

 

På den øvrige del af kroppen kan talgknopper behandles således:

 

1.  Fjern gamle lag af døde hudceller: Exfoliering af huden (1-2 gange om ugen). Tørbørst huden med blide cirkelbevægelser ved brug af hampehandske eller børste med naturfibre umiddelbart før et ophold i en sauna eller et dampbad, så de gamle hudceller og giftstofferne kan komme ud med sveden. Talgknopper kan således holdes nede ved at talgkirtler og lymfen bliver renset og stimuleret. De døde hudceller bliver fjernet, og huden holdes smidig og ny. Du finder en oversigt over forskellige produkter til exfoliering af kroppen her og af ansigtet her

 

2.  Smør din hud grundigt: Huden bør holdes fugtig med creme. Efter kropspeeling bør huden behandles med en rensende eller fugtgivende kropsmaske. Men brug ikke syntetiske hudplejeprodukter, da de tilstopper hudens porer, så den ikke kan “ånde” på en naturlig måde. Da fugt binder fugt, kan du med fordel bruge fugtighedscreme eller olie, mens huden stadigvæk er fugtig. Fugt og atter fugt er væsentligt i behandlingen af talgknopper.