Om kondomer - SundhedsLex.dk

Om kondomer

Sidst redigeret af redaktionen den 23.08.2023
Fagligt godkendt af Jesper
Annonce
Sponsoreret artikel
 

 

Hvad er et kondom? 

Kondomer er en vigtig del af et sundt sexliv. De beskytter ikke kun mod uønsket graviditet men også mod en lang række kønssygdomme. Anvendelse og opbevaring er afgørende for deres holdbarhed og effektivitet, så det er vigtigt at være korrekt informeret. 

 

Kondomer er en af de mest populære former for prævention, og er væsentlige for at beskytte mod seksuelt overførte infektioner. De er lavet af elastiske materialer, der strækker sig over penis, hvilket giver en beskyttende barriere mod væsker. 

 

 

Hvilke typer kondomer findes der? 

Der findes mange forskellige typer af kondomer, både når det kommer til materiale, størrelse og udseende.  

 

Mange brands indenfor kondomer tilbyder forskellige stilarter, der kan forbedre intimiteten. Dette inkluderer ribbede, studded, ultra-tynde, og endda kondomer med smag. 

 

Latex kondomer: Latex er det mest almindelige materiale, som kondomer er lavet af. Det er elastisk, stærkt, og meget effektivt til at forhindre graviditet og seksuelt overførte infektioner. 

 

Polyurethan kondomer: For dem, der er allergiske over for latex, er kondomer lavet af kunstigt materiale (polyurethan) et godt alternativ. De er tyndere end latex kondomer, og kan dermed føre til øget følsomhed under intimitet. Disse giver lige så høj beskyttelsesevne som kondomer af latex. 

 

Du kan finde et stort udvalg af kondomer i forskellige typer her. 

 

 

Hvor sikker er et kondom? 

Når et kondom bruges korrekt, kan det være ca. 97% sikkert mod graviditet. Men det kræver at kondomerne opbevares korrekt, og anvendes på den rigtige måde. 

 

Som mange andre ting har kondomer en holdbarhedsdato, som skal overholdes. Efter denne dato kan materialet blive skrøbeligt og mørt, hvilket kan øge risikoen for brud. 

 

Det er også afgørende at opbevare kondomer et tørt og køligt sted væk fra direkte sollys. De bør ikke opbevares i en pung eller bil, hvor de kan blive udsat for tryk, friktion eller meget høje eller lave temperaturer. 

 

 

Hvordan anvendes et kondom korrekt? 

  1. Åbn kondomemballagen forsigtigt uden at bruge skarpe objekter. Sørg for, at kondomet ikke er beskadiget eller helt indtørret, inden du fortsætter. 
  2. Rul kondomet en smule ud, så du tydeligt kan se, hvilken vej det skal vende, for at du kan rulle det på. 
  3. Træk forhuden tilbage og sæt kondomet på, mens penis er i erigeret tilstand. Sørg for at klemme på spidsen af kondomet for at fjerne luftbobler og rul det derefter ned over hele længden af penis. 
  4. Straks efter udløsning skal penis trækkes langsomt ud, imens kondomet holdes på plads, så sæden ikke løber ud.