Husstøvmideallergi skyldes en allergisk reaktion på husstøvmider (Dermatophagoides)
(klik på billedet for større version)
Om husstøvmideallergi
Følgende produkter anbefales ved husstøvmideallergi:
Hvad er husstøvmider?
Husstøvmider er små dyr af mikroskopisk størrelse, der er beslægtet med edderkopper. Miderne bliver aldrig ret store og kan ikke umiddelbart ses med det blotte øje (0,2 mm – 0,3 mm i størrelsen). Husstøvmider bider ikke, og overfører heller ikke sygodomme, så det er normalt er det uden betydning at have husstøvmider i hjemmet, men i nogle tilfælde kan et eller flere medlemmer af familien udvise allergiske reaktioner. Er man ikke allergisk, er der dog alligevel en grund til at undgå at husstøvmiderne har gode betingelser – enzymer fra deres afføring ender nemlig i vores lunger, hvilket naturligvis ikke er sundt.
Miderne lever af den døde hud, som både mennesker og dyr taber i løbet af dagen og natten. Da vi bruger meget tid i sengen, vil man her forekomme et stort antal husstøvmider. Her er betingelserne nemlig optimale for overlevelsen hos miderne. Der er masser af næring, lidt fugtigt og dejlig varmt.
Hvad er husstøvmideallergi?
Allergien er en reaktion på midernes allergener, dvs. små proteiner som miderne udskiller, men også døde mider og deres afføring er kendt for at give allergiske reaktioner. Den allergiske reaktion består i, at der dannes antistoffer imod allergenerne, hvilket giver en allergisk reaktion. Lægen afdækker spørgsmålet om allergi med en priktest.
Symptomer på husstøvmideallergi
- Astma
- Kløe i øjnene
- Tilstoppet og kløende næse
- Generel allergisk snue
Symptomerne er værst i efterårsmånederne og i særdeleshed i morgentimerne, hvor de så langsomt vil aftage i løbet af dagen. De kløende øjne optræder mere sjældent end symptomerne omkring næsen.
Hvad man kan man selv gøre?
Inden man går i gang med at bekæmpe husstøvmiderne, er det en god ide at få afdækket allergiens omfang hos lægen. Det sker som nævnt via en priktest. Det kan være, at den allergiske reaktion stammer fra andre kilder og bekæmpelse af husstøvmiderne ville derfor være at skyde ved siden af målet.
Hvis der er sikre tegn på husstøvmideallergi, er det bedste man selv kan gøre at holde antallet af mider nede – her specielt med fokus på soveværelset og sengen.
- Nedbring fugt i soveværelset – Husstøvmiderne elsker fugt og varme og man kan holde dem nede ved at sikre udluftning i soveværelset 2 – 3 gange dagligt. Man kan også med fordel undgå, at tørre tøj i soveværelset.
- Brug dyner og puder, der tåler vask ved over 55 grader – Dyner og puder bør vaskes ca. hver 2-3 måned.
- Sengetøjet bør vaskes 4 gange pr. måned og skiftes ugentlig – Sengetøjet bør i øvrigt vaskes ved 55 grader eller derover.
- Det anbefales at man ikke har væg til væg tæpper i soveværelset – disse er oplagte tilholdssteder for husstøvmider.
- Støvsuge madrasser – Man kan med fordel støvsuge sine madrasser. Det vil både fjerne nogle af miderne, men også de dødehudceller som de lever af. Hvis man har en topmadras kan den med fordel også vaskes ved 55 grader eller derover.
Generelt er det en god ide at sætte sig godt ind i tøjvask.
Medicinsk behandling
Allergien kan behandles på mange forskellige måder – herunder med antihistaminer, binyrebarkhormon og hyposensibilisering, men under alle omstændigheder tilrådes det, at gå til lægen og følge dennes anvisninger. Den bedste behandling er selvfølgelig, at undgå husstøvmider, i så bred udstrækning som det er muligt – blandt anden gennem rengøring og vask af sengetøj.
Følgende produkter anbefales ved husstøvmideallergi:
- Husstøvmider (Dermatophagoides) er 0,2 - 0,3 mm store og lever af døde huceller fra mennesket.
- Husstøvmider kan medføre allergi, der bl.a. viser sig i form af kløen omkring øjne og næse.
- Næstefter pollen er husstøvmider den hyppigste årsag til allergi i Danmark.