Krydsallergi

Sidst redigeret af redaktionen den 19.04.2023

Midler der anbefales mod allergier, kan ses her

Hvad er krydsallergi?

Krydsallergi er når en allergiker får en allergisk reaktion på noget andet end den fødevare eller pollentype, vedkommende normalt er allergisk overfor.

Et eksempel kunne være en birkepollenallergiker, der spiser en blomme og får allergiske symptomer pga. denne. I eksemplet er det altså birkepollenallergi, der krydsreagerer med blommen.

Grunden til at nogle allergikere oplever krydsallergi, er at nogle af de stoffer, som kroppen reagerer allergisk over for ved allergi, har en ensartet kemisk struktur i forskellige fødevarer eller pollen.

Med eksemplet ovenover er man i princippet ikke mere allergisk overfor hverken birkepollenen eller blommen – det er en tredje kemisk komponent man er allergisk overfor. For lethedens skyld bruger man dog i hverdagssproget at man er pollenallergigker, allergisk overfor en fødevarer osv.

Krydsallergi kaldes i øvrigt også krydsreaktion.

Pollenallergiernes krydsallergier

De fleste pollenallergikere kan bedre tåle fødevarerne angivet i deres respektive lister (nedenfor), når man koger, bager eller steger de pågældende fødevarer.

Desuden er det ikke alle fødevarerne, der medfører symptomer hos alle allergikere; der vil typisk være flere af fødevarerne, man som allergiker, godt kan tåle. Listerne er mere ment som en vejledning i, hvilke fødevarer man bør være opmærksom på.

Birkepollenallergi

Følgende kan give krydsallergiske reaktioner ved birkepollenallergi:

Frugter:

  • Abrikoser
  • Blommer
  • Ferskner
  • Kirsebær
  • Kiwier
  • Nektariner
  • Pærer
  • Æbler

Grøntsager:

  • Gulerødder
  • Kartoffler
  • Peberfrugter
  • Selleri
  • Tomater

Pollen:

  • Ask
  • Bøg
  • El
  • Elm
  • Hassel

Nødder:

  • Hasselnødder
  • Jordnødder
  • Mandler
  • Paranødder
  • Valnødder


Græspollenallergi

Følgende kan give krydsallergiske reaktioner ved græspollenallergi:

Frugter:

  • Appelsiner
  • Meloner
  • Grøntsager:
  • Tomater
  • Ærter
  • Nødder:
  • Jordnødder

Pollen:

  • Andre græsarter

Græspollenallergikere har i øvrigt også tendens til kornallergi.


Bynkepollenallergi

Følgende kan give krydsallergiske reaktioner ved bynkepollenallergi:

Frugter:

Grøntsager:

  • Gulerødder
  • Peberfrugter
  • Pastinakker
  • Persillerod
  • Selleri

Pollen:

  • Krysantemum
  • Kamille
  • Mælkebøtter

Krydderurterne persille og kamille kan desuden medføre krydsallergiske reaktioner hos mennesker med bynkepollenallergi.


 

Pollenallergierne: Krydderier og krydderurter

Følgende krydderier og krydderurter kan give krydsallergiske reaktioner ved ovenstående 3 pollenallergier:

  • Anis
  • Basilikum
  • Dild
  • Estragon
  • Fennikel
  • Karry
  • Kommen
  • Koriander
  • Løvstikke

  • Malurt
  • Merian
  • Oregano
  • Paprika
  • Peber (hvid, sort og grøn)
  • Timian


Pollenholdige produkter

I meget sjældne tilfælde kan pollenallergikere opleve symptomer hvis de indtager (spiser eller drikker) noget, der indeholder pollen.

Eksempler herpå kan være: honning, kamillete, helsekostprodukter og naturlægemidler.

Fødevareallergiernes krydsallergier

Fødevareallergier skyldes overfølsomhed overfor proteinerne i fødevarerne – dette betyder bl.a. at man ikke kan undgå symptomerne på allergierne ved f.eks. at spise økologisk, homogeniseret osv.

Hvis du har mistanke om at du – eller dit barn – har en fødevareallergi, bør du opsøge læge med henblik på at få stillet en diagnose, før du begynder at omlægge din kost. Dette er vigtigt, fordi dine symptomer kan have andre årsager end netop fødevareallergi.

Mælkeallergi

Hvis man har mælkeallergi, er man allergisk over for alle mælketyper inkl. komælk, gedemælk, fåremælk, hestemælk, økologisk mælk, uhomogeniseret mælk og upateuriseret mælk.

I sjældne tilfælde kan mælkeallergikere have krydsallergi over for okse- og kalvekød.

Læs evt. mere om mælkeallergi i artiklen mælkeallergi 

Æggeallergi

Hvis man har æggeallergi, har man typisk allergi over for alle typer æg inkl. økologiske æg, hønseæg, strudseæg, kalkunæg, dueæg, vagtelæg og mågeæg.

I mere sjældne tilfælde kan man også have krydsallergi over for kødet fra fjerkræ (kylling, høns, kalkun osv.).

Fiskeallergi

Hvis man har fiskeallergi, er man typisk allergisk over for alle typer fisk. En undtagelse kan dog være allergi over for tunfisk, hvor man muligvis kun er allergisk over for tunen – og ikke andre fisk.

Der findes ingen dokumenterede krydsallergier til fiskeallergi.

Nøddeallergi

Hvis man har nøddeallergi, er man muligvis også allergisk overfor alle andre typer nødder inkl. cashewnødder, hasselnødder, mandler, paranødder, valnødder – dog med undtagelse af jordnødder (som er bælgfrugter og ikke nødder).

I mere sjældne tilfælde kan man også have krydsallergi over for birkes, græskarkerner, kastanjer, kokosnødder, pecannødder, pinjekerner, pistacienødder, sesamfrø og solsikkekerner.

Nogle nøddeallergikere tåler imidlertid nødder, der er tilberedt med varme – dvs. hvis de er stegt, bagt eller kogt.

Jordnøddeallergi

Nødder og jordnødder har ingen allergifremkaldende kemiske stoffer tilfælles; dvs. en nøddeallergiker kan spise jordnødder uden at få allergiske symptomer – og omvendt.

Hvis man har jornøddeallergi, kan man have krydsallergi overfor andre bælgfrugter såsom grønne ærter, gule ærter, linser, kikærter, soja, tofu og alle typer bønner.

Jordnøddeallergikere kan desuden være krydsallergiske overfor bukkehornsfrø (og dermed karry) samt lupinmel.

Sojaallergi

Hvis man har sojaallergi, er man sandsynligvis også krydsallergisk over for andre bælgfrugter såsom grønne og gule ærter, linser, kikærter, tofu, bønner (alle typer) og jordnødder (jordnødder er også bælgfrugter).

Kornallergi

Hvis man har kornallergi, er man typisk allergisk over for én enkelt kornsort – som i de fleste tilfælde er hvede. I andre tilfælde kan man være allergisk overfor havre, majs, ris, rug, boghvede eller hirse. Kornallergi forveksles ofte med glutenallergi; en sygdom der også kaldes cøliaki (læs videre for yderligere information herom).

Majsallergi er i øvrigt en undertype af kornallergi.

Der findes ingen dokumenterede krydsallergier til hverken kornallergi eller majsallergi.

Glutenallergi (cøliaki)

Mennesker der har glutenallergi, har en tendens til også at have fødevareallergier – dette har dog ingen sammenhæng med krydsallergi.

Læs evt. mere om glutenallergi i artiklen glutenallergi

Skaldyrsallergi

Skaldyrsallergi omfatter to forskellige allergier:

  • Allergi overfor bløddyr (såsom muslinger, østers, snegle og blæksprutter)
  • Allergi overfor leddyr (såsom rejer, hummere, jomfruhummere, krabber og krebs)

Skaldyrsallergikere kan være allergiske over bløddyr, leddyr eller begge dele.

Eksotisk frugt og grønt

Nogle pollenallergikere får uventede symptomer, hvis de spiser eksotiske frugter og grøntsager (især rå), når de f.eks. er ud at rejse.

Hvis man har tendens til kraftige allergiske reaktioner på fødevarer, kan det være en god idé at nøjes med mindre bidder af eksotiske frugter og grøntsager, indtil man ved, om man kan tåle dem.

Latexallergi

Følgende fødevarer kan fremkalde krydsallergiske reaktioner ved latexallergi (gummiallergi):

Frugter:

  • Avocadoer
  • Bananer
  • Figner
  • Kastanjer
  • Kiwier
  • Papaya

Grøntsager:

  • Kartofler
  • Tomater

Kilder: sst.dk, foedevareallergi.dk

Midler der anbefales mod allergier, kan købes her

Relaterede artikler: laktoseintolerans

Kilder og relevante eksterne links