Her ses en skål ristede græskarkerner
Om græskarkerner
Der henvises til artiklen hokkaido græskar for supplerende information.
Ristede græskarkerner af høj kvalitet kan købes her:
Du kan se flere produkter med græskarkerner her
Ristede græskarkerner er en sund snack, som man let kan lave, hvis man i forvejen er i gang med at lave retter med græskar. Græskarkerner rummer mange sunde ingredienser, heriblandt gode fedtstoffer og proteiner, kostfibre og Vitamin A samt flere B-vitaminer. Derudover indeholder de en række forskellige mineraler.
Her følger en guide til, hvordan du kan tilberede græskarkerner på flere forskellige måder:
Ristede græskarkerner i ovn
Du skal bruge:
- Græskarkerner
- Olivenolie eller smør
- Evt. salt, peber, hvidløgssalt/hvidløgspulver, løgpulver, aromat, cayennepeber eller andre krydderier efter ønske
Fremgangsmetode:
- Rens græskarkernerne for græskarkød og kassér kødet
- Lad græskarkernerne dryppe af og læg dem til tørre på et viskestykke natten over
- Forvarm ovnen til 125 C° og læg kernerne på en bradepande beklædt med bagepapir
- Dryp græskarkernerne med olivenolie eller klat dem med smør og drys med krydderier og vend dem rundt for at fordele fedtstof og krydderier
- Bag græskarkernerne i ovnen i ca. 1 time (eller indtil de er gyldne) – vend dem rundt (ikke minutiøst!) hvert 15. min.
Nedkøl græskarkernerne inden servering og opbevaring. De kan opbevares i køleskabet i op til 1 år.
Ristede græskarkerner i mikrobølgeovn
Du skal bruge:
- 1 kop græskarkerner
- 1 spsk olivenolie eller smør
- Evt. salt, peber, hvidløgssalt/hvidløgspulver, løgpulver, aromat, cayennepeber eller andre krydderier efter ønske
Fremgangsmetode:
- Rens græskarkernerne for græskarkød (kassér kødet)
- Lad græskarkernerne dryppe af og læg dem til tørre på et viskestykke natten over
- Put smør eller olivenolie i et fad egnet til mikrobølgeovnen (ikke metal)
- Opvarm fedstoffet i fadet i 30 sekunder
- Tilsæt græskarkerner og vend rundt for at fordele fedtstoffet
- Fordel græskarkernerne ligeligt i fadet og giv dem 7-8 min. ved maksimal styrke eller indtil kernerne er let gyldne
- HUSK at vende dem rundt mindst hvert 2. minut – styrken af mikrobølgeovne varierer; så hold øje med græskarkernerne og rør ofte i dem
- Krydr dem når de er færdige og vend dem rundt for at fordele krydderierne
Lad græskarkernerne køle af inden servering (også inden opbevaring). De kan opbevares i køleskabet i op til 1 år.
Hvad er forskellen mellem græskarfrø og græskarkerner?
- Græskarkerner: Græskarkerner er afskallede frø. For at kunne spise dem er det hårde ydre fjernet. Derfor kan græskarkerner ikke bruges til at så.
- Græskarfrø: Kun frø, som ikke er afskallede kan bruges til at så. Hvis de er afskallede kaldes de ikke længere frø, men kerner.
Hvor græskarkerner bruges til madlavning, anvendes græskarfrø til at så.
Næringsindholdet i græskarkerner
Græskarkerner har følgende næringsmæssige sammensætning:
Næringsstof | Indhold pr. 100 g. | ADT (anbefalet daglig tilførsel) |
Energi | 559 kcal | 28% |
Kulhydrater | 10,71 g | 8% |
Protein | 30,23 g | 54% |
Fedt | 49,05 g | 164% |
Kostfibre | 6 g | 16% |
Vitaminer | ||
A vitamin | 16 IE | 0,5% |
B1 vitamin (tiamin) | 0,273 mg | 23% |
B2 vitamin (riboflavin) | 0,153 mg | 12% |
B3 vitamin (niacin) | 4987 mg | 31% |
B6 vitamin (pyridoxin) | 0,143 mg | 11% |
B9 vitamin (folat) | 58 μg | 15% |
C vitamin | 1,9 μg | 3% |
E-γ vitamin | 35,10 mg | 237% |
Elektrolytter | ||
Natrium | 7 mg | 0,5% |
Kalium | 809 mg | 17% |
Mineraler | ||
Calcium | 46 mg | 0,5% |
Kobber | 1,343 mg | 149% |
Jern | 8,82 mg | 110% |
Magnesium | 592 mg | 148% |
Mangan | 4,543 mg | 198% |
Fosfor | 1233 mg | 176% |
Selen | 9,4 μg | 17% |
Zink | 7,81 mg | 71% |
Kilde: USDA National Nutrient database
Anbefalede produkter
Ristede græskarkerner af høj kvalitet kan købes her:
Du kan se flere produkter med græskarkerner her
- Græskarkerner er afskallede græskarfrø; dvs. græskarkerner bruges kun til madlavning - ikke til at så.
- Se hvordan man tilbereder ristede græskarkerner - få opskrifterne i artiklen nedenfor.
- Velbekomme!