Hokkaido græskar

Sidst redigeret af redaktionen den 17.10.2025

hokkaido græskar

Til venstre ses et helt hokkaido græskar – og til højre et delt græskar

(Klik på billedet for større version)

For supplerende information henvises til artiklen: hokkaidosuppe

Hvad er et hokkaido græskar?

Et hokkaido græskar er et rødligt, orange eller let brunt græskar, der tilhører familien Curcubita maxima. Hokkaido-græsker er blandt de mest populære græskartyper og bruges ofte i salater og snacks, særligt om efteråret, hvor det I Danmark er i sæson.

Sammenlignet med andre typer græskar er hokkaido græskar forholdsvis små. Hokkaido græskar er runde og har ingen riller.

Både farve og form kan imidlertid variere, idet dyrkning ofte kan fremhæve bestemte træk. Således kan hokkaido græskar f.eks. avles til at blive grønne eller grå.

Hvor findes hokkaido græskarret?

Man mener, at hokkaido græskarret oprindeligt stammer fra Mesoamerika og senere har fået sit navn fra den japanske halvø ”Hakkaido”, hvor den senere blev dyrket.

I dag dyrkes hokkaido græskar følgende steder:

  • Japan
  • Californien
  • Colorado
  • Mexico
  • Tasmanien
  • Tonga
  • New Zealand
  • Chile
  • Frankrig
  • Sydafrika

Hokkaido græskar kan vokse i de fleste af verdens lande – inkl. Danmark – hvis blot de har de rette vilkår. Hokkaido græskarplanten giver typisk 3 græskar pr. sæson.

Gastronomisk anvendelse af hokkaido græskar

Om smagen af et hokkaido græskar kan man sige:

  • Den er en smule kastanje-agtig
  • Den er ikke kraftig
  • Den er sød – men ikke ligeså sød som andre græskartyper
  • Den er velsmagende

Hokkaido græskar kan tilberedes på mange måder – såsom:

  • Supper, også som hovedingrediens i en græskarsupper/Hokkaidosuppe
  • Farseret (græskarrets hule form egner sig til fyld)
  • Sammenkogte retter
  • Stuvning
  • Mos eller puré
  • Postej
  • Desserter
  • Stegning
  • Bagning

Kernerne fra hokkaido græskarrene kan desuden spises rå, ristede eller ovnbagte. Kernerne er en utrolig sund spise, og kan blandt andet steges eller bages og bruges som topping på en suppe eller salat.

Næringsstofferne i hokkaido græskar

Hokkaido græskar har en god og bred næringsmæssig sammensætning i forhold til menneskets behov, og indeholder bl.a.:

  • Kostfibre
  • A vitamin
  • B vitaminer
  • C vitamin
  • Calcium
  • Kalium
  • Jern
  • Beta-caroten

Dermed er hokkaido græskar en god bestanddel at inkludere i en varieret kost.

Hokkaido græskar indeholder desuden kun en lille mængde salt (hvilket de fleste mennesket får tilstrækkeligt- eller for meget af i dag).

Betegnelser for hokkaido græskar

På japansk kaldes hokkaido græskar for kabocha eller kuri. På latin og fagsprog bruges betegnelsen Cucurbita maxima om denne græskartype (hvilket også er navnet på græskarrets biologiske slægt).

På engelsk har hokkaido græskarret følgende navne:

  • Red kuri squash
  • Japanese squash
  • Hokkaido squash/Orange hokkaido squash
  • Baby red squash
  • Hubbard squash
  • Uchiki Kuri squash

På fransk har man fundet et fransk ord for hokkaido græskarret: Potimarron.

Relaterede artikler: græskarkerner

Kilder og relevante eksterne links