Her ses hvordan hård hud udvikles over tid på en tå – ligtorne udvikles efter et lignende princip
(Klik på billedet for større version)
Om ligtorne og hård hud
Følgende produkter anbefales til behandling af ligtorne:
Klik her for at se flere produkter, der anbefales mod ligtorne
Generel information
Ligtorne og hård hud er tykke, hærdede og hårde hudlag, der udvikles, når huden på fødderne forsøger at beskytte sig selv mod de belastninger, tryk og slid, den udsættes for.
Ligtorne og hård hud på fødderne er i reglen ikke pænt. Hvis man er sund og rask, har man normalt kun brug for at behandle ligtorne og hård hud, hvis de medfører ubehag. For de fleste mennesker er fjernelse af trykket eller af friktionen (gnidningen), der forårsager problemet, tilstrækkelig behandling.
Hvis man derimod har diabetes eller andre tilstande, der medfører dårligt blodomløb i fødderne, er der større risiko for komplikationer i forbindelse med ligtorne og hård hud. Opsøg læge eller fodterapeut mhp. korrekt behandling af disse tilstande.
Forskellen mellem ligtorne og hård hud
Du har muligvis ligtorne og hård hud, hvis du bemærker:
- Et tykt, hårdt hudområde
- En hærdet, let hævet bule
- Ømhed eller smerter under huden
- Flagende, tør eller voksagtig hud
Ligtorne og hård hud foveksles ofte, men der er forskelle på de to:
Ligtorne
Ligtorne er mindre end hård hud og har en hård midte, der er omgivet af inflammeret hud. Ligtorne har en tendens til at udvikles på dele af fødderne, der ikke bærer vægt (som f.eks. toppen eller siderne af tæerne, selvom de kan opstå på områder, der er vægtbærende). Ligtorne kan endda forekomme mellem tæerne. Ofte er ligtorne smertefulde, når man trykker på dem.
Hård hud
Hård hud udvikles normalt på fodsålerne – især under hælene, fodballerne, på håndfladerne eller på knæene. Hård hud er sjældent forbundet med smerter, og varierer meget i størrelse og form. Hård hud dækker som regel større områder af huden end ligtorne.
Hvornår bør man opsøge læge?
Hvis en ligtorn eller hård hud bliver meget smertefuldt eller inflammeret, bør du opsøge læge. Hvis du har diabetes eller dårligt blodomløb, bør du kontakte lægen, inden du selv begynder at behandle ligtorne og hård hud. Selv relativt små skader på foden kan føre til et åbent infektiøst sår (f.eks. diabetisk fodsår), der har svært ved at hele.
Årsager
Tryk og friktion af gentagende karakter er årsagen til, at ligtorne og hård hud udvikles og vokser. Nogle årsager hertil kan være:
- Sko, der passer dårligt: Hvis sko sidder stramt, eller har meget høje hæle, trykker de dele af foden. Når de sidder løst, kan foden gentagende gange glide og gnide mod skoen. Foden kan også slides mod en dårligt placeret søm eller syning på indersiden af skoen.
- Bare fødder: At gå med bare fødder i sko eller sandaler kan medføre friktion på fødderne. Strømper der ikke passer ordentligt, kan også være et problem og medføre ligtorne og hård hud.
- Brug af håndværktøj: Hård hud på hænderne kan opstå som et resultat af gentagende tryk fra håndværktøj, der anvendes på job eller i forbindelse med havearbejde eller hobbyarbejde.
Risikofaktorer
Disse faktorer kan øge risikoen for, at du udvikler ligtorne og hård hud:
- Manglende beskyttelse af hænderne ved brug af værktøj (f.eks. handsker)
- Knyster
- Hammertå/hammertæer
- Hælspore
- Andre deformiteter på fødderne
Behandling af ligtorne og hård hud
Behandling af ligtorne og hård hud går som regel ud på at undgå de gentagende handlinger, der er årsagen til, at de udvikles. At gå med sko der passer i størrelsen, bruge beskyttende plaster eller skoindlæg samt andre metoder til selvhjælp kan i de fleste tilfælde afhjælpe problemet.
Første trin i behandlingen af ligtorne og hård hud er at opsøge læge eller en fodterapeut. Hvis behandleren vurderer, at problemet er tilstrækkeligt kompliceret, henvises man til en specialist.
Hvis en ligtorn eller hård hud er vedvarende eller bliver smertefuldt – på trods af behandling i form af selvhjælp – kan medicinsk behandling være løsningen:
- Beskæring: Din læge eller en fodterapeut kan file den hårde, fortykkede hud ned, eller beskære store ligtorne med en skalpel.
- Salicylsyre: Lægen kan – i tillæg til beskæring – anbefale påførsel af et plaster, der indeholder 40% salicylsyre (påføres ligtornen eller den hårde hud).
- Antibiotika: I nogle tilfælde kan lægen foreslå påførsel af en antibiotisk salve for at mindske risikoen for infektion.
- Skoindlæg: Hvis man har en underliggende deformitet på foden, kan lægen anbefale særlige skoindlæg, som er udviklet netop til forebyggelse og behandling af ligtorne og hård hud. I de fleste tilfælde af hård hud på fødderne vil skoindlæg være den foretrukne behandlingsmulighed.
- Operation: I sjældne tilfælde kan lægen anbefale operation. Man anvender normalt kun operation, hvis årsagen til ligtornene eller den hårde hud er en skæv eller forskudt knogle (der så tilrettes under operationen).
Du finder en oversigt over forskellige produkter mod ligtorne her
Hjemmepleje
Hvis du har diabetes eller andre tilstande, der forringer blodomløbet i fødderne, bør du opsøge læge, inden du selv forsøger at behandle ligtorne eller hård hud.
Hvis ikke du har nogle underliggende helbredsmæssige problemer, der relaterer til fødderne eller ligtorne og hård hud, kan du forsøge at anvende følgende:
- Skoindlæg i håndkøb på apoteket eller fra en specialist. Sørg for at de passer godt.
- Opblødning af fødderne i varmt, mildt sæbevand (opbløder ligtorne og hård hud)
- Under/efter et bad kan man børste områder med hård hud med en mellemhård børste eller vaskeklud. Sørg for ikke at børste/vaske for hårdt.
- Fugt huden med fugtighedsgivende creme – især der hvor den er hård, dog aldrig mellem tæerne
- Gå med komfortable strømper og sko
Undgå ligtorne og hård hud
Disse tiltag kan hjælpe dig til, at undgå og evt. forebygge ligtorne og hård hud i at udvikles:
- Gå med sko med plads i. Hvis ikke du kan bevæge dine tæer, sidder dine sko for stramt. Få evt. en skomager til at udstrække skoene på steder hvor de niver, strammer eller gnider op ad fødderne. Alternativt, udskift dem med nogle, der er mere komfortable og med bedre plads.
- Brug beskyttende tildækning. Brug plastre, bandager eller skoindlæg, der kan tage noget af presset mod huden.
- Brug handsker, når du anvender værktøj. Eller prøv at indvikle de dele af værktøjet, der er i kontakt med håndfladerne i tape eller andet materiale, særligt hvis du skal bruge værktøjet til gentagende bevægelser – det er særligt de gentagende bevægelser, der giver ligtorne.
Anbefalede produkter
Følgende produkter anbefales til behandling af ligtorne:
Klik her for at se flere produkter, der anbefales mod ligtorne
- Ligtorne og hård hud har det til fælles, at begge består af tykke, hærdede og hårde hudlag, der udvikles som følge af belastninger, tryk og slid under huden på fødderne.
- Ligtorne er mindre og hårdere end hård hud og kendetegnes ved en hård midte omgivet af inflammation. I modsætning til ligtorne udvikles hård hud som regel på fodsåler og under hælene - dvs. på områder der er vægtbærende.
- Læs om hvorfor ligtorne og hård hud opstår samt om hvordan de behandles.