Fodvorter

 • Fodvorter skyldes en infektion med HPV-virus på fodsålen eller tæerne.
 • Især børn har tendens til at blive smittet med fodvorter, hvilket bl.a. skyldes, at de ofte opholder sig i baderum i svømme- og sportshaller, hvor den fugtige overflade giver gode vækstbetingelser for HPV-virussen.
 • Selvom fodvorter som regel forsvinder af sig selv, kan behandling reducere deres varighed, smitteevne og symptomer. Læs om de forskellige behandlingsmuligheder her.

Fodvorter i et tidligt stadie

 

Fodvorter i et tidligt stadie

 

 

 

Produkter der anbefales mod fodvorter, inkluderer:

 

 

 

 

Hvad er fodvorter?

 

Fodvorter (verruca plantaris) er vorter forårsaget af human papillomavirus (HPV), som opstår på fodsålen eller tæerne. HPV-infektioner på andre kropsdele er ikke fodvorter.

 

Fodvorter er normalt selvbegrænsende og har en tendens til at forsvinde af sig selv, men bør behandles for at reducere symptomer, varighed og smitteevne.

 

Det er især børn, der smittes med fodvorter. Med alderen dannes der immunitet mod fodvorter, hvorfor infektionen er mindre almindelig hos voksne.

 

 

Symptomer

 

Følgende symptomer kendetegner fodvorter:

 

 • Små læsioner, der fremtræder på fodsålen eller tæerne som et blomkåls-lignende gevækst med små sorte punktformede blødninger i huden (petekkier).

 

 • Disse punktformede blødninger er forårsaget af trykket i fodvorten, som opstår når man står op eller går.

 

 • Fodvorters placering på fodballen og tæerne gør, at fodvorter udsættes for meget tryk. Derfor kan det gøre ondt at gå eller stå op.

 

 • Fodvorter er flade fortykkelser af hård hud med et blødt midterparti.

 

 • Fodvorter minder ofte om nydannet væv (callus) eller ligtorne, men kan differencieres ved nærmere observation af hudens strækmærker. Fødder er dækket af strækmærker, som minder om fingeraftryk på fødderne.

 

I nogle tilfælde omkredser mindre strækmærker fodvorterne;  er cellernes DNA ikke forandret og strækmærkerne forsætte tværs over hudens yderste lag, er der ikke tale om en fodvorte. Fodvorter har tendens til at blive ømme ved pres fra hver side af læsionen – i modsætning til ligtorne, som dannes ved direkte pres.

 

 

Årsager

 

Infektion af fodvorter opstår typisk ved at gå barfodet på fugtige overflader – som f.eks. brusebade og svømmebassiner. Vortevirusen HPV kan overleve i flere måneder uden en vært, hvilket gør fodsvorter yderst smitsomme.

 

Fodvorter er epitelle godartede tumorer (svulster) forårsaget af forskellige typer af human papillomavirus (HPV). HPV-1, HPV-2, HPV-4 og HPV-63 er klassifiseret som kliniske (synlige symptomer).

 

Virusen angriber huden ved direkte kontakt, hvor den gennemtrænger eventuelle små rifter og hudafskrabninger i den yderste del af huden (stratum corneum).

 

Når man er blevet smittet med denne vortevirus, sker det ofte, at fodvorter forbliver usynlige i flere måneder. På grund af presset på fodsålen eller tæerne bliver fodvorten trykket indad og et lag af hård hud kan udvikles ovenpå fodvorten. Fodvorter kan være smertefulde, hvis de ikke behandles.

 

I lighed med andre typer vorter såsom vandvorter spredes fodvorter via autoinokulation. Autoinokulation betyder at infektionen spredes fra en infektion, der allerede er tilstede i kroppen.

 

Den nærliggende hud (på en i forvejen vorte-inficeret fod eller tå) inficeres med yderligere fodvorter ved berøring eller gang med bare fødder på våde overflader. Derved kan fodvorter udvikle sig til såkaldte mosaik-vorter, som er klynger af hudvorter.

 

 

Mosaik-vorter er fodvorter i klynger

 

På billedet ses de såkaldte mosaikvorter

 

 

Behandling af fodvorter

 

Da fodvorter spreder sig ved at gå med bare fødder på våde overflader, kan denne hudinfektion forebygges effektivt ved at følge følgende forholdsregler:

 

 • Undgå at dele sko og sokker med andre
 • Undgå direkte kontakt med vorter på dine andre kropsdele
 • Undgå direkte kontakt med vorter på andre mennesker
 • Undgå at gå barfodet i offentlige brusebade og omklædningsrum såsom svømmehaller, motionscentre og sportsklubber

 

Det er ikke bevist, at nogen som helst behandling reducerer eller eliminerer HPV-infektion. Fodvorter kan komme igen efter behandling, da latent virus i sund hud i nærheden af læsionen kan aktiveres.

 

Der findes endnu ingen vaccine mod denne virus. Dog kan behandlinger af fodvorter være effektive med henblik på at diagnosticere symptomer og holde virusen i bero.

 

Det er normalt praktiserende læger, der behandler fodvorter, selvom fodlæger og hudlæger er specialister i behandling af fodvorter.

 

Typisk kan behandling af fodvorter deles op i 3 faser, afhængig af virusens hårdhed.

 

1. fase: Håndkøbsmedicin – f.eks. salicylsyre, som fjerner døde hudceller på hudoverfladen.

 

2. fase: Frysning til ødelæggelse af inficeret væv med flydende kvælstof (kryoterapi).

 

3. fase: Fodvorter skæres væk (kirurgisk excision) eller skrabes af (curettering)

 

Produkter mod fodvorter

 

Produkter der anbefales til behandling af fodvorter, inkluderer:

 

 

 

Relaterede artikler: fodsvamp, ømme fødder