Strækmærker

 • Strækmærker opstår, når huden ustrækkes hurtigt og kraftigt. De tre mest almindelige årsager er pubertet, vægtforøgelse og vægttab.
 • Selvom strækmærker bliver mindre tydelige med tiden, forsvinder de aldrig helt. De ødelagte fibre i bindevævet i læderhuden (dermis), kan ikke heles.
 • De mest anvendte behandlingsformer er laserbehandling og brug af creme med A-vitaminsyre, men virkningen er begrænset.

 

Her ses strækmærker

 

Her ses strækmærker hos en kvinde

 

 

 

Følgende produkter anbefales mod strækmærker:

 

 

 

 

 

Generelt om strækmærker

 

Strækmærker – eller striae, som de kaldes i dermatologien – er en form for ardannelse, der forekommer i huden. Strækmærker har ofte en affarvet nuance – typisk lilla eller blå linjer i huden med en tendens til at falme til en lysere farve som tiden går.

 

Strækmærker opstår, når hudens tykkeste lag (dermis) revner.

 

Dermis kaldes i daglig tale også for læderhuden og består af et tykt bindevævslag, som gør huden stærk og elastisk. Ingen strækmærker vil kunne dannes, så længe huden støttes af dermis.

 

Strækmærker vil ofte reduceres med tiden, men forsvinder aldrig helt. I de fleste tilfælde forekommer strækmærker hos gravide kvinder og bodybuildere – men alle mennesker kan få dem.

 

Strækmærker kan dannes hvor som helst på kroppen, men opstår med størst sandsynlighed på steder, hvor større mængder af fedt er opbevaret. Strækmærker opstår almindeligvis på følgende dele af kroppen:

 

 • Bughulen (abdomen) – især omkring navlen
 • Bryster
 • Overarme
 • Underarme
 • Lår – både inderlår og yderlår
 • Hofter
 • Bagdelen – ballerne

 

Overvægt forværrer tendensen til strækmærker. Overvægtige kvinder får ofte strækmærker på lår og hofter.

 

Strækmærker udgør ingen sundhedsfare og går ikke ud over kroppens evne til at fungere normalt eller reparere sig selv.

 

 

Årsager

 

Strækmærker opstår som følge af hurtig udstrækning af huden – typisk i følgende tilfælde:

 

 • Hurtig vækst i puberteten
 • Hurtig forøgning i vægt – f.eks. graviditet, bodybuilding.
 • Hurtigt vægttab

 

Den fysiologiske årsag til dannelsen af strækmærker ved hurtig udstrækning af huden er såkaldte glukokortikoide hormoner.

 

Disse hormoner afskærer bindevævscellerne fra at udvikle kollagen og elastin-fibre, som er vitale for at holde den hutigt voksende hud spændt.

 

Konsekvensen af denne situation er, at der nu mangler et støttende materiale, når huden er udspændt. Efterfølgende knækker fibrene i bindevævet.

 

Idet huden ikke er forberedt på ændring af dens form (når den udstrækkes), revner læderhuden. Herved dannes et strækmærke.

 

 

Behandling af strækmærker

 

Strækmærker kommer for at blive, da de knækkede fibre i bindevævet ikke kan heles. Dog er der en tendens til, at strækmærker med tiden falmer en smule og bliver mindre synlige. Desværre findes der ingen behandling af strækmærker, der kan fjerne strækmærker helt.

 

Eftersom man ikke kan fjerne strækmærker, tager alle former for behandling af strækmærker udgangspunkt i at gøre strækmærker mindre synlige.

 

De mest ambitiøse og effektive behandlinger af strækmærker behandler årsagen til strækmærker, da de forsøger at stimulere produktionen af celler i bindevævet i læderhuden. Derved erstattes de ødelagte kollogen-fibre og elastiske fibre, så elasticiteten kan genoprettes. Disse behandlingsformer er:

 

 • Creme med A-vitaminsyre – også kaldet tretinoincreme
 • Laserbehandling

 

Følgende cremer anbefales mod strækmærker:

 

 

 

Forebyggelse

 

Da en fuldstændig fjernelse af strækmærker ikke er mulig, er forebyggelse af strækmærker den eneste løsning, hvis du vil undgå dem. Forneden kan du se nogle gode råd omkring forbyggelse af strækmærker.

 

 • Brug fugtighedscreme: Huden bør blødgøres og holdes smidig ved brug af “fede” cremer – især kan babyolie anbefales til gravide. 75-90% af alle kvinder udvikler til en hvis grad strækmærker under graviditeten (Striae gravidarum). De pådragede hormonelle niveauer som følge af graviditet betyder, at strækmærker normalt kan opstå i graviditetens 6. eller 7. måned, som er det tidspukt, hvor huden udstrækkes mest.

 • Spis C-vitaminer: C-vitamin har en væsentlig betydning for produktionen af kollagen i huden – kollagen er et fibrøst proteinstof, som sammen med elastin spiller en væsentlig rolle i dannelsen af bindevæv. Kosttilskud der indeholder C-vitamin, kan købes her

 

 

 

Relevante artikler: laserbehandling