Hvidløg har angiveligt flere helbredsmæssige fordele for mennesket
Om hvidløg
Vi anbefaler følgende kosttilskud med hvidløg:
Klik her for at se flere anbefalede kosttilskud hvidløg
Hvad er hvidløg?
Hvidløg kaldes på latin Allium sativum og tilhører Liljefamilien. Hvidløgets nærmeste slægtninge er:
- Løg
- Skalotteløg
- Porer
- Purløg
Hvidløg bruges både til gastronomiske- og naturmedicinske formål og har længe været anvendt hertil.
Forskellige typer hvidløg
Overordnet inddeles hvidløg i 2 hovedkategorier:
- Blødnakkehvidløg: I denne hvidløgstype ligger hvidløgsfeddene i en krans omkring stænglen, med de største fed yderst og de mindste inderst. Blødnakkehvidløg egner sig til fletning.
- Hårdnakkehvidløg: I denne hvidløgstype ligger hvidløgsfeddene også i en krans omkring stænglen, men der findes kun store fed. Hårdnakkehvidløg egner sig ikke til fletning.
Der findes mere end 300 forskellige arter af hvidløg. I Europa findes der desuden flere hvidløgssorter, der har såkaldt beskyttet oprindelsesbetegnelse (som man f.eks. kender det fra den mousserende vin Champagne, der udelukkende må laves af druer fra Champagne-regionen i Frankrig).
Hvidløgstyper med beskyttet oprindelsesbetegnelse inkluderer:
- Aglio Bianco Polesano fra Venedig, Italien
- Aglio di Voghiera fra Ferrara, Emilia-Romagna, Italien
- Ail blanc de Lomagne fra Lomagne, Gascogne, Frankrig
- Ail de la Drôme fra Drôme, Frankrig
- Ail rose de Lautrec fra Lautrec, Frankrig
- Ajo Morado de Las Pedroñeras fra Las Pedroñeras, Spanien
Der er desuden forskel på hvidløgenes størrelse og smag samt farve (af yderskallen).
Helbredsmæssige fordele ved hvidløg
Hvidløg er en central del af det Middelhavske køkken, som regnes for et af de sundeste, hvis ikke det sundeste, køkken i verden. Det skyldes blandt andet et stort fokus på grøntsager, fisk, olivenolie og friske urter som rosmarin, origano, timian og basilikum i maden. Ligeledes regnes hvidløg som en af de sunde faktorer i Middelhavskøkkenet.
Undersøgelser af hvidløg in vitro (hvor man har isoleret hvidløg og testet dets virkning direkte på bakterier, vira og svamp) har vist, at hvidløg har antibakterielle-, antivirale- og antifungale egenskaber.
Andre underøgelser af hvidløg in vivo (hvor hvidløget testes på f.eks. patienter eller forsøgsdyr) viser imidlertid mindre klare resultater i forhold til hvidløgs evne til at modvirke bakterier, virus og svamp.
Det påstås – men vides ikke med sikkerhed – at hvidløg kan:
- Forebygge hjertesygdomme og kræft
- Fremskynde helingsprocessen ved halsbetændelse
- Forbygge og modvirke forkølelse
- Regulere blodsukkerniveauerne
- Afhjælpe dårlig fordøjelse
- Forebygge og modvirke infektioner, vira og svamp
- Forebygge nogle komplikationer af diabetes (OBS: mennesker der tager insulin, bør ikke tage hvidløgstilskud uden først at konsultere deres læge)
Man ved at hvidløg – med succes – er blevet brugt til følgende:
- At øge kroppens optag af B1 vitamin (tiamin), hvilket mindsker risikoen for beriberi (tiamin-mangel)
- At undgå skørbug (pga. dets høje indhold af C-vitamin)
Hvidløg blev desuden anvendt antiseptisk under 2. verdenskrig til at undgå koldbrand.
Anbefalede naturlægemidler og andre produkter der indeholder hvidløg, kan ses her
Hvidløg og dårlig ånde
Det er alment kendt at hvidløg medfører dårlig ånde og ildelugtende sved. Dette skyldes et stof kaldet allyl methyl sulfid (AMS), som optages i blodet når hvidløget metaboliseres. Efterfølgende finder AMS vej fra blodet til lungerne (hvor det forårsager dårlig ånde) og til huden (hvor det resulterer i ildelugtende sved).
Det bedste middel der findes mod dårlig ånde, er at drikke mælk, når man spiser hvidløg. Hvis man blander hvidløg og mælk i munden – mens man spiser – har det en optimalt afhjælpende effekt på den efterfølgende dårlige lugt.
Nogle mennesker mener desuden at basilikum, postevand og champignon, skulle mindske lugtgenerne ved hvidløg.
I øvrigt bør det nævnes, at især rå hvidløg har en tendens til at medføre lugt – hvor hvidløg der er kogte, stegte, bagte eller på anden måde varmebehandlede ikke medfører en lige så kraftig lugt.
Dyrkning af hvidløg
Hvidløg er nemt at få til at vokse, og kan vokse året rundt i milde klimaer. Hvidløg kan også sagtens vokse i Danmark, hvor man dog – pga. det lidt kolde klima – skal sætte hvidløgene på det rette tidspunkt.
Hvidløg skal sættes i efteråret – ca. 5 uger før den første nattefrost forekommer; typisk midt i oktober. Der skal være ca. 4 cm. jord over hvidløgene.
Hvidløgs historie
Hvidløg har en lang historie og indgår som ingrediens i næsten alle verdens køkkener. Hvidløg stammer oprindeligt fra centralasiatiske bjergegne, men har vandret jorden rundt adskillige gange i forbindelse med menneskets omrejsen.
Egypterne tilbad hvidløget og arkæologerne har bl.a. fundet hvidløgsfed i faraoen Tutankhamons grav. Egypterne brugte både hvidløg som fødevare og medicin. Desuden mente de, at hvidløg giver udholdenhed – en overbevisning som fortsat eksisterer nogle steder i dag.
Grækerne var også store tilhængere af hvidløget. Udover at være en ingrediens i maden brugte grækerne også hvidløget som elskovsmiddel og som helbredende urt. Hippokrates (en velkendt græsk læge) ”ordinerede” hvidløg mod infektioner og orm.
Hvidløget har desuden i flere kulturer haft en beskyttende effekt mod onde kræfter:
- Fra centraleuropa kender vi brugen af hvidløg mod vampyrer, varulve og dæmoner
- Grækerne lagde hvidløg på stenbunker langs vejene som måltid til Hekate
- Nogle steder i Indien hænger man fortsat hvidløg op i dørkarmen (sammen med chili og citron) for at holde ondskab på afstand
Hvidløg nævnes desuden i bibelen, i Sanskrit skrifterne og i kinesiske skrifter (510 e.Kr.).
Hvidløg i norden
I norden kendte vikingerne udemærket til hvidløget og det egenskaber. De medbragte det bl.a. på togter rundt om i Europa – primært for at undgå skørbug.
I middelalderen forsvandt hvidløget fra de nordiske køkkener, men forblev i de syd- og vesteuropæiske køkkener.
I 1500-tallet vender hvidløget stille tilbage og forbliver en del af den nordiske gastronomi frem til 1600-tallet, hvor brugen af hvidløg mindskes pga. overklassens forfinede holdning til det ildelugtende løg.
Først omkring 1950-1960’erne vinder hvidløgene igen popularitet i norden, hvor middelhavskøkkenet og dets opskrifter bliver en del af vores hverdag.
Anbefalede produkter
Vi anbefaler følgende kosttilskud med hvidløg:
Klik her for at se flere anbefalede kosttilskud hvidløg
- Hvidløg har længe været kendt for sine gastronomiske og medicinske egenskaber.
- Selvom der ikke findes megen dokumentation for hvidløgets effekt på menneskets sygdomme, foreskriver gamle husråd, at hvidløg forebygger forkølelse og afhælper halsbetændelse. Herudover har hvidløg længe været anvendt for sine antibakterielle-, antivirale- og antifungale egenskaber.
- I denne artikel kan du læse om hvidløgets egenskaber og anvendelser.