Kulhydrater i mad
- Kulhydrater omdannes under fordøjelsen til glukose, som via blodbanen forsyner kroppens celler med energi.
- Hvor komplekse kulhydrater sørger for en langstrakt energiforsyning, opbruges simple kulhydrater væsentligt hurtigere.
- Se en oversigt over hvilke fødevarer der indeholder hhv. simple og komplekse kulhydrater.
Der findes 3 typer kylhydrater: fibre, sukker og stivelse
Om kulhydrater i mad
For supplerende information om kulhydraters kvalitet henvises til artiklen: glykæmisk indeks
Generelt om kulhydrater i mad
Kulhydrater er af hovedbestanddelene i alle madvarer (og i mange drikkevarer) sammen med de to andre bestanddele:
- Proteiner
- Fedt
Kulhydraterne i maden opdeles i 3 hovedkategorier:
- Sukker
- Stivelse
- Kostfibre
Komplekse og simple kulhydrater
En anden måde at kategorisere kulhydraterne i maden på, er ved at opdele dem i:
- Komplekse kulhydrater
- Komplekse kulhydrater, der indeholder naturlig stivelse
- Komplekse kulhydrater, der indeholder raffineret (forarbejdet) stivelse
- Simple kulhydrater
- Simple kulhydrater, der indeholder naturlig sukker
- Simple kulhydrater, der indeholder raffineret (forarbejdet) sukker
Eksempler på komplekse kulhydrater i mad, der indeholder naturlig stivelse, kan være:
- Bananer
- Bønner
- Brune ris
- Linser
- Havregryn
Komplekse kulhydrater i mad, der indeholder raffineret (forarbejdet) stivelse, kan være:
- Kager
- Pizza
- Hvidt brød
- Cerealer
- Hvide ris
Simple kulhydrater i mad, der indeholder naturlig sukker, kan være:
- Frugt
- Grøntsager
Simple kulhydrater i mad, der indeholder raffineret sukker, kan være
- Kager
- Chokolade
- Honning
- Pizza
- Sodavand
- Slik
Forskellen på komplekse og simple kulhydrater
Alle kulhydrater omdannes til glukose, når de fordøjes. Glukosen transporteres rundt i kroppen via blodet og omformes til energi af kroppens celler.
Komplekse kulhydrater forsyner cellerne med en langsommere og mere langstrakt frigørelse af energi end de simple kulhydrater.
Dette betyder i praksis at de komplekse kulhydrater er sundere end de simple kulhydrater.
Kulhydrater i forarbejdede madvarer
Sukker er det mest udbredte og anvendte form for kulhydrat i fødevareindustrien, hvilket skyldes, at sukker er en vigtig indgrediens i et utal af forarbejdede madvarer.
Undersøgelser viser, at omkring halvdelen af vores sukkerforbrug udgør ”usynligt” sukker i forarbejdede madvarer (dvs. sukker vi ikke selv tilsætter). Typiske eksempler på sådanne mad- og drikkevarer er:
- Sodavand
- Saftevand
- Kager
- Slik
Kulhydrater i naturlige madvarer
Kulhydrater i form af sukker findes i en lang række naturlige madvarer såsom:
- Mælk (laktose/mælkesukker)
- Frugt (fruktose)
- Sukkerroer (sukrose)
Kulhydrater i form af stivelse: findes i alle kornprodukter samt rod- og knoldplanter. Madvarerne i denne gruppe inkluderer:
- Brød
- Pasta
- Ris
- Nudler
- Couscous
- Kartofler
- Søde kartofler
Kulhydrater i form af kostfibre: opdeles i opløselige og uopløselige (i vand) fibre og findes i de fleste vegetabilske madvarer såsom:
- Frugt
- Grøntsager
- Bælgfrugter
- Fuldkornsprodukter
Kombinerede kulhydrater i mad
Mange madvarer indholder en kombination af flere forskellige kulhydrater. Fuldkornsrugbrød indeholder f.eks. både kulhydrater i form af stivelse samt opløselige og uopløselige fibre.
Kulhydrater i mad: Top 10
Her er en liste med 10 almindelige madvarer, der indeholder mange kulhydrater:
100 gram madvare | Gram kulhydrater |
Sukker | 99.9 |
Cornflakes, frosted | 88 |
Kartoffelmos, pulver | 85,5 |
Fladbrød | 84 |
Honning | 82 |
Rugbrød | 84 |
Ris, parboiled | 79 |
Hvedemel | 75,7 |
Brune bønner, tørrede | 63,4 |
Popcorn | 63 |
Se en komplet liste over indholdet af kulhydrater i alle madvarer på fødevaredatabankens hjemmeside her
Relaterede artikler: proteinrig kost, fedtstoffer, kolesteroltal, kolesterolsænkende medicin bivirkninger
Test dig selv

Tema om D-vitamin
