Der findes 3 typer kylhydrater: fibre, sukker og stivelse
Om kulhydrater i mad
For supplerende information om kulhydraters kvalitet henvises til artiklen: glykæmisk indeks
Generelt om kulhydrater i mad
Kulhydrater er af hovedbestanddelene i alle madvarer (og i mange drikkevarer) sammen med de to andre bestanddele:
- Proteiner
- Fedt
Kulhydraterne i maden opdeles i 3 hovedkategorier:
- Sukker
- Stivelse
- Kostfibre
Komplekse og simple kulhydrater
En anden måde at kategorisere kulhydraterne i maden på, er ved at opdele dem i:
- Komplekse kulhydrater
- Komplekse kulhydrater, der indeholder naturlig stivelse
- Komplekse kulhydrater, der indeholder raffineret (forarbejdet) stivelse
- Simple kulhydrater
- Simple kulhydrater, der indeholder naturlig sukker
- Simple kulhydrater, der indeholder raffineret (forarbejdet) sukker
Eksempler på komplekse kulhydrater i mad, der indeholder naturlig stivelse, kan være:
- Bananer
- Bønner
- Brune ris
- Linser
- Havregryn
Komplekse kulhydrater i mad, der indeholder raffineret (forarbejdet) stivelse, kan være:
- Kager
- Pizza
- Hvidt brød
- Cerealer
- Hvide ris
Simple kulhydrater i mad, der indeholder naturlig sukker, kan være:
- Frugt
- Grøntsager
Simple kulhydrater i mad, der indeholder raffineret sukker, kan være
- Kager
- Chokolade
- Honning
- Pizza
- Sodavand
- Slik
Forskellen på komplekse og simple kulhydrater
Alle kulhydrater omdannes til glukose, når de fordøjes. Glukosen transporteres rundt i kroppen via blodet og omformes til energi af kroppens celler.
Komplekse kulhydrater forsyner cellerne med en langsommere og mere langstrakt frigørelse af energi end de simple kulhydrater.
Dette betyder i praksis at de komplekse kulhydrater er sundere end de simple kulhydrater. Det skyldes ligeledes, at de komplekse kulhydrater som en generel tommelfingerregel indeholder flere vitaminer, mineraler og amonisyrer end de simple kulhydrater.
Kulhydrater i forarbejdede madvarer
Sukker er det mest udbredte og anvendte form for kulhydrat i fødevareindustrien, hvilket skyldes, at sukker er en vigtig indgrediens i et utal af forarbejdede madvarer.
Undersøgelser viser, at omkring halvdelen af vores sukkerforbrug udgør ”usynligt” sukker i forarbejdede madvarer (dvs. sukker vi ikke selv tilsætter). Typiske eksempler på sådanne mad- og drikkevarer er:
- Sodavand
- Saftevand
- Kager
- Slik
En vej til et godt eller bedre helbrede, er at skære end på både forarbejdede fødevarer og sukker, og erstatte dem med hjemmelavet (eller sund) mad, som er rigere på de komplekse kulhydratter, og har en række andre sundhedsfordele.
Kulhydrater i naturlige madvarer
Kulhydrater i form af sukker findes i en lang række naturlige madvarer såsom:
- Mælk (laktose/mælkesukker)
- Frugt (fruktose)
- Sukkerroer (sukrose)
Kulhydrater i form af stivelse: findes i alle kornprodukter samt rod- og knoldplanter. Madvarerne i denne gruppe inkluderer:
- Brød
- Pasta
- Ris
- Nudler
- Couscous
- Kartofler
- Søde kartofler
Kulhydrater i form af kostfibre: opdeles i opløselige og uopløselige (i vand) fibre og findes i de fleste vegetabilske madvarer såsom:
- Frugt
- Grøntsager
- Bælgfrugter
- Fuldkornsprodukter
Kombinerede kulhydrater i mad
Mange madvarer indholder en kombination af flere forskellige kulhydrater. Fuldkornsrugbrød indeholder f.eks. både kulhydrater i form af stivelse samt opløselige og uopløselige fibre.
Kulhydrater i mad: Top 10
Her er en liste med 10 almindelige madvarer, der indeholder mange kulhydrater:
100 gram madvare | Gram kulhydrater |
Sukker | 99.9 |
Cornflakes, frosted | 88 |
Kartoffelmos, pulver | 85,5 |
Fladbrød | 84 |
Honning | 82 |
Rugbrød | 84 |
Ris, parboiled | 79 |
Hvedemel | 75,7 |
Brune bønner, tørrede | 63,4 |
Popcorn | 63 |
Se en komplet liste over indholdet af kulhydrater i alle madvarer på fødevaredatabankens hjemmeside her
Relaterede artikler: proteinrig kost, fedtstoffer, kolesteroltal, kolesterolsænkende medicin bivirkninger
Kilder og relevante eksterne links
- Kulhydrater omdannes under fordøjelsen til glukose, som via blodbanen forsyner kroppens celler med energi.
- Hvor komplekse kulhydrater sørger for en langstrakt energiforsyning, opbruges simple kulhydrater væsentligt hurtigere.
- Se en oversigt over hvilke fødevarer der indeholder hhv. simple og komplekse kulhydrater.