Mavesyre

 • Mavesyre spiller en vigtig rolle i vores fordøjelsessystem. Uden mavesyre ville vi ikke kunne fordøje føde.
 • For lidt eller for meget mavesyre kan medføre fordøjelsesproblemer såsom oppustethed eller halsbrand.
 • Det mest almindelige problem forbundet mavesyre er, at mavesyren løber tilbage i spiserøret og forårsager halsbrand eller sure opstød.

 

Mavesyre er generende

 

Udsving i mængden af mavesyre kan være generende

 

 

 

Følgende produkter anbefales mod problemer med mavesyre:

 

 

 

 

Hvad er mavesyre?

 

Mavesyre er et sekret, der produceres i maven sammen med forskellige enzymer. Mavesyren og enzymerne er nødvendige for, at fordøjelsessystemet kan fordøje føde korrekt.

 

Mavesyre består primært af små mængder saltsyre og større mængder kaliumklorid og natriumklorid. Mavesyre har en pH-værdi mellem 1 og 3, hvilket betyder, at den er kemisk sur. Ubalance i mavesyren betyder, at man enten har for lidt- eller for meget mavesyre; begge tilstande er forbundet med ubehag og irritation.

 

Ubalance i mavesyren kan være et symptom på mere alvorlige sygdomme eller tilstande. Desuden kan ubalancen i sig selv medføre helbredsmæssige problemer. Man bør derfor være opmærksom på ændringer i mavesyrens balance og opsøge læge, hvis der er tilbagevendende problemer.

 

Mavesyre produceres af forskellige dele af fordøjelsessystemet i en “trin-for-trin” model. Man kan opdele produktionen af mavesyre i 3 dele:

 

 • Den cephale fase (30% af mavesyren produceres)
 • Den gastriske fase (60% af mavesyren produceres)
 • Den intestinale fase (10% af mavesyren produceres)

 

Produktionen af mavesyre i den cephale fase stimuleres af antagelsen af at spise, lugte samt smagen af mad. I den gastriske fase stimuleres udskillelsen af mavesyre af mavesækkens udvidelse pga. føde. Produktionen af proteiner under fordøjelsen forøger yderligere udskillelse af mavesyre i denne fase. I den intestinale fase stimuleres udskillelsen af mavesyre som følge af tyndtarmens udvidelse.

 

Der findes flere forskellige tilstande og behandlingsmuligheder, der kan ændre den normale koncentration af mavesyre. Eksempler herpå kan være autoimmune sygdomme, antacida, perniciøs anæmi, mavekræft, atrofisk gastritis, strålebehandling m.fl.

 

 

Symptomer på for lidt mavesyre

 

At have for lidt mavesyre kan medføre adskillige symptomer, fordi:

 

Mangel på mavesyre resulterer i ringere fordøjelse af føde → Når større mængder ufordøjet føde befinder sig i mavesækken, vokser bakterierne i antal → Dette medfører ubalance i bakteriefloraen, hvilket mindsker kroppens evne til at optage næringsstoffer → Idet den lave mængde mavesyre forhindrer et optimalt optag af næringsstoffer, opstår der en mangel på næringstoffer på trods af, at man spiser sundt og i rette mængder → Længerevarende mangel på næringsstoffer kan forårsage mere alvorlige helbredsmæssige tilstande

 

Mangel på næringsstoffer er et af de mere alvorlige symptomer på, at man har for lidt mavesyre. Alle andre symptomer på lave mængder mavesyre opstår pga. tilstedeværelsen af ufordøjet føde i mavesækken. Disse symptomer kan være:

 

 

 

 

Symptomer på for meget mavesyre

 

Modsat lave mængder mavesyre er symptomerne på at have for meget mavesyre ubehagelige og generende. Typiske symptomer kan være fordøjelsesproblemer eller en sur smag i munden. Irritabel tyktarm (IBS) er en af de almindelige årsager til, at mængden af mavesyre forøges.

 

Refluks

 

Mavesyre i spiserøret kaldes også gastroøsofageal refluks (GERD) og opstår, når mavesyre løber tilbage i spiserøret. Resultatet heraf er halsbrand eller en sur smag i munden som beskrevet ovenfor. Andre symptomer inkluderer opkast, tør hoste synkebesvær.

 

Mavesyre i spiserøret skyldes typisk problemer med lukkemusklen nederst i spiserøret (som aflukker forbindelsen til mavesækken).

 

Læs evt. mere om mavesyre i spiserøret her

 


 

Følgende produkter anbefales mod problemer med mavesyre:

 

 


 

7 råd mod for meget mavesyre

 

Hvis du har for meget mavesyre, kan du prøve følgende:

 

 1. Spis mindre portioner oftere (f.eks. 5 små måltider fremfor 3 store)
 2. Prøv at ændre eller omlægge kosten (ris, brød og pasta kan muligvis hjælpe ved for meget mavesyre)
 3. Undgå fed mad
 4. Overspis ikke
 5. Undgå eller begræns indtaget af alkohol
 6. Sid op når du spiser og forbliv siddende i mindst 45 min. efter måltidet (læg dig ikke ned!)
 7. Prøv evt. at hæve hovedgærdet på din seng

 

Herudover skal man være opmærksom på, at mange drikkevarer påvirker mængden af mavesyre betydeligt. Især drikkevarer der indeholder alkohol såsom øl og vin, kan være direkte årsager til, at man har for meget mavesyre.

 

Hvornår bør man opsøge læge?

 

Både høje og lave niveauer af mavesyre er irriterende og frustrerende. De kan få dig til at føle dig syg og forhindre dig i at leve et normalt sundt liv.

Herudover kan begge mavesyreniveauer over længere tid indikere eller medføre mere alvorlige helbredsmæssige tilstande.

 

Derfor er det vigtigt, at du opsøger læge, hvis du oplever symptomer på ubalance i mavesyren. Rettidig og korrekt behandling hjælper maven til at genoprette det sunde mavesyreniveau og forhindre yderligere komplikationer. Desuden vil sund kost og motion hjælpe til, at man bedres hurtigt.

 

 


 

Følgende produkter anbefales mod problemer med mavesyre:

 

 


 

 

Relaterede artikler: refluks behandlingmavesyre i spiserøret, hæshed