Ømme testikler

  • Blot et lille slag eller stød på testiklerne kan forårsage ulidelig smerte, da testiklerne er yderst følsomme. Smerteudløsende situationer kan f.eks. være sport eller uheld.
  • Hvis smerterne opstår af sig selv uden fysiske traumer, kan ømme testikler meget vel være tegn en alvorlig lidelse eller tilstand.
  • Hvis ømheden ikke går væk i løbet af få dage, bør du opsøge læge.

 

Ømme testikler er normalt ikke tegn på alvorlige tilstande

 

 

 

 

Generelt om ømme testikler

 

At have ømme testikler er ikke blot ubehageligt og til ulejlighed; det kan være et alvorligt problem – eller et symptom herpå.

 

At ens testikler er ømme, er et klart signal fra kroppen om, at der er noget galt. Idet testiklerne i forvejen og generelt er meget følsomme, kan det dog være svært at vide, hvad der er galt, når tesiklerne føles ømme. Hvis ikke ømheden i testiklerne skyldes et slag, sår el.lign., er ømheden som regel et tegn på, at der er noget galt i området mellem nyrerne og urinrøret.

 

Udover de gener man kan have når man sidder ned eller står op, kan der nemlig være dybereliggende årsager forbundet med ømme testikler. Hvis man får en piercing i pungen, vil det ofte medføre ømhed i et par dage.

 

Det anbefales, at man opsøger en læge eller specialist, hvis man over længere tid døjer med ømme testikler. Ligeledes bør man altid reagere, hvis man føler, at det er en gene.

 

 

Diagnosticering

 

Umiddelbart lyder det ret simpelt at diagnosticere ømme testikler (hvis de er ømme, er de ømme!), men årsagen kan straks være sværere at diagnosticere. Ofte kender man selv årsagen, hvis man har faldet og fået et slag på testiklerne. Men nogle gange kan den underliggende årsag være sygdom.

 

Almindeligvis er hævede testikler et tegn på, at der er noget galt. Det samme gælder, hvis testiklerne bløder. I begge tilfælde bør man straks opsøge læge.

 

Generelt tilrådes det altid, at man opsøger en læge eller specialist på området, såfremt man føler, at der er noget galt med ens testikler.

 

Alvorlige sygdomme såsom testikelkræft kan manifestere deres symptomer i form af ømhed, hævelser eller smerter i testiklerne, og man bør ikke lade stå til eller bagatellisere nogle former for unormale ømheder eller smerter i testiklerne.

 

 

Tilstandens varighed

 

Hvis man har fået slag, eller er faldet, og har slået testiklerne – på den ene eller anden måde – vil ømheden i testiklerne typisk vare i flere dage.

 

Ømme testikler kan nedsætte mobiliteten kraftigt, ligesom det kan være besværligt at sidde ned. At cykle eller gå med (under)tøj, der strammer, kan også være svært indtil ømheden forsvinder. Desuden vil  ømme testikler sandsynligvis føre til manglende sexlyst – eller i hvert fald en kraftig nedsættelse af denne.

 

Hvis ikke der tale om blødende eller hævede testikler, kan man tillade sig at vente ca. 72 timer, før det er nødvendigt at opsøge læge.

 

Hvis man finder en knude eller form for ansamling, der hvor man slået sig, bør man straks opsøge læge. Det samme gælder, hvis man oplever andre symptomer end ømhed i testiklerne.

 

 

Forholdsregler

 

Tilbagevendende ømhed i testiklerne er ikke relateret til en bestemt sygdom eller et helbredsmæssigt problem. Det vil i reglen hænge sammen med en form for overbelastning eller et for højt tryk på testiklerne.

 

En typisk årsag er lange cykelture. Her kan den tilbagevendende ømhed, undgås ved at udskifte cykelsadlen, eller ved at ændre måden hvorpå man cykler. Desuden kan det være en god ide, at bruge skridtbeskytter ved f.eks. kontaktsport.

 

 

Relevante artikler: urinblæren