Dårlig fordøjelse

 • Dårlig fordøjelse hænger uløseligt sammen med kost og livsstil.
 • Udover kost- og livsstilsændringer findes der en række husråd og produkter, der kan afhjælpe dårlig fordøjelse. Især pebermynte-tabletter er virksomme.
 • I denne artikel har vi samlet de 10 bedste råd mod dårlig fordøjelse!

 

Hvad gør man ved en dårlig fordøjelse?

 

Følgende produkter anbefales mod dårlig fordøjelse:

 

 

Naturlægemidlerne ovenfor er godkendt af Lægemiddelstyrelsen til behandling af fordøjelsesproblemer.

 

 

 

10 råd mod dårlig fordøjelse

 

1) Drik rigeligt med vand! Et tilstrækkeligt væskeindtag er essentielt for, at en stor del af kroppens processer fungerer ordentligt – herunder fordøjelsen. For god ordens skyld skal det nævnes, at kun rent vand tæller – vand med brus, sodavand, kaffe, the osv. afhjælper på ingen måde en dårlig fordøjelse!

 

2) Spisevaner: Vær opmærksom på dine spisevaner – de har stor betydning for din fordøjelse. Generelt tilrådes det, at man spiser i et stille og roligt tempo og undgår at tale under måltidet. Dårlige spisevaner kan inkludere:

 

 • At sluge (for meget) luft
 • At spise for hurtigt
 • At overspise
 • At sluge maden
 • Ikke at tygge maden ordentligt (læs videre)

 

3) Husk at tygge maden! At tygge maden grundigt har to fordele i forhold til den dårlig fordøjelse:

 

 • Når man tygger maden, bliver dens konsistens mere let-fordøjelig
 • Når man tygger, producerer maven mavesyre, hvilket er det bedste middel mod dårlig fordøjelse

 

 

4) Før en mad-dagbog: I mange tilfælde kan en dårlig fordøjelse afhjælpes ved at føre en mad-dagbog; dvs. en logbog over ALLE de fødevarer, man indtager i løbet af en dag. I de fleste tilfælde er man allerede efter 1-2 uger i stand til at identificere de fødevarer, der skaber grundlaget for den dårlige fordøjelse. Hvis ikke man umiddelbart kan udpege ”synderen”, kan man anvende udelukkelsesmetoden: Prøv at fjerne én fødevare fra din dagligdag ad gangen – når den dårlige fordøjelse bedres eller forsvinder, har du fundet det/de produkter, der medfører problemerne.

 

5) Spis fiberrigt: Kostfibre er meget vigtige for at hele tarm- og fordøjelsessystemet fungerer optimalt (ligesom en generel sund kost er vigtig). Kostfibre findes typisk i grøntsager og ”grove” fødevarer såsom:

 

 • Brød – især rugbrød
 • Havregryn og kerner
 • Gulerødder og kartofler
 • Ris, linser og bælgfrugter
 • Bananer, appelsiner, æbler og pærer
 • Tørre frugter såsom dadler, finer, rosiner og svesker

 

6) Tarmfloraen: I lidt mere sjældne tilfælde skyldes dårlig fordøjelse en ubalance i tarmfloraen eller i de øvrige bakterier i fordøjelsessystemet. Hvis man har mistanke herom, kan man prøve at spise probiotiske mælkeprodukter som feks. probiotisk youghurt. Typiske symptomer på bakteriel ubalance i fordøjelseskanalen er oppustethed og/eller diarre.

 

7) Æblecidereddike: Selvom der ikke findes nogle videnskabelig dokumentation for, at æbleeddike kan afhjælpe dårlig fordøjelse, har nogle mennesker held med eddiken i kampen mod det dårlige fordøjelsessystem. Tanken bag dette gamle husråd er, at eddiken stimulerer syre-niveauerne i maven og derved kan genoprette normale tilstande i fordøjelsessystemet. Anbefalet æblecidereddike kan købes her

 

8) Pebermynte: Et andet godt husråd er pebermynte. Denne urt har længe været brugt mod maveproblemer – på tværs af kulturer og landegrænser – og skulle have en afhjælpende effekt på en dårlig fordøjelse. Obbekjærs Pebermynte Tabletter er endda godkendt til behandling af fordøjelsesproblemer af Lægemiddelstyrelsen!

 

9) Fødevareallergi: Mange mennesker lider af mindre – nogle gange uopdagede – fødevareallergier, som viser sig i form af et dårligt fordøjelsessystem. De mest almindelige fødevareallergier er laktoseintolerans (mælkesukker-intolerans) og allergi over for nødder.

 

10) Gå til lægen! Hvis ikke du selv er i stand til at få bugt med den dårlige fordøjelse, bør du gå til lægen. Dette gælder også, hvis du oplever meget generende symptomer såsom smerter, længerevarende diarre eller tilbagevendende perioder med oppustethed og luft i maven.

 


 

Følgende produkter anbefales mod fordøjelsesproblemer:

 

 

Naturlægemidlerne ovenfor er godkendt af Lægemiddelstyrelsen til behandling af fordøjelsesproblemer.

 


 

Relaterede artikler: diarre, oppustet mave, ingefær tehvidløg, bugspytkirtelbetændelse