Pletblødninger

  • Pletblødninger - også kaldet 'metroagi' - er blodtab i mindre mængder. Selvom der generelt ikke findes en specifik årsag til blødningerne, er de ofte relaterede til graviditet.
  • Hvis pletblødningen ikke er forbundet med graviditet, kan tilstanden være tegn på en underliggende lidelse - som f.eks. kønssygdomme.
  • I værste fald kan pletblødninger være tegn på celleforandringer i livmoderhalsen, hvilket kan være et forstadie til livmoderhalskræft.

 

 

For supplerende om pletblødning henvises til artiklerne: blødning fra skeden, blødning ved samleje

 

Anbefalede tamponer og trusseindlæg kan købes her

 

 

 

Hvad er pletblødninger?

 

Pletblødninger er mindre blødninger, der typisk vises i trusserne eller på sengetøjet i form af små pletter (deraf navnet!). På fagsprog kaldes pletblødninger metroragi.

 

Forskellen på en regulær blødning og en pletblødning er mængden af blod. Ved pletblødninger tabes der i reglen en meget lille mængde blod.

 

Det er ikke altid muligt at finde en specifik årsag til pletblødninger, men de er som oftest forbundet med graviditet.

 

Det bør nævnes, at pletblødninger i langt de fleste tilfælde ikke er tegn på noget specielt, og at man derfor ikke bør bekymre sig. I nogle tilfælde kan pletblødninger dog være symptomer på en sygdom el.lign., og man bør derfor altid være opmærksom herpå.

 

 

Pletblødning uden for graviditet

 

Pletblødninger behøver ikke være forbundet med graviditet – selvom de som oftest er det. Der kan være flere forskellige årsager til pletblødning uden for graviditeten. En typisk årsag er infektioner som f.eks. kønssygdomme (klamydia, herpes osv.). Herudover kan denne type pletblødninger generelt opdeles i to kategorier:

 

Samleje

 

Pletblødning under- og efter samleje er typisk forbundet med en sygdom eller tilstand, og det tilrådes at man opsøger læge eller en gynækolog mhb. på at blive undersøgt. Pletblødningerne ved samleje kan skyldes flere ting, blandt dem kan nævnes:

 

 

Tidsrummet mellem menstruationerne

 

Pletbødning i tidsrummet mellem menstruationerne hænger typisk sammen med en tilstand i livmoderen, livmoderhalsen eller på æggestokkene. Typisk vil der være tale om mindre alvorlige tilstande som f.eks. ovariecyster og vandcyster eller infektioner som f.eks. underlivsbetændelse.

 

Der dog altid en fare for, at det er svær dysplasi (et forstadie til livmoderhalskræft), eller at det rent faktisk er livmoderhalskræft (invasivt karsinom). Der er også en chance for at det er æggestokkræft.

 

Pletblødning kan også være relateret til hormonforstyrrelser eller hormonbehandling.

 

Pletblødning uden for graviditeten kan også opstå i forbindelse med, at man har gennemgået en såkaldt “smear”-prøve, som er en celleprøve, man bruger til at undersøge livmoderhalsen for kræft, vandcyster og lignende.

 

Infektioner

 

Infektioner kan opstå såvel under- som uden for graviditet. Vaginale infektioner (som f.eks. skedesvamp eller bakteriel vaginose) eller seksuelt overførte infektioner (som f.eks. klamydia, herpes) kan medføre betændelse eller irritation på livmoderhalsen.

 

 

Pletblødninger under graviditet

 

Hvis man oplever pletblødninger under graviditeten bør man straks kontakte lægen. Selvom det viser sig, at pletblødningen har årsager af mindre betydning, er det vigtigt at være sikker, idet det kan være symptom på noget alvorligt.

 

Hvad din læge eller behandler vælger at gøre i den pågældende situation, kan være forskelligt og individuelt. Typisk vil man skulle gennemgå fysiske undersøgelser, ultralyd samt blodprøver for at sikre, at babyen har det godt samt for at udelukke samtlige komplikationer.

 

Hvis pletblødningen ikke stopper, men decideret bløder (se forskellen på blødning og pletblødning) og man ikke kan få kontakt til lægen, skal man tage på hospitalet.

 

Sex

 

Mere blod flyder til livmoderhalsen under graviditet, så det er ikke unaturligt eller unormalt at pletbløde under- eller efter samleje. Polypper på livmoderhalsen kan også medføre pletblødninger.

 

Undersøgelse af underlivet eller smear

 

Hvis du har gennemgået en underlivsundersøgelse eller en “smear”-prøve (celleprøve), vil der typisk forekomme pletblødning efterfølgende.

 

Tegn på graviditet

 

Meget tidligt i graviditeten – måske endda inden man selv er klar over, at man er gravid – kan pletblødning optræde.

 

Abort

 

Pletblødning kan være et tegn på abort. Dette især hvis man samtidig oplever kramper- eller smerter i maveregionen.

 

Næsten 25% af gravide kvinder pletbløder, og ca. halvdelen af dem aborterer. Chancerne er dog over 90% for, at graviditeten fuldføres, hvis ultralydsscanningen mellem uge 7 og uge 11 viser en normal hjerterytme hos fostret.

 

2. og 3. trimester

 

I 2. og 3. trimester pletblødning være et tegn på:

 

  • Moderkagen løsrives fra livmoderen (placenta previa eller placenta abrution)
  • En sen abort (mellem 13 uger og midtvejs i graviditeten)
  • For tidlig fødsel (midtvejs til uge 37)

 

Efter uge 37 skyldes pletblødning som regel, at livmoderhalsen klargøres til fødslen.

 

 

Anbefalede tamponer og trusseindlæg kan købes her

 

 

Relevante artikler: celleforandringer i livmoderhalsen, celleforandringer i underlivet, keglesnit, ufrivillig abort