Stiv nakke

Sidst redigeret af redaktionen den 14.04.2022
Fagligt godkendt af læge (dr. med.) James Devi

 

En stiv nakke

 

Der kan være mange årsager til at man føler sig stiv i nakken

(Klik på billedet for større version)

 

 

For supplerende information henvises til artiklen: smerter og ondt i nakken

 

Følgende produkter anbefales til behandling af stiv nakke:

 

Du kan se flere produkter til behandling af stiv nakke her

 

 

 

Generelt om stiv nakke

 

En stiv nakke indebærer anspændthed, stramhed og stivhed i de muskler, som understøtter nakken. En stiv nakke medfører, at man ikke kan bøje nakken og har begrænset bevægelighed i nakken.

 

Nakkens muskler og knogler bærer hovedets vægt og understøtter enhver bevægelse af hovedet. En stiv nakke kan opstå af sig selv eller ved nakkesmerter. Disse smerter kan stamme fra hvilken som helst struktur i nakken. En sådan struktur kan f.eks. være:

 

 • Nakkehvirvler eller muskler i den øverste del af ryggen
 • Blodårer i nakken
 • Lymfeknuder

 

 

Årsager til en stiv nakke

 

Årsagerne til stivhed i nakken kan variere meget. Følgende er mulige årsager til en stiv nakke:

 

 • At sove på en uhensigtsmæssig måde (f.eks. med en dårlig hovedpude. Det kan være uhensigtsmæssigt, at sove med en pude, der er for høj, da det strækker nakken)

 

 • En pludselig drejning af nakken (f.eks. et vrid. Både i dagligdagsaktiviteter, på arbejde eller i trænings- eller sportssammenhænge bør man gå efter ikke at strække nakken hurtigere end hvad kroppen kan følge med til)

 

 • Stress (som kan medføre anspændthed og dermed stivhed i nakkemusklerne – dette skyldes muskelspændinger, som kan lindres med massage, stresshåndtering, sund livsstil med motion mm.)

 

 • Nakkeskader (på engelsk whiplash – sker f.eks. ved en bilulykke eller i andre uheld hvor man har hurtige bevægelser frem og tilbage med nakken. Hvis du er i tivl om om du har piskesmæld bør du søge læge – det er en skade, der kan )

 

 

 • Hjernebetændelse (encefalitis – en alvorlig inflammation, som rammer hjernen)

 

 

 • Hjernehindeblødning (subarachnoidal blødning)

 

 • Bechterews sygdom (også kaldet Morbus bechterew eller spondylitis ankylopoietica – medfører bl.a. manglende evne til at bevæge en del af nakkehvirvlerne)

 

 • Forstuvning af nakken (som kan opstå sammen med nakkersmerter, let hævelse og begrænset bevægelsesevne – sørg i så fald for at hvile nakken så meget som muligt)

 

 • Kronisk leddegigt (Reumatoid artritis)

 

 • Torticollis (en deformitet af nakken forårsaget af en forkortning af nakkemusklerne. Denne tilstand får hovedet til at hælde til den berørte side med hagen pegende til den anden side.)

 

 

Diagnose

 

Ligesom årsagerne til en stiv nakke, kan symptomerne på stivhed i nakken kan variere meget. I det hele taget kan stivhed i nakken varerie lige fra mindre gener til voldsomme nakkesmerter og manglende evne til at bevæge eller bøje nakken.

 

Ved diagnostisering af en stiv nakke, tager lægen som regel udgangspunkt i din sygdomshistorik samt begivenhederne der fandt sted, umiddelbart inden stivheden i nakken begyndte.

 

Hvis der er en mulighed for, at du har meningitis eller hjernehindeblødning, er en akut behandling nødvendig, da disse tilstande er livstruende.

Røntgenundersøgelser, blodprøver, rygmarvsundersøgelser og muligvis CT-scanning eller MR-scanning kan foretages for at finde og evaluere den potentielle årsag til den stive nakke.

 

 

Behandling af en stiv nakke

 

Behandling af en stiv nakke afhænger af årsagen og alvorligheden af tilstanden. En stiv nakke der skyldes en forkert soveposition, er f.eks. langt fra ligeså farlig eller akut, som en stiv nakke der skyldes meningitis.

 

Her kan du se nogle eksempler på eventuelle behandlingsmuligheder efter en diagnose af årsagerne:

 

 • En stiv nakke som følge af en dårlig soveposition: Skift evt. hovedpude, mandraseller seng.

 

 • En stiv nakke som følge af en (ikke livstruende) skade: Fysioterapi, smertestillende medicin, varme og kolde omslag. Skader på nakken kan desuden støttes vha. en nakkekrave.

 

 • En stiv nakke som følge af stress: Konsultér en behandler, som kan lære dig teknikker til at håndtere stress

 

 • En stiv nakke som følge af en livsttruende infektion eller skade: Lægehjælp, hospitalsindlæggelse og akut operation kan være nødvendig. Almindeligvis vil patienten overvåges. Desuden kan ilt, intravenøse væsker eller antibiotika gives.

 

 

Anbefalede produkter

 

Følgende produkter anbefales til behandling af stiv nakke:

 

Du kan se flere produkter til behandling af stiv nakke her

 

Relaterede artikler: hold i nakken, diskusprolaps i nakken

 

Kilder og relevante eksterne links

Leave a Comment