Depressionstest

Sidst redigeret af redaktionen den 14.04.2022
Fagligt godkendt af læge (dr. med.) James Devi
depression test  

Kriterierne for at tage depressionstesten

 
  • Spørgsmålene i depressionstesten skal besvares med udgangspunkt i de seneste 2 uger af dit liv
  • Du bedes besvare alle spørgsmål (ellers giver testen et misvisende resultat)
 
Hele tiden Det meste af tiden Lidt over halvdelen af tiden Lidt under halvdelen af tiden Lidt af tiden På intet tidspunkt
Har du følt dig trist til mode, ked af det?
Har du manglet interesse for dine daglige gøremål?
Har du følt at du manglede energi og kræfter?
Har du haft mindre selvtillid?
Har du haft dårlig samvittighed eller skyldfølelse?
Har du følt, at livet ikke var værd at leve?
Har du haft besvær med at koncentrere dig, f.eks. at læse avis eller følge med i fjernsyn?
Har du følt dig rastløs?
Har du følt dig mere stille?
Har du haft besvær med at sove om natten?
Har du haft nedsat appetit?
Har du haft øget appetit?

Sværhedsgrader af depression

 

Hvis man mistænker, at man lider af depression og går til lægen med den bekymring, vil lægen give en en række spørgsmål, hvor man får et vidst antal ‘point' baseret på ens svar. Her er det graden af symptomer – om man i lav eller høj grad døjer med diverse symptomer – som afgør hvilket tal man lander på. Tallet afgør hvilken form for behandling lægen vil anbefale. Ligeledes kan man med en bestemt ‘score' få henvisning til psykolog og/eller psykiater.

 

Her er de forskellige kategoriseringer:

 

  • Let depression: 20-24 point; dvs. mindst 2 kernesymptomer og 2 ledsagesymptomer

 

  • Moderat depression: 25-29 point; dvs. mindst 4 ledsagesymptomer og 2 ledsagesymptomer

 

  • Svær depression: 30-50 point; dvs. samtlige 3 kernesymptomer samt mindst 5 depressive ledsagesymptomer

 

Under 20 point tælles ikke som en depression, men derfor kan man godt føle sig nedtrykt fra tid til anden.

 

Om depressionstesten ovenfor

 

Ovenstående depressionstest tager udgangspunkt i ICD-10-kriterierne, som er standarden i Danmark og de fleste andre europæiske lande.

 

Spørgeskemaets 3 første spørgsmål tangerer kernesymptomer, mens de sidste 7 spørgsmål vedrører ledsagesymptomer. Selvom spørgsmål 8 og 10 hver har to spørgsmål, skal både a) og b) besvares. Kun svaret med den højeste score tæller

 

ICD-10 algoritmen i testen er konstrueret således, at man mindst skal have hhv. 2 depressive kernesymptomer og 2 ledsagesymptomer for at få stillet diagnosen depression.

 

Om depressionstests generelt

 

Depression er blevet en folkesygdom. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO bliver depression den største sundhedsmæssige udfordring inden for en overskuelig fremtid.

 

Ofte er depression tabubelagt og forbliver derfor i mange tilfælde udiagnosticeret. Uden behandling forværres depression, hvilket er en medvirkende årsag til, at lidelsen fører til tab af livskvalitet og leveår.

Derfor er en depressionstest en kærkommen mulighed for at teste sig selv og således hurtigt opsøge professionel hjælp, inden lidelsen når at udvikle sig yderligere.

 

På verdensplan findes der to store anerkendte sæt af diagnostiske kriterier, der gælder som universel international standard for diagnosticering af depression og dens sværhedsgrader.

 

  • DSM-IV: I USA anvendes Diagnotic and Statistical Manual of Mental Disorders – 4. udgave (DSM-IV), som er publiceret af American Psychiatric Association

 

  • ICD-10: Danmark og størstedelen af de europæiske lande tager udgangspunkt i de diagnostiske kriterier, som er fastlagt i Verdenssundhedsorganisationen WHOs International Classification of Desease – 10. udgave (ICD-10).