Fødder

 • Menneskets fødder er biomekaniske mesterværker. Fødderne hjæper os med at holde balancen og at bære vægt.
 • Fødderne er mere eller mindre uundværlige. Derfor er det vigtigt, at vi holder vores fødder sunde.
 • Se vores 10 råd til sundere fødder i artiklen nedenfor!

 

Fødder hos en kvinde

 

Fødderne går langt på en livstid

 

 

For supplerende information om fødder henvises til artiklerne: hævede fødder, kolde fødder

 

 

 

Generel information

 

Menneskets fødder er omvandrende biomekaniske mesterværker, som de fleste tager for givet – indtil den dag hvor fødderne værker, smerter eller helt går til.

 

Et gennemsnitligt menneske går ca. 80.000 km. i løbet af en livstid; det svarer til at gå jorden rundt 2 gange, hvilket er langt for fødderne.

 

 

10 tips til sundere fødder

 

Her er 10 tips til at opretholde sunde fødder i dagligdagen:

 

 1. Hold øje med dine fødder og vær opmærksom på eventuelle ændringer i farve, tekstur og udseende.
 2. Oprethold god fodhygiejne; vask og tør fødderne – også mellem tæerne.
 3. Fugt huden. Varmt vejr og sko der ikke er tillukkede (som f.eks. sandaler), kan resultere i, at huden på fødderne mister fugt, hvilket kan medføre sprækker eller revner i huden (huden brister). Påfør evt. en fugtighedsmaske (almindeligvis til ansigtet) på fødderne inden du går i seng, og sov med strømper på (for at holde på fugten hele natten og undgå at glide/falde dagen efter).
 4. Køb sko i den rette størrelse. Husk på at skostørrelser kan variere: Forskellige fabrikanter bruger forskellige størrelser – særligt når skoene er produceret i udlandet (hvilket ca. 95% er). Køb og prøv sko sidst på dagen – når fødderne er mest udtrådte. Køb altid de sko, der er mest komfortable for dine fødder og tæer.
 5. Ignorér ALDRIG smerter i fødderne. Symptomer der forværres eller ikke forsvinder inden for en rimelig tidsperiode, bør undersøges af en læge eller en specialist (fodlæge).
 6. Klip tåneglene lige over eller følg den naturlige bue/kurve neglene har (hvis du har buen/kurven). Pas på med at klippe for meget af i hjørnerne af neglene, da dette kan medføre nedgroede negle. Fil i stedet nænsomt hjørnerne af neglene samt eventuelle skarpe kanter osv.
 7. Træn/motioner. Vandreture (selv almindelige gåture) er en god måde, at holde vægten under kontrol og virker i øvrigt som en naturlig fugtgiver til fødderne. Husk at gå med ordentligt fodtøj – især hvis du begiver dig ud på længere ture; herved undgår du skader som vabler, blæner osv. på fødderne.
 8. Udskift dine sko regelmæssigt; dine sko opsuger fugt fra fødderne, når du går. Derfor er det vigtigt, at man lader skoene tørre fuldstændig ud.
 9. Undgå at gå med bare fødder udendørs; herved undgår du skader og infektioner. De fleste menneskers fødder har desværre vænnet sig af med at være bare.

   

 10. Beskyt fødderne med solcreme, når du er på stranden, har bare fødder eller går med sandaler. Der er få solskoldinger, der er værre end solskoldninger på fødderne.

 

 

Fakta

 

To omfattende amerikanske undersøgelser (foretaget af The Foot Health Foundation of America og American Podiatric Medical Association [to foreninger med speciale i fødder og gang]) bekræfter de gavnlige effekter på menneskets helbred ved regelmæssige gåture.

 

Den første undersøgelse fulgte 707 ikke-rygende, pensionerede mænd i alderen 61 – 81 år i et program kaldet Honolulu Heart Program. Undersøgelsen viste, at regelmæssige gåture sænker risikoen for døden som følge af kræft og kardiovaskulære sygdomme – og forlænger derved livet generelt. En forøgelse af de daglige gåture fra 1,5 km. til 3 km. gav endnu bedre resultater.

 

Den anden undersøgelse fulgte næsten 16.000 sunde og raske mænd og kvinder, hvor alle var tvillinger (tvillinger er det bedste sammenligningsgrundlag i denne type undersøgelse). Undersøgelsen fulgte det enkelte individ i gennemsnitlig 19 år. Ved blot at gå en rask tur på ca. en halv time 6 gange pr. måned, nedslog man risikoen for tidlig død med 44%. Procentsatsen var endnu bedre for de individer, der motionerede en gang i mellem.

 

Udover den forlængede levetid kan gåture være til stor nytte på andre punkter – især for ældre mennesker, der kan have svært ved at dyrke motion ellers.

 

Gåture:

 

 • Kontrollerer vægten
 • Kontrollerer blodsukkeret
 • Kontrollerer kolesterol-niveauerne
 • En rask gåtur kan forbrænde op til 70 kalorier pr. km. eller 300 kalorier pr. time
 • Forbedrer den kardiovaskulære form og cirkulation
 • Forbedrer føddernes tilstand
 • Letter rekonvalescens (perioden hvor man kommer sig efter en sygdom el.lign.)
 • Giver en følelse af velvære og tilfredshed
 • Kan afhjælpe depression, angst og stress (vha. naturlig produktion og frigivelse af endorfiner)

 

OBS: Hvis man er over 40 år og har problemer med

 

 

Hvis man har specielle sygdomme, tilstande eller skader (f.eks. skader på fødderne), der kan påvirkes af gåture, bør man kontakte sin læge, inden man påbegynder et træningsprogram, der inkluderer gåture.

 

 

Relaterede artikler: forstuvet fod, fodsvampfodvorter, hælsmerter, knysttæerhammertå