Svimmelhed og kvalme

  • Svimmelhed medfører en følelse af, at man er ved at miste balancen eller er tæt på at besvime, mens kvalme snarere er opkastfornemmelser.
  • Svimmelhed skyldes typisk lavt blodsukker, bakterie- og virusinfektioner, lavt iltniveau i blodet, øresten samt medicinske bivirkninger eller euforiserende stoffer. Kvalme derimod skyldes typisk mave-tarm lidelser eller problemer med fordøjelsen.
  • Kvalme er i øvrigt et typisk symptom på svimmelhed. Læs mere om svimmelhed og kvalme i denne artikel.

 

Om svimmelhed og kvalme

 

 

 

 

Definitioner

 

Svimmelhed er når man føler, at man mister balancen og/eller har en fornemmelse af at være tæt på at besvime.

 

Kvalme derimod føles som opstød eller opkastfornemmelser.

 

Der er flere forskellige årsager til, at svimmelhed og kvalme opstår. For at forstå sammenhængen mellem de to er det vigtigt at kende årsagen til svimmelheden eller kvalmen.

 

 

Svimmelhed

 

Svimmelhed er basalt set en følelse af desorientering og ustabilitet. Ved svimmelhed vil man typisk føle en form for bevægelse eller snurren i hovedet – i nogle tilfælde kan det føles som om hovedet “svømmer”. I andre tilfælde kan det føles som om, at hovedet (eller hele kroppen) mister balancen og falder.

 

Der findes 3 overordnede typer svimmelhed:

 

  • Svimmelhed
  • Ubalance
  • Besvimelse

 

Besvimelse opleves som om, man mister kræfter, selvkontrol og endeligt bevidstheden. Besvimelse er typisk forbundet med problemer i blodomløbet, som resulterer i manglende ilttilførsel til hjernen.

 

De almindelige årsager til besvimelse er:

 

 

Ubalance føles som om, at man falder til én bestemt side (højre, venstre, bagud osv.). Ubalance kan også medføre, at man føler sig let til hovedet.

 

De almindelige årsager til ubalance er:

 

  • Faldende blodsukker (lavt blodsikkerniveau)
  • Bakterie- eller virusinfektioner
  • Bivirkninger ved medicin eller euforiserende stoffer
  • Lavt iltniveau i blodet

 

Svimmelhed er følelsen af, at hovedet snurrer, eller at omgivelserne (f.eks. det rum man opholder sig i) snurrer rundt.

 

Positionssvimmelhed f.eks. er en gentagende eller tilbagevendende form for svimmelhed pga. løse øresten, hvor patienten gang på gang oplever, at hovedet og/eller omgivelserne snurrer rundt.

 

Læs evt. artiklen: positionssvimmelhed

 

Det er meget vigtigt at finde årsagen til svimmeheden (ubalancen eller besvimelsen), hvis man vil behandle den. F.eks. er det selvklart at kuren ved svimmelhed forårsaget af dehydrering, er væskeindtagelse.

 

Udover ovenstående årsager kan svimmelhed også hænge sammen med tilstande i øret som f.eks. virus på balancenerven, ørestenssygdom osv.

 

 

Kvalme

 

Kvalme eller brækfornemmelser er ikke en sygdom eller en lidelse, men nærmere et symptom på at der er et problem forbundet med maven eller fordøjelsen (almindeligvis).

 

Madforgiftningmave-tarmkatar, irritabel tyktarm (IBS), diabetes og svimmelhed er nogle af de sygdomme og tilstande, der kan fremkalde- eller ligge til grund for kvalme.

 

Kvalme er altid forbundet med appetitløshed eller nedsat appetit og dehydrering eller væskemangel.

 

Typisk kan kvalme afhjælpes ved blot at indtage tilstrækkelig væske – i mere grelle tilfælde kan lægen dog ordinere medicin, eller man kan gå på apoteket efter håndkøbsmedicin.

 

 

Relevante artikler: øresten, epleys manøvre, ingefærs virking