Hyldebær

Sidst redigeret af redaktionen den 31.10.2023

hyldebær

Her ses en klase hyldebær – klar til at ribbe

Supplerende information: hyldebærsafthyldebærsuppe

Vi anbefaler disse produkter med hyldebær:

Du kan se flere produkter med hyldebær her

OBS: HYLDEBÆR BØR ALTID KOGES 20 MINUTER FØR INDTAGELSE FOR AT ELIMINERE GIFTSOFFER I BÆRERNE.

Hvad er hyldebær?

Hyldebær vokser vildt på planten hyld (latin: sambucus) i de fleste af verdens tempererede og subtropiske klimaer.

Hyldebær findes både på den nordlige og den sydlige halvkugle, men er mest udbredt på den nordlige. På den sydlige halvkugle findes den kun i Sydamerika og Australasien (Australien, New Zealand og Ny Guinea).

Den mest anvendte hyldebærart er den såkaldte Sambucus nigra, som også findes mange steder i Danmark. Der findes i alt 30 forskellige hyldebærsorter.

Fordelene ved hyldebær

Hyldebær har længe været anvendt som et naturlægemiddel i Nordamerika, Europa, Nordafrika og i de vestlige dele af Asien.

Selvom de helbredsmæssige fordele ved hyldebær endnu ikke er videnskabeligt dokumenterede, tror mange mennesker på, at hyldebærrene bl.a. kan bruges til at:

Hyldebær indeholder desuden antioxidanter, som nogle mener kan forebygge kræft.

Der er lavet mange forskellige undersøgelser af hyldebærrenes effekt mod influenza og forkølelse, som næsten alle peger på, at hyldebær har en reducerende effekt på symptomerne. Der findes imidlertid fortsat ingen videnskabelige beviser for denne effekt – eller nogle af ovennævnte effekter for dens sags skyld.

Giftstoffer i hyldebær

Hyldebær bør altid koges mindst 20 minutter (for at fjerne alle giftstoffer fuldstændigt) før de anvendes som fødevare.

Herudover bør man være opmærksom på, at følgende dele af hyldebærplanten er giftige og må derfor ikke spises eller anvendes i forarbejdelsen af hyldebærprodukter (som f.eks. hyldebærsaft eller hyldebærsuppe):

  • Bladene
  • Grenene
  • Stammen
  • Frøene

Ovenstående plantedele indeholder et glykosid (et plantestof), der producerer cyanid (et giftstof). Hvis man indtager en tilstrækkelig stor mængde af enhver af disse dele af planten, kan dette resultere ophobning af giftstof i kroppen, hvilket kan føre til forgiftning.

Herudover skal man være opmærksom på, at følgende dele af hyldebærplanten indeholder giftige alkaloider (kvælstofholdige organiske stoffer):

  • Umodne bær
  • Skærmen (blomsterstanden)
  • Hyldeblomsterne

Kort sagt: spis kun modne hyldebær – og ikke andre dele af hyldebærplanten. Lav heller ikke te, suppe eller saft af disse dele.

Anbefalede produkter

Vi anbefaler disse produkter med hyldebær:

Du kan se flere produkter med hyldebær her