Hyldebærsaft
- Hyldebær er fyldt med c-vitaminer, som er med til at styrke kroppens immunforsvar.
- Når man skal lave sin egen hyldebærssaft, kan det godt betale sig at lave den så store mængder, at man har rigeligt til hele vinteren.
- I artiklen nedenfor finder du ikke bare vores opskrift på hyldebærsaft men også tips til variationer o.lign. God fornøjelse!
Hyldebærsaft laves af hyldebær og indeholder masser af c-vitamin
Om hyldebærsaft
Du finder supplerende information om hyldebær i disse artikler: hyldebær, hyldebærsuppe
Vi anbefaler disse produkter med hyldebær:
Du kan se flere produkter med hyldebær her
Opskrift på hyldebærsaft
Her finder du en opskrift på hyldebærsaft. Vær opmærksom på at den kan varieres efter smag og behag – kun fantasien sætter grænser.
Ingrediensliste:
- 1 kg. hyldebær
- ¼ liter vand
- 3 store madæbler (syrlige æbler)
- 1 citron
- Sukker
- 1 tsk. atamon
Fremgang:
- Hyldebærrene klargøres (ribbes): Klip de grove stilke fra og kassér dem. Skyl hyldebærrene
- Æblerne skæres i både (fri for kerner, stilk og blomst). Citronen presses
- Hyldebær, æblebåde, vand og citronsaft hældes i en gryde og bringes i kog. Hyldebærsaften skal koge i ca. 20 minutter til bærrene brister og begynder at smatte en smule ud
- Saften og bærrene sies – om nødvendigt over flere omgange (hvis ikke der plads til det hele første gang) – gennem et rent klæde (f.eks. et viskestykke) i en si eller et dørslag
- De afdryppede hyldebær kommes tilbage i gryden sammen med en smule vand, hvor de koges op. Si den ekstra hyldebærsaft gennem klædet igen (dette gøres for at få al smag med)
- Tilsæt sukker efter ønske (mellem 100 og 500 g. pr. liter saft) kog saften op – afskum hvis skum dannes
- Tag gryden af varmen og tilsæt atamon
- Hæld hyldebærsaften på skoldede flasker
Tips til hyldebærsaften
- Den færdige hyldebærsaft kan fortyndes med vand efter behag
- Hyldebærsaften kan drikkes kold eller varm
- Hvis ikke man ønsker at bruge atamon i hydebærsaften, kan man i stedet fylde den på skoldede plastflasker og komme dem i fryseren
- Hygiejne er altid vigtig i køkkenet – men især når man arbejde med føde- og drikkevarer, der skal konserveres (holde længe). Derfor er det tilrådeligt at skolde alle redskaber der (efter kogningen) skal i kontakt med hyldebærrene og hyldebærsaften
- Inden servering kan man give hyldebærsaften et hurtigt opkog med en eller flere af følgende ingredienser:
- citron
- æblesaft
- rosiner
- æblestykker
- timian (tørret eller frisk)
- nelliker
- kanel (stødt eller hel)
- rørsukker
Er hyldebærsaft sundt?
Hyldebær og hyldebærsaft er fyldt med c-vitaminer, som er gode for immunforsvaret. Dette er særlig praktisk i Danmark, hvor vi jo ”høster” hyldebærrene i efteråret og derfor kan drikke hyldebærsaften inden- og i løbet af vinteren, hvor man har mest brug for vitamintilskud.
Hyldebær og hyldebærsaft har desuden længe været anvendt på tværs af kulturer og landegrænser, som et middel mod både forkølelse, influenza og en lang række andre helbredsmæssigeproblemer (selvom de fleste af disse er udokumenterede) – læs evt. mere herom i artiklen: hyldebær
Anbefalede produkter
Vi anbefaler disse produkter med hyldebær:
Du kan se flere produkter med hyldebær her
Relevante artikler: hyldeblomstsaft, hyldeblomstdrikke, hyldeblomst, tranebærsaft, tranebær, solbær, enebær, acai piller og bær
Test dig selv

Tema om D-vitamin
