Hyldebærsaft

Sidst redigeret af redaktionen den 31.10.2023

hyldebærsaft

Hyldebærsaft laves af hyldebær og indeholder masser af c-vitamin

 

Du finder supplerende information om hyldebær i disse artikler: hyldebærhyldebærsuppe

Vi anbefaler disse produkter med hyldebær:

Du kan se flere produkter med hyldebær her

OBS: HYLDEBÆR BØR ALTID KOGES 20 MINUTER FØR INDTAGELSE FOR AT ELIMINERE GIFTSOFFER I BÆRERNE.

Opskrift på hyldebærsaft

Her finder du en opskrift på hyldebærsaft. Vær opmærksom på at den kan varieres efter smag og behag – kun fantasien sætter grænser.

Ingrediensliste:

  • 1 kg. hyldebær
  • ¼ liter vand
  • 3 store madæbler (syrlige æbler)
  • 1 citron
  • Sukker – smag til efter behag, start med lidt sukker
  • 1 tsk. atamon

Fremgang:

  • Hyldebærrene klargøres (ribbes): Klip de grove stilke fra og kassér dem. Skyl hyldebærrene
  • Æblerne skæres i både (fri for kerner, stilk og blomst). Citronen presses
  • Hyldebær, æblebåde, vand og citronsaft hældes i en gryde og bringes i kog. Hyldebærsaften skal koge i ca. 20 minutter til bærrene brister og begynder at smatte en smule ud
  • Saften og bærrene sies – om nødvendigt over flere omgange (hvis ikke der plads til det hele første gang) – gennem et rent klæde (f.eks. et viskestykke) i en si eller et dørslag
  • De afdryppede hyldebær kommes tilbage i gryden sammen med en smule vand, hvor de koges op. Si den ekstra hyldebærsaft gennem klædet igen (dette gøres for at få al smag med)
  • Tilsæt sukker efter ønske (mellem 100 og 500 g. pr. liter saft) kog saften op – afskum hvis skum dannes
  • Tag gryden af varmen og tilsæt atamon
  • Hæld hyldebærsaften på skoldede flasker

Tips til hyldebærsaften

  • Den færdige hyldebærsaft kan fortyndes med vand efter behag
  • Hyldebærsaften kan drikkes kold eller varm
  • Hvis ikke man ønsker at bruge atamon i hydebærsaften, kan man i stedet fylde den på skoldede plastflasker og komme dem i fryseren
  • Hygiejne er altid vigtig i køkkenet – men især når man arbejde med føde- og drikkevarer, der skal konserveres (holde længe). Derfor er det tilrådeligt at skolde alle redskaber der (efter kogningen) skal i kontakt med hyldebærrene og hyldebærsaften
  • Inden servering kan man give hyldebærsaften et hurtigt opkog med en eller flere af følgende ingredienser:
    • citron
    • æblesaft
    • rosiner
    • æblestykker
    • timian (tørret eller frisk)
    • nelliker
    • kanel (stødt eller hel)
    • rørsukker

Er hyldebærsaft sundt?

Hyldebær og hyldebærsaft er fyldt med c-vitaminer, som er gode for immunforsvaret. Dette er særlig praktisk i Danmark, hvor vi jo ”høster” hyldebærrene i efteråret og derfor kan drikke hyldebærsaften inden- og i løbet af vinteren, hvor man har mest brug for vitamintilskud.

Samtidig kan det være en behagelig spise til en influenza, forkølelse eller feber, eller om vinteren, hvor man trænger til noget varmt.

Hyldebær og hyldebærsaft har desuden længe været anvendt på tværs af kulturer og landegrænser, som et middel mod både forkølelse, influenza og en lang række andre helbredsmæssigeproblemer (selvom de fleste af disse er udokumenterede) – læs evt. mere herom i artiklen: hyldebær

Anbefalede produkter

Vi anbefaler disse produkter med hyldebær:

Du kan se flere produkter med hyldebær her