Iskiasnerve i klemme

Sidst redigeret af redaktionen den 19.04.2023
Fagligt godkendt af læge (dr. med.) James Devi
 

For supplerende information henvises til artiklen: iskiasnerven

 

 

Hvad er iskiasnerven og iskiassmerter?

 

Iskiassmerter skyldes trykket på iskiasnerven eller nerverødderne. Iskiasnerven er den længste nerve i kroppen – den løber fra lænden og bækken og videre ned til bagsiden af hvert ben. Herved styrer iskiasnerven mange af musklerne i disse områder.

 

Når en af nerverødderne i den nedre del af rygsøjlen er irriteret eller udsat for tryk, kan der opstå smerter i lænden, i balderne og/eller dele af benet og foden. Iskiassmerter kan varierer lige fra sjældent ubehag til vedvarende uudholdelige og invaliderende smerter samtidig med fornemmelser af følelsesløshed og svaghed i benene.

 

Det er vigtigt at understrege, at smerter forbundet med en indeklemt iskiasnerve ikke er en sygdom, men snarere et tegn på, at der er en nerve der er i klemme. Når en nerve er i klemme er det ofte et tegn på, at der er nogle ting fra ens hverdag, som man bør justere.

 

Eksempelvis er iskias-smerter i ryg eller balder ofte et tegn på overbelastning. Hvis man løfter tunge ting eller har mange løft kan det medføre skade i i lændens dikusskiver. Omvendt kan det at være meget stillesiddende også have en negativ effekt, da det også kan føre til overbelastning. Baldemuskulaturen kan man omvendt overbelaste ved at løbe for lange ture. Det vi kan lære fra iskias-smerter er altså, at man skal forsøge at gøre ting i moderationer og få variation i bevægelser og positioner ind i hverdagen – også selvom det kan være svært, hvis man eksempelvis har et arbejde med tunge løft.

 

Normalt går smerter forbundet med en iskiasnerve i klemme væk af sig selv inden for 6 uger uden nogen invasiv behandling. Dog er der nogle få behandlingsmuligheder til lindring af iskiassmerter.

 

 

Symptomer på en iskiasnerve i klemme

 

Iskiassmerter skyldes ofte, at iskiasnerven er i klemme. En indeklemt iskiasnerve kan forårsage smerter, som udspringer fra lænden hele vejen ned gennem balderne til baglårene og læggen.

 

Iskiassmerter føles generelt på balder, lår og læg. Nogle gange kan symptomerne også føles i foden. En iskiasnerve i klemme uden symptomer på lændesmerter er slet ikke usædvanligt. Derfor er det langt fra sikkert, at du har en fået din iskiasnerve i klemme, når du har ondt i lænden eller i ryggen.

 

Symptomer på tilstanden iskiasnerve i klemme kan være følgende:

 

 • Iskiassmerter: Oftest i benet eller i balden (bagdelen), nogle gange i foden og kun sjældent i lænden. Følelsesforstyrrelser – prikken, stikken og følelsesløshed i benet eller i foden.

 

 • Svaghedsfølelse i benet eller i foden: Iskiasnerven kontrollerer nerveimpulserne til musklerne i hofterne og benene. Hvis de nedre nerverødder er ramte, kan der opstå en svaghedsfølelse i benet.

 

 

Hvordan kommer iskiasnerven i klemme?

 

Den mest almindelige årsag til en indeklemt iskiasnerve er en diskusprolaps i lænden. Dette sker, når en af rygsøjlens disci, som affjedrer ryghvirvlerne går ud af sted og trykker på en nerve.

 

Andre årsager til, at iskiasnerven kan komme i klemme er:

 

 • Spinalstenose
 • Spondylolistese
 • Piriformis syndrom
 • Svulster i rygsøjlen
 • Skader (traumer)
 • Slidgigt, knogleskørhed eller generel slitage med alderen

 

 

Hvornår bør man opsøge læge for iskiassmerter?

 

Milde iskiassmerter går normalt væk af sig selv med en smule tålmodighed og hvile. Din læge kan anbefale passende øvelser til hjemmepleje, som kan hjælpe med at lindre smerterne. Hvis fysioterapi og hjemmepleje ikke har den ønskede effekt efter 6 uger, bør du få medicinsk behandling.

 

Desuden er de vigtigt at opsøge læge, hvis du oplever følgende symptomer:

 

 • Iskiassmerter efter en skade eller et uheld
 • Pludselige smerter eller følelsesløshed i ryg eller ben, som er voldsomme eller uudholdelige
 • Iskiassmerterne eller svagheden bliver tiltagende værre efter en uge
 • Iskiassmerterne optræder sammen med feber, let forkølelse eller opkastning
 • Miste kontrollen over blære og tarm eller følelsesløshed i det genitale område.

 

 

Diagnostisering af en iskiasnerve i klemme

 

Din læge vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål, som relaterer til dine symptomer. En lægeundersøgelse af din ryg og ben kan inkludere adskillige strækøvelser, muskel- og reflekstests, som vil hjælpe din læge med at understøtte fastslå iskiassmerternes årsag og alvor.

 

Hvis du fortsat har iskiassmerter efter 6 uger, kan din læge foreslå videre tests såsom røntgenundersøgelse, MR-scanning eller en blodprocent.

 

 

Behandling af en iskiasnerve i klemme

 

Fysioterapi

 

Iskiassmertene ved en indeklemt iskiasnerve varierer afhængig af hvilken nerverod, der er irriteret – og ikke mindst af irritationens omfang. Hævelsen som følge af en iskiasnerve i klemme afgør såvel hvor voldsomme smerterne er som hvor iskiassmerterne opstår.

 

Hvis en iskiasnerve i klemme er symptomet på en diskusprolaps, vil fysioterapeuti sandsynligvis spille en stor rolle i behandlingen. Efter en grundlig diagnose vil fysioterapeuten udvikle en behandlingsplan, som kan indeholde såvel afslappelseløvelser og styrketræning som træning af smidighed og kropsholdning.

 

Desuden kan is på det inflammerede område reducere hævelsen. Andre midlertidige behandlinger til at behandle nerve- og muskelsmerter kan være smertelindrende metoder såsom brug af varmelampe, varme brusebade, massage, akupunktur og hypnose.

 

Medicinsk behandling og operation

 

Medicinsk behandling kan være nyttigt, da den anti-inflammatoriske og smertestillende effekt får musklerne til at slappe af. I mere alvorlige tilælde kan en epidural steroid injektion anbefales til at reducere inflammation og pres på iskiasnerven. Disse indsprøjtninger er dog ikke altid meget effektive og kan desuden have alvorlige bivirkninger.

 

Hvis man får en iskiasnerve i klemme, kan kun en udlignelsen af trykket dæmpe eller fjerne iskiassmerter. En midlertidig behandling kan være forsigtigt at udstrække området omkring den indeklemte iskiasnerve – herved får nerven mere plads.

Dog kan smertene forbundet med indeklemte iskiasnerve i mange tilfælde kun løses permanent ved en kirurgisk fjernelse af en diskusprolaps eller tumor på rygsøjlen.

 

I meget alvorlige tilfælde kan en iskiasnerve i klemme forårsage symptomer såsom muskelsvaghed, inkonsistens af tarm og/eller blære. I så fald kan et kirurgisk indgreb udføres for at fjerne diskusprolapsen.

 

Leave a Comment