Hævede mandler

  • Hævede mandler skyldes typisk enten en infektion i halsen eller en infektion i mandlerne selv.
  • Hævede mandler bør under alle omstændigheder betragtes som et tegn på, at kroppens immunforsvar kæmper mod et patogen.
  • Hvis man ofte har hævede mandler eller hvis mandlerne ophæver meget, kan man vælge at fjerne dem kirurgisk.

 

Her ses hævede mandler

 

 

For supplerende information henvises til artiklerne: mandler i halsen, fjerne mandler

 

 

 

Generel information

 

Hævede mandler er en inflammation af mandlerne, der forårsages af en infektion.

 

Hævede mandler kan kendes ved, at de bliver hævede(!), røde, ømme og beklædte med en hvid, grå eller gul substans. Almindeligvis forekommer hævede mandler sammen med halsbetændelse, som altid starter med, at man har ondt i halsen og evt. synkebesvær.

 

Hos nogle mennesker er hævede mandler en tilbagevendende tilstand, som kan medføre vejrtrækningsproblemer – i disse tilfælde vælger man typisk (i samråd med sin læge) at fjerne mandlerne.

 

 

Om halsen og mandlerne

 

Hævede mandler, halsbetændelse, ondt i halsen…disse udtryk bruges ofte i samme forbindelse, men er der virkelig sammenhæng i mellem dem?

 

Hvis man over længere tid har ondt i halsen, er det som regel et symptom på, at der er en virus eller en infektion et sted i åndedrætsorganet (munden, næsen og/eller halsen).

 

At have ondt i halsen betyder ikke nødvendigvis, at man har halsbetændelse eller betændelse på mandlerne (hævede mandler).

 

Ligeledes hænger halsbetændelse heller ikke nødvendigvis sammen med hævede mandler.

 

Alt dette kan virke en smule forvirrende – men det hjælper, hvis man kender lidt til mandlernes anatomi og funktion.

 

 

Hvorfor får man hævede mandler?

 

Hos mennesket findes i den bageste del af svælget to lymfekirtler (lymfeknuder) kaldet mandlerne.

 

Mandlerne er en del af kroppens immunforsvar, og hjælper med at bortfiltrere bakterier og vira, når disse kommer ind i kroppen via munden og næsen.

 

Nogle gange opstår der betændelse i mandlerne. Andre gange er det blot en form for irritaton (inflammation), der opstår – i begge tilfælde er konsekvensen hævede mandler. Disse tilstande betegnes korrekt tonsillitis.

 

Kronisk eller tilbagevendende tonsillitis er en almindelig årsag til at fjerne mandlerne hos børn og voksne.

 

 

Tonsillitis

 

Når man har tonsillitis, er betændte mandler og/eller hævede mandler de mest almindelige symptomer. Ofte inficeres de omkringliggende områder i halsen også – denne tilstand kaldes svælgkatar eller pharyngitis.

 

Halsbetændelse er en udbredt betegnelse for en bestemt type infektion i halsen forårsaget af bakterier kaldet streptokokker (streptococcus pyogenes).

 

Kronisk eller tilbagevendende halsbetændelse er en af de andre årsager (udover tonsillitis) til at fjerne mandlerne hos mennesker.

 

Læs evt artiklen: fjernelse af mandler

 

Hos nogle patienter kan kronisk betændte mandler og hævede mandler medføre en tilstand kaldet kronisk tonsillitis:

 

På mandlerne sidder der en masse små “lommer” og “folder”, hvori små madstykker, partikler eller andre småting kan sætte sig fast. Disse små lommer kan efterfølgende udvikle hvide pletter kaldet tonsillitter. Det er disse hvide pletter det drejer sig om, når man taler om hvide pletter på mandlerne.

 

Tonsillitter består af bakterier og døde celler, hvilket betyder at de ofte er ildelugtende, og ofte er med til at forlænge eventuelle betændelsestilstande i halsen, hævede mandler osv.

 

Tonsillitter i sig selv kan i øvrigt være årsag til, at man får hævede mandler.

 

 

Symptomer

 

De typiske symptomer på betændelse i mandlerne eller –halsen kan være:

 

 

Det er vigtigt at opsøge læge, hvis man har ondt i halsen over længere tid, eller hvis smerterne er tilbagevendende.

 

Ubehandlede problemer med halsen og/eller mandlerne kan føre til mere alvorlige sygdomme og vil typisk skabe tilstande i hjertet eller nyrerne.

 

 

Behandling af hævede mandler

 

Typisk behandles hævede mandler vha. symptom-lettende metoder. De typiske metoder kan være saltvands-skylninger af halsen og mandlerne, øget væskeindtag eller medicin der dæmper hævelser.

 

Selv hvile kan være med til fjerne eller lette de værste symptomer, når man har hævede mandler.

 

Antibiotika anvendes også til at behandle betændte- eller hævede mandler. Antibiotika bruges i øvrigt også ofte i forbindelse med halsbetændelse (forårsaget af bakterier – ikke vira).

 

Nogle gange hæver mandlerne i en sådan grad, at de man næsten ikke kan synke eller sluge – i disse tilfælde er det nødvendigt, at patienten indlægges på et hospital og her får væsker tilført intravenøst.

 

Herudover findes der naturligvis den kirugiske udvej, hvor man fjerner mandlerne.

 

 

Relevante artikler: synkebesvær, ondt i halsen