Tørre slimhinder

  • Tørre slimhinder kan opstå hvor som helst på kroppen, hvor mennesket har slimhinder.
  • Typiske områder er skeden, mundhulen, næsehulen og halsen.
  • Se oversigten over årsager til tørre slimhinder i hhv. skeden, munden, halsen og næsen!

 

 

 

Håndkøbslægemidler anbefalet mod tørre slimhinder kan ses her

 

 

 

Hvad er en slimhinde?

 

Slimhinder er en form for fugtige membraner eller hinder, der findes i størstedelen af menneskets krop. Slimhinder er dækket af et lag bestående af slim (!), som enten er tyktflydende eller tyndtflydende. Slimhinderne forbindes med resten af kroppen vha. bindevæv.

 

Hvis man udbreder et voksent menneskes slimhinder, vil de dække et areal på ca. 400 kvadratmeter. Slimhinderne er en del af menneskets immunforsvar, og beskytter kroppen mod fremmedlegemer.

 

Menneskekroppen er fyldt med bakterier. Alle disse bakterier udgør en flora – i forbindelse med menneskekroppen bruges ofte udtrykket normalflora om de bakterier, der skal være tilstede, for at kroppen kan fungere som den skal.

 

Normalfloraen består af mange milliarder bakterier, der alle kæmper mod hinanden og mod menneskets immunforsvar. Alle disse bakterier liver på menneskets slimhinder.

 

 

Hvor på kroppen?

 

Tørre slimhinder er et udtryk, der bruges, når slimhindernes slimproduktion nedsættes kraftigt. Selvom slimhinderne findes mange forskellige steder i kroppen, er de typiske steder mennesker mærker tørre slimhinder følgende:

 

  • Tørre slimhinder i skeden
  • Tørre slimhinder i munden  
  • Tørre slimhinder i halsen 
  • Tørre slimhinder i næsen 

 

Skeden

 

Tørre slimhinder i skeden er et fænomen, der primært rammer kvinder i overgangsalderen. Tørre slimhinder i skeden vil typisk medføre smerter i forbindelse med samleje, samt svække slimhindere – dvs. gøre dem mindre modstandsdygtige overfor infektioner.

 

Det er meget almindeligt at tørre slimhinder optræder i forbindelse med overgangsalderen, og det anbefales, at man opsøger læge mhb. på at finde en behandling.

 

Der findes i øvrigt en lang række håndkøbsmedicin, som kan afhjælpe tørre slimhinder – spørg din læge eller apoteker herom.

 

Munden

 

Tørre slimhinder i munden er typisk forbundet med er syndrom kaldet Sjøgrens syndrom. Sjøgrens syndrom rammer typisk kvinder i aldergruppen 30-50 år, og er arveligt. Rådfør dig med din læge herom.

 

Læs evt. artiklen: mundtørhed

 

Halsen

 

Tørre slimhinder i halsen vil ofte resultere i halsbetændelse og ydermere påvirke stemmebåndene. Har man tørre slimhinder i halsen bør man undgå alkohol (det udtørrer slimhinderne), undgå at tale (kan være svært), drikke kamillete og/eller dampe luftvejene med kogende vand evt. med en smule pebermynte eller eukalyptus.

 

Læs evt. artiklen: ondt i halsen

 

Næsen

 

Tørre slimhinder i næsen kan opstå af mange årsager. Ofte optræder tørre slimhinder i næsen i forbindelse med forkølelse, influenza eller mindre infektioner i næsen eller halsen. Tørre slimhinder i næsen kan dog også optræde som følge af nogle mere alvorlige sygdomme som f.eks. bronkitis.

 

Tørre slimhinder i næsen, halsen eller munden skyldes som regel mangel på kirtler, der producerer spyt eller slim i de pågældende områder.

 

Læs evt. artiklen: tilstoppet næse

 

 

Tørre slimhinder kan i øvrigt skyldes sygdomme som HIV, sarkoidose og hepatitis C virus.

 

 

Håndkøbslægemidler der anbefales mod tørre slimhinder i skeden, kan købes her

 

 

Relaterede artikler: ondt i halsenkløe i skeden, svie i skeden